Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi öğrencileri grup halinde 4 öğretmenleriyle birlikte Ayvacık ilçesine resmi ve izinli bir kültür gezisi gerçekleştirdiler.

Gezi esnasında arkadaşlarıyla beraber göl kenarında top oynayan Tanzanya uyruklu Abdul Rashıd Kassım Mfınanga, arkadaşlarının ve görgü tanıklarının anlattıklarına göre, suya düşen topu almak için Suat Uğurlu Baraj Gölü'ne atladı. Suda ilerleyen topun peşine giden Mfınanga, karadan 6 metre uzaklaştıktan sonra gölün balçık zeminine saplanmaya başladı. Göle atlayan arkadaşlarının kurtarma çabalarına rağmen battığı balçıktan kurtarılamadı. Mfınanga'nın, Samsun İl Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Sualtı Grup Amirliği'ne bağlı dalgıç polisler tarafından olay yerinde yapılan uzun arama çalışmalarının ardından cenin pozisyonunda cansız bedenine ulaşıldı. Dalgıçlar tarafından çıkartılan öğrencinin cansız bedenini gören öğrenci arkadaşları ve olay yerindeki yakınları sinir krizleri geçirdi. Olay yerinde baygınlık geçiren bazı öğrenciler, Ayvacık Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Boğularak hayatını kaybeden Mfınanga için ilk önce OMÜ Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi önünde uğurlama töreni düzenlendi. Törene katılan öğrenciler gözyaşlarına boğulurken, birbirlerine sarılarak teselli buldular. Olay anında Mfınanga'nın yanında bulunan öğrenciler boğulma anında yaşadıkları olayı anlatırken, Mfınanga'nın suya girmeden önce, 'Ben yüzme biliyorum. Suya düşen topu alabilirim' dediğini ve daha sonra da suya gömüldüğünü ifade ettiler.

Mfınanga'nın cenazesi daha sonra OMÜ'de bulunan Kampüs Camisi'ne getirildi. Kılınan cenaze namazının ardından Mfınanga'nın cenazesi gözyaşlarıyla uğurlandı. Ülkesindeki köyünde balıkçılık yaptığı, yüzme bildiği ve hafız olduğu öğrenilen Mfınanga'nın cenazesi, cenaze aracına koyulduğu sırada ise bazı arkadaşları fenalık geçirerek gözyaşlarına boğuldu. Ölen arkadaşlarının tabutunu okşayarak uğurlayan yabancı öğrenciler, Mfınanga'nın ölümüyle büyük üzüntü yaşadılar.

Abdul Rashıd Kassım Mfınanga'nın cenazesi kuzeni Akili ile birlikte cenazenin ülke dışına çıkartılması için işlemlerini gerçekleştirmek üzere Ankara'ya götürüldü. Mfınanga'nın cenazesi İstanbul'dan uçakla memleketi Tanzanya'ya götürülecek.

Mfınanga hayatını kaybetmeseydi hazırlık sınıfının ardından OMÜ İlahiyat Fakültesi'nde öğrencilik hayatına devam edecekti.