Süper Lig'de 2015-2016 sezonunun bitmesinin ardından, son derece heyecanlı geçen ligin yankıları devam ediyor. Beşiktaş'ın şampiyon olduğu sezonda, Fenerbahçe ikinci olarak kendine yer bulurken, üçüncülüğü özellikle ikinci yarı 40 puan toplayan Torku Konyaspor elde etti. Konyaspor'un ardından Abdullah Avcı yönetimiyle harika bir sezon geçiren Medipol Başakşehir de, dördüncü olarak kendine yer buldu ve Avrupa Ligi'ne gitmeye hak kazandı. Belki de Avrupa Ligi'ne gitmeyi en çok hak edenlerden bir tanesi de Osmanlıspor olmuştu. Sezonun ikinci yarısında sadece 2 maç kaybeden ve son 16 maçında tek yenilgisini Beşiktaş'tan alan Osmanlıspor, ligi beşinci bitirerek Avrupa Ligi'ne katılım hakkı kazandı. Galatasaray'ın cezası nedeniyle, Galatasaray Türkiye Kupası'nı kazanırsa, Avrupa Ligi'ne gitmeye hak kazanacak. Fakat bu sezon Avrupa'ya katılım hakkı elde etme şansı bulunan Galatasaray, cezası nedeniyle Avrupa'ya gidemeyecek. Galatasaray'ın yerine Avrupa Ligi'ne gitmeye hak kazanan takım ise Osmanlıspor oldu. Fenerbahçe'nin kupa finalinde Galatasaray'ı yenmesi halinde Avrupa Ligi'ne gitmesi kesinleşecek olan Osmanlıspor, kupa finalini Galatasaray kazansa dahi Avrupa Ligi'ne gitmeyi garantiledi.

Küme düşen takımlar ise, Eskişehirspor, Sivasspor ve Mersin İdmanyurdu oldu. Bu üç takım içinde Mersin İdmanyurdu lige erken havlu atarken, Sivasspor ile Eskişehirspor son dakikalara kadar mücadele etti. Eskişehirspor deplasmanda Gençlerbirliği'ne 3-1 yenilerek lige veda etti. Son haftalarda özellikle kritik Gaziantepspor deplasmanından 3 puan çıkaramayan ve kendi evinde oynadığı Başakşehir mücadelesinde de mağlubiyet alan Eskişehirspor, bir nevi kendi ipini çekmiş oldu. Sivasspor ise son 5 haftada yenilgi almamasına rağmen, aldığı tek galibiyetin kendi evinde oynadığı Gençlerbirliği maçı olması nedeniyle küme düşen takımlardan bir tanesi oldu.

SEZONUN EN FLAŞ TAKIMI

Sezonun en flaş takımı olarak görülen ekip ise, özellikle ikinci yarıda toplamda 40 puan toplayan ve sadece 8 gol yiyen Torku Konyaspor oldu. Kendi evinde rakiplerine şans tanımayan Konyaspor, birçok maçta ortaya koyduğu performans ile alkış topladı. Aykut Kocaman önderliğinde sezonu 3. olarak bitiren Konyaspor, bu performansı sayesinde Avrupa Ligi'ne katılmaya hak kazandı. Konyaspor'un ikinci yarıda ortaya koyduğu futbolu ilk yarıda da ortaya koyması halinde ise, şampiyonluğun dahi gelebileceği ifade ediliyordu. İkinci yarıda 40 puan toplayan Anadolu ekibi, ilk yarıda 40 puan toplasaydı, 79 puanla şampiyon olan Beşiktaş'ın önünde ligi bitirecekti. Fakat ilk yarıda uyum sorunu yaşayan ve ligin ikinci yarısında taraftarının da etkisiyle güzel bir futbol ortaya koyan Konyaspor, ilk yarıda istediği performansı yakalayamaması nedeniyle üçüncü olarak kendine yer buldu.

