Altınordu çatısı altında "İyi Birey, İyi Vatandaş, İyi Futbolcu" olma eğitimleri alan ve hayata çok yönlü olarak hazırlanan gençler, satranç ve cimnastiğin ardından judo dersleri de görmeye başladı. İzmirli judo antrenörü Kezban Kaplan tarafından verilen eğitimler, Altınordu Futbol Eğitim Kurumu'ndaki (AFEK) U10, U11, U12 ve U13 takımı öğrencilerine veriliyor. Çocuklar, judo sayesinde öncelikli olarak denge yeteneklerini artırırken, kontrollü düşmeyi öğrenip pratik zekaya kavuşuyor.

Antrenör Kezban Kaplan, judonun disiplin temelli bir Uzakdoğu sporu olduğunu vurgulayarak, 'Judo, bilinenin aksine pratik zekanın ön plana çıktığı bir beyin cimnastiğidir. Sporcu, judo sayesinde bedensel ve fiziksel enerjisini doğru kullanmayı öğrenir. Futbolun 90 dakika performans gerektiren bir spor olduğunu düşündüğünüzde bu enerjiyi doğru kullanmanın ne kadar öneli olduğunu rahatlıkla kavrayabilirsiniz' dedi.

'KONTROLLÜ DÜŞMEYİ ÖĞRETİYOR'

Futbolun yoğun darbe içeren bir spor dalı olduğunu da belirten Kaplan, 'Kontrolsüz düşmeler, zaman zaman aktif spor yaşamını tehlikeye sokma noktasına kadar gidebiliyor. Judo ise özündeki temel sayesinde futbolcu adaylarına dengeyi ve kontrollü düşmeyi öğretiyor, sakatlıkların en aza indirgenmesini sağlıyor. Diğer yandan kuvvet geliştirici özelliğiyle de futbolcu adayının fiziksel gelişimine yardımcı olur' diye konuştu.

'OYUNCUNUN FİZİKSEL VE MENTAL GELİŞİMİ ÖNEMLİ'

AFEK U12 Antrenörü Nehir Aydemir, judo eğitiminin çocuklara büyük yarar getireceğini söyleyerek, 'Oyuncunun fiziksel ve mental gelişimine çok önem veriyoruz. Judo ise aynen satranç gibi çok faydalı bir eğitim olacaktır' yorumu yaptı. AFEK Performans Antrenörleri Cemal Bülbül ile Can Durak ise haftada 1,5 saatlik eğitim sayesinde oyuncuların ciddi kazanımlar elde ettiğini ifade ederek, 'AFEK'te bir sporcunun komple yetişmesi için tüm adımlar atılıyor' dedi.

'ÇOK ŞANSLIYIZ'

Sporcular Emirhan Adak ile Utku Büyükköse ise judo eğitimi sonrasında şunları söyledi:

"Ülkemizde hiçbir futbol kulübünde olmayan eğitimleri alıyoruz ve bu açıdan çok şanslıyız. Judonun bize düşme ve yeniden kalkıp mücadeleye devam etme konusunda büyük katkıları olacak. Judo, kuvvet ve koordinasyonumuzu geliştirmesi açısından da büyük önem taşıyor. Derslerimiz aynı zamanda çok eğlenceli geçtiği için de çok mutluyuz."