ABD Başkanı Barack Obama, Hrioşima ziyaret sırasında yaptığı konuşmada, 'Bilim, bizim denizlerin ötesine ulaşmamız, bulutların üzerinden uçmamız, hastalıkları tedavi etmemizi sağlıyor. Ama bu buluşlar, etkin ölüm makineleri üretmek için kullanılıyor' dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, G7 Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği Japonya'da çeşitli temaslarda bulunma fırsatı da yakaladı. Obama, temasları kapsamında ABD'nin, 1945 yılında 140 bin kişinin ölümüne neden olan atom bombasının atıldığı Hrioşima'yı ziyaret etti. Obama'ya ziyareti sırasında Japonya Başbakanı Shinzo Abe de eşlik etti. Obama ve Abe, saldırıda hayatını kaybedenler anısına yapılan anıta çelenk bıraktı.

Törende konuşan Obama, 71 yıl önce gökyüzünden ölüm yağdığını ve dünyanın değiştiğini ifade ederek, bir kentin yok olduğunu kaydetti. Obama, yaşanan bu olayların insanlığın kendini yok edebilecek araçlara sahip olduğunu gözler önüne serdiğini belirterek, 'İnsanlığın üzerine bırakılan bu korkunç gücü hatırlamak, hayatını kaybedenleri hatırlamak ve anmak için Hiroşima'ya geliyoruz' dedi. Hiroşima'da hayatını kaybedenlerin anısının hiçbir zaman silinmeyeceğine vurgu yapan Obama, yaşanan gelişmelerin dünyanın savaşlarla dolu olduğu gözler önüne serdiğini belirtti. Dünyanın en büyükleri ve en zengin medeniyetleri arasındaki savaşın kentleri yok ettiğini kaydeden Obama, 'Bilim, bizim denizlerin ötesine ulaşmamız, bulutların üzerinden uçmamız, hastalıkları tedavi etmemizi sağlıyor. Ama bu buluşlar, etkin ölüm makineleri üretmek için kullanılıyor' ifadesini kullandı. 'Bu korkunç savaşta hayatını kaybeden masum insanları anıyoruz' diyen ABD Başkanı Obama, bu tür acıların bir kez daha yaşanmasını engellemek için farklı olarak ne yapılabileceğinin sorgulanması gerektiğini aktardı.

Obama daha sonra Hiroşima'daki saldırının ardından hayatta kalmayı başaran kişilerle kısa süreli bir sohbet gerçekleştirdi.

Obama, bu ziyareti ile İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görevi başında kenti ziyaret eden ilk ABD Başkanı oldu. 6 Ağustos 1945'te Hiroşima'ya atılan atom bombası nedeniyle 140 bin kişi hayatını kaybetmişti. Üç gün sonra ise Nagasaki'ye atom bombası atılmış, burada da 74 bin kişi hayatını kaybetmişti.