OSMANLISPOR'DAN MUHTEŞEM PERFORMANS

Ligin ikinci yarısında müthiş performans gösteren takımlardan bir tanesi de Osmanlıspor oldu. Lige yeni çıkmalarına rağmen takım olarak muhteşem bir uyum gösteren Ankara ekibi, ligin ikinci yarısında oynadığı 17 karşılaşmada sadece 2 yenilgi aldı. 2. yarının ilk maçında Kayserispor'a deplasmanda 1-0 yenilen Osmanlıspor, bu maçın ardından 14 hafta mağlubiyet yüzü görmedi. Ligin 33. haftasında Beşiktaş deplasmanına çıkan Ankara temsilcisi, 3-1'lik mağlubiyet alarak 14 haftalık yenilmeme serisini de Vodafone Arena'da bıraktı. Bilindiği gibi Beşiktaş Osmanlıspor galibiyeti ile şampiyonluğunu garantilemişti.

MEDİPOL BAŞAKŞEHİR AVCI İLE YÜKSELİŞTE

Ligin en iyi top oynayan takımlarından bir tanesi olan Medipol Başakşehir de, başarılı teknik adamları Abdullah Avcı ile birlikte harika bir sezon geçirdi. Ligde karşılaştığı İstanbul takımlarına karşı başarılı sonuçlar alan Başakşehirspor, Visca, Cikalleshi, Volkan Babacan, Doka gibi isimleriyle ligin en zorlu takımlarından bir tanesi olmayı başardı. Topladığı 59 puanla Avrupa Ligi'ne gitmeye hak kazanan İstanbul temsilcisinin, Avrupa'da alacağı sonuçlar ise merak ediliyor. Özellikle ligde 17 gol atan Edin Visca'yı Avrupa'dan birçok kulübün istemesi ve Visca'nın gitme ihtimali ise teknik direktör Abdullah Avcı'yı düşündürüyor. Aynı şekilde kalede Volkan Babacan'ın da hem Avrupa'dan, hem de Türkiye'den taliplerinin olması, Başakşehir'in gelecek sezon transferlerin bitmesiyle birlikte kadrosunun nasıl olacağını düşündürüyor.

TRABZONSPOR EN KÖTÜ SEZONLARINDAN BİR TANESİNİ YAŞADI

Lige başlarken iddialı bir hedef koyan ve Avrupa'ya gitmesine kesin gözüyle bakılan Trabzonspor, ilk 4 haftada aldığı başarılı sonuçlar sonrasında Galatasaray'a 1-0 yenilmesiyle çöküş dönemine girdi. Ligde hakem hatalarından şikayetçi olan bordo mavili ekip, özellikle Fenerbahçe maçında yaşananlar ve Galatasaray deplasmanındaki hakem hataları nedeniyle büyük bir gerginlik yaşadı. Bu sezon en çok kart gören takımların başında gelen Trabzonspor, en az faul yapan takımlardan bir tanesi olmasına rağmen bu kadar çok kart görerek, ilginç bir istatistiğe imza attı. Ligin son haftalarında aldığı sonuçlar ise, Trabzonspor camiasını ve taraftarını büyük bir üzüntüye sevk etti. Çaykur Rizespor'u kendi evinde 6-0 ile geçen Trabzonspor, bir hafta sonra deplasmanda Antalyaspor'dan 7 gol yedi ve 7-0'lık mağlubiyet yaşadı. Son hafta ise kendi evinde Kasımpaşa ile karşılaşan Trabzonspor, bu karşılaşmada da 6 gol yiyerek, son iki haftada toplamda 13 gol yemiş oldu. Takımın gelecek sezon hedefinin UEFA'dan gelecek habere göre değişeceği ifade edilirken, UEFA'nın verdiği karara göre yol haritasının çizilmesi bekleniyor.

