Büyükşehir Belediyesi İmar Dairesi Başkanlığı'nın Ordu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ali Bayhan ile birlikte yürüttüğü çalışma kapsamında, bütün ilçeler gezilerek tarihi ahşap camiler tespit ediliyor. Camilerin son halleri fotoğraflanarak mimari ve teknik özellikleri kayıt altına alınıyor.

TARAMA ÇALIŞMASI BAŞLATILDI

Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ordu'nun dört bir yanında ahşap kullanılarak imal edilen birçok tarihi caminin bulunduğuna dikkat çekerek, 'Her biri 100-200 yıllık olan bu camiler tamamen yöresel mimarimize uygun olarak ahşaptan ve çivi kullanılmadan imal edilmiş, fakat bu camilerin birçoğu bakımsızlık yüzünden yok olmaya yüz tutmuş durumda. Camilerimize sahip çıkmalı, onları gelecek nesillere aktarmalıyız. Başlattığımız proje kapsamında öncelikle il genelinde bir tarama yapacağız. Tespit ettiğimiz camilerin mimari ve teknik özelliklerini, hazırlayacağımız envanter ile kayıt altına alacağız. Akabinde ise koruma ve çevre düzenlemesi çalışmaları gerçekleştireceğiz. Bu sayede hem ibadethanelerimiz korunmuş olacak hem de tarihi değeri olan bu camileri gün yüzüne çıkararak ilimizin turizm potansiyeline katkı sağlamış olacağız' dedi.



20 AHŞAP CAMİ TESPİT EDİLDİ

Bölgede kaybolmaya yüz tutmuş ve çantı (kurtboğazı) tekniğiyle inşa edilmiş olan camiler, ahşap sanatının nadir örneklerinden kabul ediliyor. Yapılan araştırmalarda şimdiye kadar 20 tane ahşap cami tespit edildi. Tespit edilen camilerle ilgili bilgiler envanter halinde basılacak. Böylece koruma ve çevre düzenleme çalışması yapılacak söz konusu camilerin gelecek nesillere aktarılması sağlanmış olacak.