124 liraya çıkan gram altın ve 205 liraya çıkarak tarihi rekor yapan çeyrek altın, yeni hükümetin kurulmasıyla ve Merkez Bankası faiz kararıyla düşmeye başladı.

Gram altın bazında altında 7-8 lira oranında düşüş yaşanırken, çeyrek altında ise 10 lira düşüş oldu. En büyük düşüş ise ata lirada gerçekleşti. Altın fiyatlarının tavan yaptığı zamanda 845 liraya satılan ata lira, bu günlerde 800 liraya satılıyor.

Uygulanan doğru politikalar sayesinde altın fiyatlarının düştüğünü ifade eden Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, 'Tüm dünyada altın fiyatların bir gerileme söz konusu. Türkiye'deki altın fiyatlarının seyrini belirleyen Türkiye'deki dolar kurudur. Yeni hükümet kurulmadan önce Merkez Bankası'nda bir görev değişikliği yaşandı. Cumhurbaşkanı'nın isteği üzerine Merkez Bankası'nın faizleri düşüreceği öngörülüyordu. 65. Hükümet'in kurulmasından sonra Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faizlerde sadece üst bandında çokta önemli olmayan 50 baz puanlık bir indirim yaptı. Bu 50 baz puanlık indirim beklentilerin aksine, sıkı para politikasının devam edeceğini gösterdi. Bu da Türkiye'de 3 liranın üzerine çıkan dolar kurunu, tekrar 2,90'lar seviyesine düşürdü. Böylelikle Türkiye'deki altın fiyatları da düşüş yaşadı' dedi.

'SIKI PARA POLİTİKASI ALTIN FİYATLARINI DÜŞÜRDÜ'
Altın fiyatlarında büyük oranda düşüş yaşandığını vurgulayan Özman, 'Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 124 liraya çıkan gram altın fiyatları, şu anda 114 liraya kadar geriledi. Dünya piyasalarındaki düşüş ve Türkiye'nin devam ettirdiği sıkı para politikası bir araya gelince altın fiyatlarında gram bazında 7-8 lira kadar düşüş yaşandı. 205 liradan satılan çeyrek altın 195 liraya, 845 liradan satılan ata lira 800 liraya, 121 liradan satılan 22 ayar bileziğin gramı 114 liraya, 122 liraya satılan gram altın da 114 lira 50 kuruştan satılıyor. Önümüz yaz sezonu. Düğünler bir hayli çoğalacak ve altın ihtiyacı oluşacak. Dünyada ve ülkemizde çok önemli gelişmeler olmadığı takdirde altın fiyatlarında pek bir değişim gözükmüyor. Altına ihtiyacı olanlar ve düğün yapacak olanlar için bu fiyatlar gayet avantajlıdır' diye konuştu.