Göğüs Cerrahı Doç. Dr. Ertan Aydın, terlemenin vücudumuzun iç ve dış uyaranlara karşı cevabı sonucu gelişen fizyolojik bir süreç olduğunu belirterek, vücut ısısının arttığında uyarılan ter bezleri yoluyla cilt üzerinde serinletici etkisi olan sıvı salındığını ve insan vücudunda 1,5- 4 milyon arasında bulunan ter bezlerinin özellikle yüz-koltuk altı -avuç içi ve ayak tabanında daha yoğun olarak bulunduğunu anlattı. Aşırı terlemenin fizyolojik gereksinimin daha üstünde olan patolojik terleme olayı olduğunun altını çizen Aydın, bu durumun iki şekilde ortaya çıktığını vurguladı.

Fokal hiperhidrozisin nedeninin bilinmediğini anlatan Doç. Dr. Aydın, 'Ter bezlerinin patofizyolojisi ve sempatik uyarımı normaldir. El-ayak-yüz ve koltuk altında oluşan aşırı terlemeler tek başına gözlense de genellikle birden fazla bölge etkilenmiştir. Erken çocukluk veya adölasan çağda bulgu vermeye başlar. Gece terlemesi yoktur. Primer fokal hiperhidrozis tanısı altta yatan bir hastalığa bağlı olmaksızın en az 6 aydır mevcut olan fokal aşırı terleme, ailesel benzer şikayet öyküsü olması, başlama yaşını 25'ten küçük olması, bilateral ve simetrik terleme, haftada en az bir kez aşırı terleme atağı olması, terlemenin günlük yapılan aktivitelere engel olması, terlemenin uyku sırasında kaybolması' ifadelerini kullandı.

Yaygın hiperhidroziside de erişkin yaşlarda başlayıp gece de terleme gözlendiğini bildiren Aydın, şunları kaydetti:

'Altta yatan hastalığa bağlı olarak gelişen aşırı terlemedir. Bu hastalıklar; enfeksiyonlar, endokrin bozukluklar, nörolojik bozukluklar, ilaçlar, malign hastalıklar, kardiyovasküler hastalıklar, zehirlenmeler ve alkol ve uyuşturucu bağımlılığı Yaygın hiperhidroziste; altta yatan hastalığa yönelik tedavi planlanır. Fokal aşırı terleme de ise hastanın şikayetlerine ve hastalığın şiddetine göre uygulanabilen medikal ve cerrahi tedavi seçenekleri mevcuttur.'

'Açık ameliyata göre endoskopik cerrahide kanama, ağrı, cerrahi kesi izi ve yatış süresi daha kısa olmaktadır' diyen Aydın, 'Aynı seansta iki taraflı olarak yapılması ise en büyük avantajıdır. Hasta aynı gün içinde taburcu olabilmektedir. Operasyon sonrası olası komplikasyonlar; pnömotoraks/hemotoraks, gözkapağında düşüklük, şilotoraks, atelektazi, aşırı kuruluk, bradikardi, kompansatuar hiperhidrozis' ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Aydın, endoskopik torakal sempatektominin ise fokal aşırı terlemesi bulunan hastalar için güvenli, konforlu ve kesin tedavi yöntemi olduğunu belirtti.