KKTC'de kadavradan yapılan ilk organ naklinin başarıyla gerçekleştiği ve Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Koordinasyon Kurulu'nun organ bağışı konusunda başvuru kabul ettiği açıklandı.

'İnsan Hücre, Doku ve Organ Nakli ile İlgili Kuralları Düzenleyen Yasa'nın Ekim 2014'te Cumhuriyet Meclisi'nden geçmesiyle 2015 yılında Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nde canlı nakillere başlandı.

Sonraki süreçte hekimler, beyin ölümünün teşhis edilebilmesi için 3 hekimden oluşan bir 'beyin ölüm ekibi' kurdu. 5 Mayıs'ta ise kadavradan ilk nakil yapıldı. Geçirdiği iş kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen Soner Çolak'tan alınan karaciğer ve kalp Antalya'daki hastalara, böbrekleri ise KKTC'deki hastalara nakledildi. Bu konuda bu sabah Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nde basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ersan Berksel, Nefroloji Uzmanı Dr. Düriye Deren Oygar, Üroloji Uzmanı Dr. Süleyman Uluçay, vatandaşlara organ bağışı konusunda duyarlı olmaları yönünde çağrısı yaptı. Toplantıda konuşan Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, devlet hastanelerinde çeşitli sıkıntılara rağmen başarılı operasyonlar yapıldığını kaydederek, kadavradan organ naklinin de bunlardan biri olduğunu belirtti. 'Bu başarıları insanımızla paylaşmanın zamanı geldi, geçti bile' diyen Sucuoğlu, sağlık alanındaki gelişmelerle ilgili belirli aralıklarla basın toplantıları düzenleneceğinin de haberini verdi. Süreçle ilgili bilgi veren Bakan Sucuoğlu, 'Hastaların durumu iyi gidiyor' diyerek hastane başhekimliğine ve doktorlara teşekkür etti.