Her yıl binlerce öğrencinin ter döktüğü üniversite giriş sınavlarında 2019'a kadar köklü değişimler planlanıyor. Sabah'ın haberine göre, değişiklikler çerçevesinde Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavları'nın (LYS) yılda birkez yerine birkaç defa yapılması gündemdeki konulardan biri.

Eğer böyle olursa Yükseköğretime Geçiş Sınavları Ekim, Ocak ve Mart aylarında gerçekleştirilecek ve yılda 3 kez yapılmış olacak. Adaylar isteğe bağlı olarak sınavların hepsine ya da birine girebilecek. Yeni modele ilişkin tüyoları Başbakan Binali Yıldırım verdi.

TBMM'de 65'inci hükümet programını açıklayan Yıldırım "Öğrencilerimiz üzerindeki sınav baskısını azaltmak amacıyla yükseköğretime geçişteki sınavların yılda birden çok yapılmasını temin edeceğiz" demişti.

Düzenleme hayata geçerse merkezi lise son sınavlarının sonuçları da yerleştirme puanına eklenecek. Yeni düzenleme konusunda YÖK, Milli eğitim Bakanlığı ve ÖSYM ortak çalışıyor. Ancak üniversiteye geçişte düzenleme yetkisi Yükseköğretim Kurumu'nda. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Şu anki sistem sınav serüvenimizin en olgunlaşmış halidir ve adildir" açıklamasını yapmıştı.

Ön lisans programları ve özel yetenek sınavı ile alan programlar için de herhangi YGS ham puanı 180 ve üzeri olan adaylar başvurabilecek.