Samsun Büyükşehir Belediyesi, Yabancılar Çarşısı'nı havalandırma, ısıtma ve doğalgaz sistemiyle donattıktan sonra bir diğer yenilik olan son sistem yangın söndürme sistemleriyle donatmaya başladı.

Çarşının her 30 metresine yerleştirilen 60 yangın dolabında bulunan yangın tüpleri ve her biri 30 metre olan hortumlar ile yangına anında müdahale edilebilecek. Muhtemel bir yangında itfaiyenin gelmesini beklemeden müdahalede bulunabilecek esnaflar, kısa bir süre içerisinde Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekiplerinden sistemin kullanılması ve yangın söndürme dersleri alacak. Alınan derslerin arından ise yabancılar pazarında birkaç kez yangın söndürme tatbikatı yapılacak.

250 ton kapasiteli tank için yerin belirlendiğini be 2-3 gün içerisinde de kurulumun gerçekleşeceğini ifade eden Yabancılar Çarşısı Derneği Başkanı Ali Akyüz, 'Büyükşehir Belediyesi'nin gayretleri sonucunda havalandırma ve ısıtma sistemlerimiz tamamlandı. Doğalgaz sitemimiz de yapıldı. Kışın burada montları çıkartarak gezdik. Yangın söndürme sistemimiz de hazırlanıyor. Çünkü doğalgaz bağlandığı için yangın riski biraz daha fazla arttı. Bu önlemleri göz önüne alan Büyükşehir Belediyesi büyük bir ihaleyle yeni yangın sistemlerini yapmaya başladı. Pazarımızın her bölgesini kaplayacak şekilde nizama uygun yangın dolapları yapıldı. Pazarın arka tarafına 250 tonluk su tankı konulacak. Her bloğa ulaşan yangın boruları konuldu. 20 gün içerisinde bu işlemlerin hepsi tamamlanacak ve Yabancılar Pazarı'nın yeni yangın sistemi tamamlanmış olacak' dedi.

'ESNAFLAR YANGINA MÜDAHALE İÇİN EĞİTİM ALACAK'
60 kişilik bir gönüllü esnaf grubunun yangına müdahale eğitimi alacağını vurgulayan Akyüz, 'Yangın sistemi kurulum işlemleri bittikten sonra pazarda çalışan 50-60 gönüllü arkadaşla birlikte Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı'ndan yangına anında müdahale ve sistemin kullanılmasıyla alakalı olarak eğitim alacağız. Çarşımızda herhangi bir yangın durumu söz konusu olduğunda eğitim alan esnaflarımızla birlikte buna anında müdahale edeceğiz. Yani bir nevi itfaiye gibi müdahalede bulunacağız. Çünkü bizim burada tekstil ürünü çok ağırlıkta bulunuyor. Yapılarımız da petrol gibidir. En ufak bir şeyde yangın yayılabilir. Buraya çok büyük yangınlara müdahale edebilecek bir yangın tertibatı kuruldu. Bu yenilik için de aynı zamanda Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz Bey'e teşekkürlerimizi iletiyoruz' diye konuştu.

Yabancılar Çarşısı esnafı da eksiklerin tamamlanmasının ardından tek amaçlarının vatandaşlara daha ucuz mal verip daha kaliteli bir hizmet sunmak olacağını belirttiler.