LİGİN EN RENKLİ TAKIMI

Antalyaspor ise, ligin belki de en renkli takımlarından bir tanesi olmayı başardı. Son derece güzel bir futbol ortaya koymasına rağmen istediği puanları alamayan Antalyaspor, yıldız futbolcusu Eto'o ile birlikte hem Türkiye gündemine, hem de dünya gündemine girmeyi başardı. Eto'o ile birlikte forvet bölgesinde mücadele eden ve eski Samsunsporlu olan M'Billa Etame ise, attığı 10 gol ile takımına büyük katkı sağladı. Eto'o'nun attığı 20 gol ise, Antalyaspor'un ortaya koyduğu futbolda ve aldığı puanlarda büyük rol oynadı. Gelecek sezon için Ronaldinho ile anlaşmaya çalışan ve bu transferi büyük oranda bitiren Antalyaspor, yine Samsunspor'un başarılı futbolcusu Ofoedu'yla da ilgileniyor. Ofoedu ile 3 yıllık ön anlaşma yaptığı iddia edilen Antalyaspor'un, gelecek sezon için hedefinin direkt olarak Avrupa'ya gitmek olduğu ifade ediliyor.

GALATASARAY KÖTÜ BİR SEZON GEÇİRDİ

Aldığı Avrupa cezası nedeniyle ligde başarısız bir performans ortaya koyan ve transfer anlamında da rakiplerine göre geri planda kalan Galatasaray, ligde en fazla gol atan 2. takım olmasına rağmen, yediği 49 gol nedeniyle kendine 6. sırada yer bulabildi. Özellikle takımda uyum sorununun yaşandığı dile getirilirken, defans hattındaki başarısız futbolun Galatasaray'ın ligi 6. Sırada bitirmesinde büyük etken olduğu ifade ediliyor. Bu sezon Avrupa'ya katılım hakkını henüz elde edemeyen sarı kırmızılılar, Türkiye Kupası Finali'nde Fenerbahçe'yi yenmeleri halinde Avrupa Ligi'ne katılım hakkı elde edecek. Bu katılım hakkıyla birlikte Avrupa cezasını bu sezon çekecek olan Galatasaray'ın, önümüzdeki sezon için hedefinin Şampiyonlar Ligi olacağı biliniyor. Fakat Avrupa cezasını çekemezlerse, gelecek sezon da Galatasaray'ın bu sezon olduğu gibi kötü bir performans ortaya koyacağı ifade ediliyor.

SÜPER LİG'E ÇIKAN TAKIMLAR

PTT 1. Lig'den Süper Lig'e yükselen takımların ise gelecek sezon neler yapacağı merak ediliyor. İlk olarak Süper Lig'e çıkmayı garantileyen Adanaspor, borçsuz yapısı nedeniyle ligde tutunacak denirken, çıkmayı garantileyen Karabükspor'un da başarılı bir performans ortaya koyması bekleniyor. Fakat bu iki takımın da, ligde bulunan oturmuş kadrolara karşı ilk haftalarda sorun yaşaması ve uyum sorununu atlatması gerekiyor. Her iki takımın da Süper Lig'e çıkma bedeli alması ise, takımların transfer sezonunda elini güçlendiriyor.

PTT 1. Lig'den Süper Lig'e çıkacak olan son takım ise play-off sonrasında belli olacak. Play-off ilk maçlarında Balıkesirspor kendi evinde Alanyaspor ile 0-0 berabere kalırken, Elazığspor kendi evinde Adana Demirspor'u 3-2 yenmeyi başardı. Bu sonuçlarla birikte play-off ilk maçları tamamlanırken, ikinci maçlarda alınacak sonuçlar play-off finalini belirleyecek. Süper Lig'e çıkmak için play-off finali, Konya'da oynanacak.

GELECEK SEZONUN DAHA HEYECANLI OLMASI BEKLENİYOR

Bir sezonun bu şekilde bittiği Süper Lig'de, gelecek sezonun daha çekişmeli geçmesi bekleniyor. Özellikle Konyaspor'un, Başakşehir'in ve Osmanlıspor'un, elindeki kadroları koruyup yapacakları kilit transferlerle lige damga vurmaları bekleniyor. Bu nedenle, her sezon olduğu gibi İstanbul takımlarının Süper Lig hegemonyasının gelecek sezon biraz daha azalması bekleniyor. Trabzonspor'un ise Ersun Yanal ile gelecek sezon ne yapacağı en çok merak edilen konuların başında geliyor.