Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yeliz Tanrıverdi Çaycı, Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği'nin(KLİMUD) antibiyotik duyarlılık verilerinde bölgeler arasında bazı antibiyotiklerde ciddi farklar olduğunun gözlendiğini söyledi.

KLİMUD Klinik Mikrobiyoloji Samsun Bölge Toplantısı OMÜ Tıp Fakültesi Pembe Salon'da gerçekleştirildi. KLİMUD'un, 'Rehberlerimizi Birlikte Kullanalım, Klinik Örnekten Sonuç Raporuna Uygulama Rehberi, Üriner Sistem Örnekleri' adlı Samsun bölge toplantısına; KLİMUD Derneği Başkanı Prof. Dr. Burçin Şener, OMÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Asuman Birinci'nin yanı sıra, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi, Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden öğretim üyeleriyle Samsun ve çevre illerde bulunan mikrobiyoloji uzmanları olmak üzere 80 kişi katıldı.

Toplantıda açılış konuşması yapan OMÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Asuman Birinci, toplantıda; üriner sistem örneklerinin mikrobiyolog gözüyle değerlendirilmesi ve yorumlanması yapıldığını söyledi.

'DİRENÇ ORANLARI BİRAZ DAHA YÜKSEKKEN BAZI BÖLGELERDE DAHA DÜŞÜK OLDUĞU GÖZLENDİ'

2015 yılında yaptıkları idrar yolu enfeksiyonlarına neden olan escherichia coli ve enterekok türlerinde antibiyotik duyarlılık sonuçlarına değinen Yrd. Doç. Dr. Yeliz Tanrıverdi Çaycı, 'İdrar yolu enfeksiyonları bizim mikrobiyoloji laboratuvarlarında en sık karşılaştığımız enfeksiyonlardan bir tanesi olarak gözüküyor. Genelde en sık gelen örneklerde idrar kültürü örnekleri. Bunları değerlendirilmesi kimi zaman zor olabiliyor. Escherichia coli bakterisi, en sık izole edilenlerin etkenlerden bir tanesi. Enterekokta yine izole edilen etkenlerden bir tanesi. Bizim derneğimizin bir çalışma grubu da bunlarla ilgili çalışmaları toplamış. Çalışmanın amacı ise antibiyotik duyarlılık verilerinde bölgelere göre farklılıkların olup olmadığını saptamak. Çünkü tedavilerde ona göre uygun antibiyotiğin seçilmesi gerekiyor. Çalışmaya göre bölgeler arasında bazı antibiyotiklerde ciddi farklar olduğu görülmüş. Özellikle bazı antibiyotikler için Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi'nde direnç oranları biraz daha yüksekken, bazı bölgelerde daha düşük olduğu gözlendi. Bunun nedeninin ne olduğunun tam analizini yapamıyoruz ama her hastanenin kendi antibiyotik verilerini belli aralıklarla çıkarması ve bunları klinikle paylaşması gerektiğini düşünüyoruz' dedi.

Toplantıda birinci oturum Prof. Dr. Faruk Aydın'ın başkanlığında başlatılarak Yrd. Doç. Dr. Yeliz Tanrıverdi Çaycı'nın '2015 Yılında İdrar Yolu Enfeksiyonlarına Neden Olan Escherichia Coli ve Enterokok Türlerinde Antibiyotik Duyarlılık Sonuçları, ADSİ Verileri' ve Uzm. Dr. Pervin Özlem Balcı'nın 'Rehber Eşliğinde Üriner Sistem Örneklerine Mikrobiyolojik Yaklaşım' adlı sunumlarına yer verildi.

Prof. Dr. Belma Dumlupınar'ın başkanlığında yapılan ikinci oturumda ise Yrd. Doç. Dr. Yeliz Çetinkol ile Yrd. Doç. Dr. Emel Uzunoğlu Karagöz'ün 'Olgularla Üriner Sistem Enfeksiyonları' ve Doç. Dr. Ayşegül Çopur Çiçek'in 'Üriner sistem enfeksiyonlarında kısıtlı bildirim' adlı sunumları yapıldı.

KLİMUD Meclisi değerlendirmesi ile toplantı sonlandırıldı.