Modacı Tanju Babacan'ın Alzheimer hastası olan annesine şefkatle bakması takipçileri tarafından takdir ediliyordu.Babacan'da Alzheimer'a farkındalık katmak için sosyal medya üzerinden kampanya başlattı.Proje büyüyerek ünlüleri de etkisi altına aldı.

Projeyi birçok ünlü destekledi.Çektikleri videoları instagram hesaplarından paylaşarak Alzheimer'a farkındalık kattılar.

Projeye; Burcu Esmersoy, Esra Erol, Kemal Doğulu, Umut Eker, Seda Akgül, Metin Arolat, Petek Dinçöz, Cem Davran, Behzat Uygur, Ercan Saatçi, Demet Akalın, Asuman Dabak, Hande Yener, Irmak Ünal, Bennu Gerede, Berkay, Aşkın Nur Yengi, İzzet Çapa, Selami Şahin, Yonca Evcimik, Haldun Dormen, Yeşim Salkım, Yonca Lodi, Didem Soydan, Ayşegül Aldinç gibi daha birçok ünlü proje kapsamında çektikleri videoda Alzheimer hastalığına dikkat çekti.

ALZHEİMER NEDİR ?

Alzheimer hastalığı, günlük yaşamsal aktivitelerde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile karakterize, nöropsikiyatriksemptomların ve davranış değişikliklerinin eşlik ettiği bir hastalıktır.

Erken semptomlardan biri hafıza kaybıdır. Bu hafıza kaybı, geçmiş hafızanın korunduğu, hastalığın ilerlemesi ile birlikte sıklıkla telaffuz edilmeye başlanan küçük unutkanlıkların başlaması şeklindedir. Bozukluğun ilerlemesi ile bilişsel (kognitif) yeteneklerdeki kayıp, frontal ve temporal lob işlevleri ile ilişkili, dil alanlarında işlev kaybı beceri gerektiren hareketlerde işlev kaybı ve tanıma fonksiyonlarında bozulmaya doğru uzanım göstermeye başlar.

Hastalığın kesin nedeni bilinememektedir. Alzheimer vakalarının \%1-5'inin sebebinin Genetik faktörler olduğu bulunmuştur.Erken başlangıçlı Alzheimer hastaları ve az sayıdaki ailesel vakalarda üç farklı gende dominant mutasyon tespit edilmiştir. Daha sık görülen geç başlangıçlı Alzheimer hastalarında ApoE'nin duyarlılık genlerinden biri olduğu gösterilmiştir.