Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Samsun Şubesi'nce "Nazım'ın evinde, Vera'nın sofrasında" adlı söyleşi düzenlendi.

Samsun Öğretmenevi'ndeki söyleşiye 'Selvi Boylum Al Yazmalım; Kapıcılar Kralı' gibi filmlerin yapımcısı, 'Çiçek Gibi, Binbir Renk Binbir Çiçek, Yaşar Kemal'li Anılar, Yine mi Çiçek ve Elbette Çiçek' adlı kitapların yazarı Arif Keskiner katıldı.

İZLER TAŞIYOR
ÇYDD Samsun Şube Başkanı Yaşar Sezen'in açılış konuşmasının ardından Arif Keskiner, Nazım Hikmet'in Moskova'da yaşadığı çevre ve eşi Vera Tulyakova ile ilgili anılarını anlattı.

77 yılında bir film çekimi için Moskova'da bulunduğunu, Nazım'ın eşi Vera Tulyakova'nın, o dönemde kızı Anna Stepanova ile birlikte yaşadığını ve oturdukları evin o gün için hala buram buram Nazım Hikmet'ten izler taşıdığını belirten Keskiner, "Nazım Hikmet, 65 yıl önce, 17 Haziran 1951'de Türkiye''den ayrıldı, Rusya''ya gitti. Bir anlamda, gitmeye mecbur bırakıldı. Ürettikleri, fikirleri insanlığın ortak mirası; ama anıları, mezarıyla birlikte, Türkiye''den uzakta kaldı. Moskova''da, son eşi 'saçları saman sarısı, kirpikleri mavi' Vera Tulyakova'yla yaşadığı ev, yıllarca okurları ve yoldaşları tarafından ziyaret edildi. Vera, Nazım Hikmet'in ölümünden sonra evi korudu, ondan kalanlara sahip çıktı. Gelenlere hem evinin kapısını açtı, hem de hafızasındaki anıları onlarla paylaştı. Bir de, 1977 ve 1978 yıllarına ait iki takvime, konuklarının, yani bizlerin, notlar almasını, imza atmasını sağladı. Bir tür müze defteri gibi. Bugün, o notlar, imzalar sayesinde, Nazım''ın Moskova''daki evi bize daha yakın. Melih Güneş ile birlikte, 40 yıl boyunca korunmuş bu takvimlerden yola çıkarak 'Nazım'ın Evinde Vera'nın Sofrasında' kitabını hazırladık. O eve, sofraya konuk olmuş 30'a yakın kişinin tanıklığından oluşan bir hafıza kaydını bu kitap için derledik. Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Aziz Nesin, A. Kadir, Genco Erkal, Fatma Girik, Adalet Ağaoğlu, Nedim Gürsel, Can Dündar, Zeynep Oral, Coşkun Aral bunların arasındadır" dedi.

Birçok dernek üyesi ve vatandaşın katıldığı ve Samsun Öğretmenevi konferans salonununda gerçekleşen söyleşi sonunda, CHP Samsun İl Başkanı Tufan Akcagöz, Arif Keskiner'e, günün anısına plaket hediye etti.