Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü'ne bağlı İstanbul'da hizmet veren Polonezköy Geyik-Karaca Üretme Merkezi'nde yılın ilk karacası dünyaya geldi. Sağlıklı olarak dünyaya gelen karaca ile merkezdeki karaca sayısı 12'ye yükseldi.

Karacalar için iyileştirme merkezi olarak kullanılan Polonezköy Geyik-Karaca Üretme Merkez'inde yaklaşık 20 adet kızıl geyik, 11 adet karaca bulunuyor. Yaralanmış, güçten düşmüş, annesiz kalmış yavruların bakımları ve tedavileri merkezde yapıldıktan sonra etrafı korunaklı olan yaban hayvanı üretme yerleştirme sahalarında ormana bırakılıyor.

Bu kapsamda 2012 yılında annesiz kalmış, ormanda vatandaşlar tarafından bulunarak üretme merkezine teslim edilen Kibar isimli yavru dişi karaca, merkezde sağlıklı bir şekilde büyüdü ve tabiata uyum sağladı. Geçen yıl ikiz erkek karaca yavrulayan Kibar, bu yıl merkezin ilk karacasını dünyaya getirdi.

Karacalara ihtiyaç olmadıkça insan eliyle dokunulmadığından yavrunun cinsiyeti henüz tespit edilmedi. Üretme merkezinin son üyesiyle birlikte karacaların sayısı 12'ye yükseldi.

YETİŞTİRİLEN YABAN HAYVANLARI HER YIL BELİRLENEN BÖLGELERE SALINIYOR

Yaban hayatı üzerindeki dengenin desteklenmesi maksadıyla çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise 'Kurduğumuz üretme merkezlerinde yetiştirilen memeli yaban hayvanlarını her yıl belirlenen bölgelere salıyoruz. Böylece popülasyonlarını devam ettirmelerini, çoğalmalarını sağlayarak biyolojik ve tabii çeşitliliğin korunmasını hedefliyoruz' ifadesini kullandı.

Yaban hayatını korumanın bakanlık olarak vazifeleri olduğunun da altını çizen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 'Yaralanmış ya da annesiz kalmış yavru yaban hayvanlarını tedavi ederek tabii ortamlarına bırakıyoruz. Hazırladığımız ve uygulamaya geçirdiğimiz yeni projelerle yaban hayvanlarının korunması, geliştirilmesi, gelecek nesillere intikalinin sağlanması çalışmalarını hassasiyetle sürdürüyoruz' dedi.