Milli Mücadele'yi başlatmak üzere 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, kurmaylarıyla birlikte Amasya sınırına kadar geçtiği tarihi yol, koruma altına alındı ve "Atayolu" adlı tabelalar dikildi.

Atayolu'nu, güzergah üzerindeki kültürel eserleri gelecek kuşaklara aktarmak ve rotayı turizm ögesi haline getirmek için harekete geçen Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun-Suluova arasındaki güzergahı nazım imar ve çevre düzeni planlarına işliyor.

Kurtuluş Savaşı'nın ilk adımını Samsun'da atan Gazi Mustafa kemal Atatürk'ün Kavak, Havza ve ardından Amasya'ya uzanan esrarengiz ve zorlu yolculuğu, bugüne kadar çözülüp aydınlatılamadı. Bu nedenle tarih kitaplarına yazılamayan ve öğrencilere anlatılamayan Milli Mücadele'nin ilk yolculuğu, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin titiz çalışmasıyla gün ışığına çıkarılıyor. Söz konusu yolun bulunduğu yerlere üzerinde Atatürk'ün Samsun'da bindiği üstü açık aracın içinde fotoğrafının yer aldığı ve Atayolu yazılı tabelaları geçiş güzergahlarına dikildi.