İşte Yıldırım'ın açıklamasında satır başları:

Evet şimdi aklıma bir şey geldi, Temel konuşmaya yapmaya hazırlanıyormuş. Kürsüye çıkmış bakmış ki konuşması yok. Benim ki gibi. Sonra dönmüş demiş ki topluluğa buraya çıkarken konuşmamı bir Allah biliyordu bir ben.

Sözlerimin başında 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımızı tebrik ediyorum.

SAMSUN'DAN DOĞAN GÜNEŞ GİBİ

Şehitlerimize rahmet diliyorum, gazilerimizi şükranla anıyorum. Partimizin 19 Mayıs 1919'da Samsun'da doğan milletimizin bağımsızlığını müjdeleyen bir güneş gibi 2001 tarihinde milletimizin aydınlık geleceğini müjdeleyen bir meşale olduğunu bir kez daha milletimizle paylaşmak istiyorum.

22 Mayıs yani bu Pazar günü 2. Büyük Kongremizi gerçekleştireceğiz. Bununla ilgili bütün parti teşkilatımız ve mensuplarımız canla başla hazırlıklarımızı büyük oranda tamamladık. Ak Parti demokrasi şölenine, büyük kongreye hazır. Kurucularından biri olmaktan her zaman büyük onur duyduğum AK Parti'nin Genel Başkanlığına aday görülmek benim için çok büyük onurdur. Sayın Genel başkanımız, başbakanımız Ahmet Davutoğlu'na bugüne kadar vermiş olduğu hizmetlerinden dolayı partimiz ve milletimiz adına teşekkür ediyorum.

UYUM İÇİNDE ÇALIŞACAĞIZ

Kendisi kurucu genel başkanımız Sayın Erdoğan'dan aldığı bayrağı bugüne kadar başarıyla getirmiştir. AK Parti kongrelerini diğer parti kongrelerinden ayıran bir özellik vardır. AK Parti kongreleri bir ayrışma değil birlik beraberlik kongresidir. Bu süreç içinde partimizin demokrasi geleneğinde olan istişare süreçleri büyük bir başarı ile sürdürülmüş ve partimizin ana kademelerinde 800'e yakın mensubumuz arasında istişareler başarıyla tamamlanmış ve neticede bu toplantılarla genel başkan adayının kim olacağına karar verilmiştir.

Az önce açıklandığı gibi yapılacak kongrede genel başkan adayı olarak şahsımın gösterilmiş olması dolayısıyla tüm teşkilatıma bir kez daha teşekkür ediyorum. Şunu herkes bilmelidir AK Parti bir dava partisidir. Milletin geleceğini inşa etme partisidir, geçmişini koruyarak geleceğe yürüyen partidir. Kurucu genel başkanımız, liderimiz başta olmak üzere tüm arkadaşlarımızla tam bir uyum içinde çalışacağız.