Ordu'da organ ve doku nakli konusunda bilgi veren Ordu Sağlık Müdürü Dr. İsmet Kolomuç, organ nakli hizmetlerinin kurumlar ve vatandaşların desteği ile oluşturulan bir organizasyonla yürütüldüğünü belirtti.

Ordu'da organ nakli konularında her geçen yıl yükselen bir grafik seyrettiğini belirten Dr. İsmet Kolomuç, 'Türkiye de organ nakli çalışmalarının verimliliğini arttırmak amacı ile bakanlığımızın koordinasyonu ve denetiminde bütün nakil hizmetleri ve istatistiki verileri anlık olarak 'Ulusal Organ ve Doku Nakli Bilgi Sisteminden' takip edilmektedir. İşleyen sistem sayesinde organ ve doku nakli hizmetleri konusundaki çalışmalar tıbbi etik kurallarına uygun olarak, hasta odaklı, şeffaf ve güvenilir bir sistem içerisinde verilmesi konusunda gerekli önem gösterilmektedir' dedi.

Kolomuç, '2013 yılından bugüne kadar Türkiye geneli toplam bağışçı sayımız 205 bin 310 olup Ordu İli 3 bin 609 bağışçı sayısıyla Türkiye sıralamasında 12. sırada yer almaktadır. Yine 2013 yılından bugüne kadar beyin ölümü sonrası aile onay oranı Türkiye ortalaması yüzde 24 iken, ilimizde bu oran yüzde 35.4'tür' diye konuştu.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de tedavileri yalnızca organ ve doku nakliyle mümkün olan hastaların sayısının giderek yükseldiğini ve bu yükselişle beraber organ naklinin öneminin de giderek arttığını belirten Dr. İsmet Kolomuç, şöyle konuştu: 'Bilinmelidir ki bağışlanmış bir organ, bir nakilden sonra gerçek bir yaşam armağanıdır. Bilinmelidir ki; bir insanı yaşatmak, insanlığı yaşatmaktır. Bilinmelidir ki, bağışlanan her organ filizlenen bir candır. Ölüm ile yaşam arasındaki ince çizgide; büyük bir aşk, inanç ve umutla her an müjde bekleyen hastalara Allah'tan şifa diliyorum' şeklinde konuştu.