Erdoğan: 'İki eş başkanın yaptığı açıklamalar kesinlikle anayasa suçudur' dedi.

Suudi Arabistan temaslarının ardından yurda dönen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uçakta beraberindeki gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Yeni Anayasa konusunda Başbakan Davutoğlu'nun Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşme ve bu çerçevede başkanlık sistemi konusundaki yaklaşımlar hakkında ne diyorsunuz?

Yeni anayasanın toplumsal bir mutabakata dayalı olması, bu işin en önemli başlığıdır. Başkanlık sisteminde denetim mekanizmalarının olmadığı ya da çalışmayacağı yönündeki iddiaların hepsi yalan. Tam aksine denetim mekanizması çok daha güçlüdür. Bu, halktan kaçırılacak bir adım da değildir. Halkın tam içinde olacağı bir adımdır.

MECLİS İÇ TÜZÜĞÜ DEĞİŞMELİ

Diğer bir konuya gelince, ki bu çok çok önemli. Benim başbakanlık dönemim de dahil maalesef TBMM'de iç tüzüğü değiştiremedik. Bu iç tüzük olayı, parlamento çalışmalarını kilitleyen bir sistemdir. Bir başkanvekili oturum yönetiyor. Oradan birisi kalkıp Cizre'deki sokağa çıkma yasağını soruyor; sayın Başbakan'dan cevap beklediğini söylüyor. Meclis Başkanvekili, oturumu kapatıp Başbakanla irtibat kurup bilgi alıyor, sonra Meclis'e cevap veriyor. Böyle bir Meclis çalışması olmaz.

YPG'nin Fırat'ın batısına geçtiği yönünde iddialar var. Nasıl değerlendiriyorsunuz?

İlgili arkadaşlarımdan böyle bir durum olduğuna dair bilgi almış değilim. 'Böyle bir şey varsa da gereği yapılır' diye aramızda konuştuk. Alzas olayı bizim için risktir. Oraya YPG'nin gelmesini izlemek kabul edilir bir şey değildir. O zaman tamamiyle güneyimizde Suriye'nin kuzeyinde bir Kürt bantı oluşur ki, buna 'evet' demek mümkün değildir. Bir de orada Teşrin Barajı var. ABD, orayı DAEŞ'ten korumak için bir adım attığını söyledi. Yani, YPG'yi orada kara gücü olarak kullandığını mı anlatmak istiyor, onu bilemiyorum.

Gülen'in ABD'den Türkiye'ye iadesi konusunda herhangi bir gelişme söz konusu mu?

Dosyalar art arda açılıyor. Pensilvanya'da bu işin başında olan zattan ibaret değil hadise. Neredeyse 100'ü aştı kaçanlar.

HDP eş başkanlarının anayasal suç niteliğinde açıklamaları var. Parti kapatmalar eskide kaldı ama yenilir yutulur olmayan beyanlar için değerlendirmeniz nedir?

İki eş başkanın yaptığı açıklamalar kesinlikle anayasa suçudur. Haklarında cumhuriyet başsavcılıklarının başlattıkları süreçler var. Bu konuların takip edilmesinin gereğine inanıyorum. Parti kapatma olayı düşünülmemeli, gündeme dahi gelmemeli. Ama suçu irtikap eden milletvekili, belediye başkanı veya başkaları olabilir. Bunlar bedelini ödemek durumunda. Dokunulmazlıklarının kaldırılması suretiyle başlayacak süreç,terörle mücadele açısından ülkemizdeki havayı da olumlu yönde etkileyecektir. Ülkeyi parçalayıp bölmeye yönelik mesajları kabul etmemiz mümkün değil. Şu anda Meclis'te 160'ı aşkın dosyaları var bunların.

'HİTLER ALMANYASI' BENZETMESİ ÇARPITILDI

Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyareti dönüşünde ifade ettiği 'Hitler Almanyası' benzetmesinin bazı haber kaynakları tarafından açıkça çarpıtılarak ve tam tersi bir mana verilerek kullanıldığını bildirdi. Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, bazı basın kuruluşlarının 'Erdoğan, etkili başkanlık sistemine örnek olarak Hitler Almanyasını gösterdi' şeklinde haber yapmasının tarafsız ve dürüst habercilik ilkeleriyle asla bağdaşmadığı vurgulandı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 'Böyle bir benzetme söz konusu değildir. Holokostu ve antisemitizmi, İslamofibiyle beraber bir insanlık suçu olarak ilan eden Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadelerinin Hitler Almanyasına olumlu bir gönderme gibi yansıtılmaya çalışılması kabul edilemez.'