Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 2 bin 500 rakımın üzerinde yaşayan, endemik bir tür olan ve Dünya Kuşları Koruma Örgütü ( IUCN) tarafından hakkında çok fazla bilgi toparlanamayan bir kuş türü olarak ilan edilen Dağ Horozu için Rize'nin İkizdere İlçesi'nde 12 yıldır şenlik düzenleniyor. Çok nadir görülen bir kuş türü olan Dağ Horozu'nu görmek ve görüntülemek için her yıl çok sayıda kuş gözlemcisi bölgeye geliyor. 12 yıl boyunca düzenlenen Dağ Horozu Şenlikleri'nde net olarak görüntülenemeyen bu kuş türü bu yıl 12.'si düzenlenen şenlikte ilk kez kendisini gösterdi.

Dağ Horozu Şenliği'nde fotoğraf sanatçıları ve kuş gözlemcileri sabahın ilk saatlerinde İkizdere İlçesi'ne bağlı Sivrikaya Köyü'nde Dağ Horozu'nu görüntüleyebilmek için yerini alırken, Rizeli fotoğraf sanatçısı Emin Kanbur, ilk kez kendisini net bir şekilde gösteren Dağ Horozu'nu görüntülemeyi başardı.

Kanbur, Dağ Horozu'nu görüntüleyebilmenin kendisine verdiği mutluluğu dile getirerek 'Bu kuş dünyanın başka hiçbir bölgesinde mevcut değildir. Bu bölgeye olan özgünlüğü nedeniyle oldukça değerli ve gelecek nesillere nakledilmesi gereken bir doğa ve kültür mirasıdır. Orta boylu bir kuştur. Erkeği siyah renkli, uzun kuyruklu bir kuştur. Kuyruğu aşağı doğru kıvrık ve ucu çatallıdır. Kırmızı ibikleri ve beyaz kanat köşesi ancak yakın mesafeden görülebilir. Siyah tüyleri mavi-yeşil yanar dönerlidir ve uçuşta belli olan beyaz kanat altı örtücüleri vardır. 2 Bin 500 ile 3 bin metre rakım aralığında yaşayan Dağ Horozu her gün yaşan alanları kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Dağ Horozu bu yıl ilk kez kendisini bu kadar net bir şekilde bize gösterdi. Bu değerli türü görüntüleyebilmek bana büyük bir mutluluk verdi. 12 yıl boyunca düzenlenen etkinliklerde hiç bu kadar net kendini göstermemişti' dedi.

Dünyada sadece Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yaşayan Dağ Horozu çiftleşme ayları olan Mayıs ve Ekim aylarında 2 bin 500 ile 3 bin rakım arasında günün ilk saatlerinde görülebiliyor. Dağ Horozu diğer canlılardan uzakta yaşamayı tercih ettiği ve çok hızlı bir şekilde uçtuğunda neredeyse görülmesi imkansız bir hal alıyor.