Samsun'da seyyar olarak Osmanlı Macunu satan 23 yaşındaki Sedat Mert, vatandaşlara geçmiş kültürlerini hatırlatmak için bu yolu tercih ettiğini belirterek, bu işi para için değil Osmanlı kültürünü yaşatmak için yaptığını ifade etti.

9 aydır Osmanlı Macunu sattığını ve Samsun'un tek seyyar hakiki Osmanlı Macuncusu olduğunu vurgulayan Mert, 'Osmanlı Macunu, Osmanlı İmparatorluğu zamanından geliyor. Yavuz Sultan Selim Han'ın hanımı Ayşe annemiz bir gün hastalanıyor. Bu olaydan sonra bütün hekimler saraya çağrılıyor. Hekimler, hiçbir şifa kaynağı bulamıyorlar hastalığa. Merkez Efendi diye bir zat daha sonrasında Osmanlı Macunu adını verdiği bu macunu Ayşe annemize sunuyor. Ayşe anne, Osmanlı Macunu sayesinde şifa buluyor ve iyileşiyor. O tarihten bu yana da Osmanlı'dan beri bu macun kullanılıyor. Bu macunun içinde 41 çeşit baharat, meyve ve şeker var ve 41 derde deva olduğu söylenir. Bu kültür Samsun'da pek bilinmiyor. Bu kaybedilmiş kültürümüzü vatandaşlara sunmaktan mutluluk duyuyorum. Bu işi ticaret amaçlı değil kültürümüzü yaşatmak amaçlı yapıyorum. Vatandaşlar, daha önce Samsun'da bu macundan görmediği için ilgi oldukça yoğun. Hafta içi 3 kilo macun satarken, hafta sonları ise 7 kiloya yakın macun satıyorum' dedi.

Sabah 10.00 ve 22.00 saatleri arasında macun satışı yaptığını dile getiren Mert, Osmanlı Macunu'nun çubuğunu 2 liradan vatandaşlara sunuyor.