Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu asgari ücrette 1.300 lira müjdesini verdi

YÜZDE 40'INI DEVLET KARŞILAYACAK

Süleyman Soylu, asgari ücret tespit komisyonu çalışmalarında nihayete ulaştıklarını, bugün birlikte geldiğimiz noktada net asgari ücretin 1300 TL olması konusunda mutakabatın sağlandığını belirtti. Soylu, görüşmelerin son toplantısı öncesinde sabah yaptığı açıklamada, asgari ücretteki artışın işverenlere yükünün yüzde 40'nın devlet tarafından karşılanacağını belirtmişti.

DESTEK SADECE 2016 İÇİN GEÇERLİ

Buna göre, asgari ücretin aylık net 1300 lira olmasındaki yükün 110 lirası devlet tarafından karşılanacak. Bu destek sadece 2016 için geçerli olacak.

HEM İŞVERENE HEM DE ÇALIŞANLARA TEŞEKKÜR EDİYORUZ

İşte Süleyman Soylu'nun açıklamalarından satır başları:

"Bir nihayete varmış bulunuyoruz. 2 Aralık 2015 tarihinde başladığımız ve yaklaşık 4 tur olarak gerçekleştirdiğimiz bunun içerisinde de birçok kez biraraya geldiğimiz görüşmelerin son toplantısındayız. Takdir edersiniz ki, ilk günde bu masanın etrafında bin 300 liralık net bir ücrete ulaşmaya hedeflediğimizi, 1 Kasım seçimleri öncesinde sayın Başbakanımızın hem seçim sathı mailinde, seçim meydanlarında hem ortaya koyduğu değerlendirmelerde belirttiği gibi asgari ücretin 2016'da bin 300 liraya ulaşabileceği konusundaki taahhüdünü bu masanın etrafında paylaşmıştık. Hem işveren tarafına hem çalışan tarafımız hem sendikalarımıza teşekkür ediyoruz.

12310-akparti-suleyman-soylu.jpg

TOPLUMSAL BARIŞIMIZDA ÖNEMLİ BİR ADIM ATILMIŞTIR

Bu karardan milletimiz de çok memnun. Toplumsal refah açısından atılan bu adım hem milletimizin hem çalışanlarımızın hem de toplumsal barışımızın önemli bir adımı olarak nitelendirilmelidir. 2015 ve 2019 yılları birinci sıçrama döneminden sonra reform ve dönüşüm konusunda Türkiye'nin en önemli yıllarıdır. Üretimin, istihdamın, büyümenin artmasını önceleyen asıl ekonominin tamamında kayıt dışının ortadan kaldırmayı ifade eden anlayışı ortaya koymak istiyoruz. 64. hükümet daha sonraki hükümetlerden elde ettiği birikim ve tecrübeyle çalışmalarına kamuoyunun ve aziz milletimizin izlediği heyecanla başlamıştır. Reform ve eylemlerimizin kararlılığımız milletimizin şehadetiyle gerçekleşmektedir.

HEM EMEK HEM DE GİRİŞİMCİ KESİMİ HEYECAN VERMEKTEDİR

Gerek emekliye yansıttığımız refah payı yani aylık seyyanen 100 yılık bin 200 liralık katkı gerek diğer değişiklikler ve iyileştirmeler hem Türkiye'nin üreten kesimine hem emek kesimine hem girişimci kesimine büyük bir heyecan vermektedir. 2003 tarihinden itibaren yıllık asgari ücretlerimizin nominal artışları bir önceki yıla nazaran ve enflasyondan arındırılmış reel artışları göstermektedir. 2003 yılındaki yüzde 22'lik reel bir artış yaklaşık 3.1'lik reel artışı ifade etmektedir.

YENİ ASGARİ ÜCRET BİN 300 LİRA OLARAK BELİRLENDİ

Yaptığımız değerlendirmeler ışığı altında 2015 yılındaki asgari ücret bin lira 54 kuruş seviyesindedir. 3 çocuklunun almış olduğu ücret bin bin 72 lira 80 kuruştur. Bu yıl yapmış olduğumuz değerlendirmede aşağı yukarı bin 116 liralık net bir ücrete tekabül edecektir. Ortaya koyduğumuz mutabakattan asgari ücretin 2 Aralık'ta burada konuştuğumuz gibi bin 300 liraya gelmesi halinde toplam brüt asgari ücret bin 647 lira, işverene toplam maliyeti bin 935 lira 123 kuruştur. 1 Ocak itibarıyla asgari ücret bin 300 lira olarak belirlenmiştir."