Eski Atakum Belediye Başkanı Metin Burma, Atakum Belediyesi ve Kent Konseyi işbirliğinde gerçekleştirilen 'Atakum'da Kentleşme ve Kentlileşme, Sorunlar ve Çözüm Önerileri' çalıştayındaki açıklamalarla ilgili cevap verdi.

Burma, kentleşme ve kentlileşme konularında çalıştay yapmayı yararlı bulduğunu belirterek, "15 yılını ilçeye vermiş, Atakum'un kurucu Belediye Başkanını, diğer seçilmiş belediye başkanını, böyle bir çalıştaya çağırmak nezaket ve cesaret gerektirirdi. Kim, kime ne soracaksa sorar, cevabını alırdı. Her şey yüz yüze olsaydı, doğru değerlendirmeler ve gerçek sorunlar ortaya çıkardı. Arkadan konuşmak bizim yöntemimiz değildir. Sözümüz kime ise anlaşılır bir biçimde ona söyleriz" diye konuştu.

NEDENİ O TORBA YASA
Burma açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Sanki düzenleme ortaklık payını (DOP) yüzde 25 olarak biz düşük almışız da, sorunlar oradan kaynaklanmış. O zamanlar yasalar ve yönetmelikler onu gerektiriyordu. Düğün salonu ve önündeki otoparkla ilgili konuda, sanırım sayın Adem Bektaş bir açıklamada bulunur. Zira eser onundur. Biz kimsenin yaptıklarına, biz yapmışız gibi algı yaratmayız. Evet benim son dönemimde, belediyeye henüz geçmemiş kamusal alanlarla ilgili fiili elatma olmamış olsa dahi çıkartılan torba yasaya dayanarak bir çok dava açılmıştır. Düğün salonunun önündeki otoparkla ilgili çözüm için hazırladığimız proje, belediyenin arşivindedir, akibeti ne olmuştu diye oradan araştırmayi öneririm. O dönemlerde bu konularla ilgili bir çok demecim olmuştur. O torba yasa daha sonra değiştirilmiştir. Belediye ağlama, sızlama yeri değildir. Biz kamulaştırmaya bırakılmış alanlardan stadyum sahasını, kapalı spor salonu arsasını,12 dönümlük kültür merkezi sahasını, 6 dönümluk Emek Park alanını, Emek Parkı'nın yanındaki 8 dönümlük okul alanını, Bayındır İlköğretim okul alanını, Milli Piyango Lisesi alanı, Raylı sistemin geçtiği İnönü Bulvarı'nda 34 dönüm alanı ve pek çok daha kamusal alanı çözdük, belediyeye kazandırdık. Hem de ağlamadan, kimseyi suçlamadan. Zira ben biliyorum ki; Çağdaş kentler yaratacak yeterli yasal alt yapımımız yoktur. Bu konuda da pek çok kez demeçler verdim, girişimlerde bulundum. Çözüm yasal düzenlemeden geçer. Şimdilik burada kesiyorum. Zaman için de benim de sorularım olacak."