Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamada sivrisinekler aracılığıyla bulaşarak sakat doğumlara neden olan Zika virüsünün önümüzdeki 3-4 ay içinde Avrupa'ya yayılmasının düşünüldüğü, Karadeniz'in Rusya ve Gürcistan kıyıları ile Portekiz'in Madeira adasının virüsün yayılmasında yüksek risk taşıdığı, Türkiye'nin ise orta derecede riskli ülke konumunda olduğu ifade edildi.

Sağlık yetkilileri Zika virüsünün bahar veya yaz sonunda Avrupa'ya yayılmasının beklendiği uyarısında bulundu. DSÖ'nün Avrupa ofisinden yapılan açıklamada Karadeniz'in Rusya ve Gürcistan kıyıları ile Portekiz'in Madeira adasının, virüsün yayılmasında yüksek risk taşıdığı, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 18 Avrupa ülkesinin ise orta derecede risk taşıdığı ifade edildi. Yunanistan, İspanya, İtalya, Fransa ve İspanya gibi turistlerin uğrak noktası olan ülkeler de orta derecede riskli ülkeler sınıfında bulunuyor. Yüksek riskli olan bölgelerde Zika virüsü taşıdığı bilinen Aedes Aegypti cinsi sivrisinek popülasyonunun bulunduğu ifade edilirken, orta derecede riskli sınıftaki Avrupa'nın 18 ülkesinde Aedes albopictus tipi sivrisinekler bulunuyor.

DSÖ'nün Avrupa Bölge Direktörü Dr. Zsuzsanna Jakab yaptığı açıklamada, 'Elde edilen yeni bulgular doğrultusunda Zika virüsünün Avrupa'da yayılacağını düşünüyoruz. Virüsün yayılma riski ise ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Yüksek risk sınıfında bulunan ülkelere Zika'nın salgın haline gelmesinin önüne geçilmesi için kendi çabalarını artırması gerekir' dedi.

DSÖ'nün Avrupa ofisinde görevli Bulaşıcı Hastalıklar ve Sağlık Güvenliği Birimi Sorumlusu Dr. Nedret Emiroğlu ise yaptığı açıklamada Avrupa ülkelerine Zika virüsüyle mücadelede destek vermeye hazır olduklarını belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün riskli olarak belirttiği ülkeler arasında Türkiye de kendine yer buldu. Riskli olan ülkeler arasında 9. Sırada bulunan Türkiye'nin, zika virüsü için önlem alması gerektiği ifade edildi. Bu 18 ülke en yüksek riskten düşüğe doğru şöyle sıralanıyor:

Fransa, İtalya, Malta, Hırvatistan, İsrail, İspanya, Monako, San Marino, Türkiye, Yunanistan, İsviçre, Bulgaristan, Romanya, Slovenya, Gürcistan, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Karadağ. Kalan 36 ülkede ise risk düşük ya da çok düşük.

Zika virüsünün neden olduğu Zika hastalığına özgü bir tedavi henüz bulunmamaktadır. Bilim insanları zika virüsü için aşı geliştirme çabası içinde olduklarını bildirmişlerdir; ancak geliştirilecek aşının en az 10 yıl alacağını da bildirilmektedir.