Bu yıl Ramazan ayının sıcak yaz günlerine rastlaması nedeni ile oruç tutanların sağlıklarına daha fazla önem vermeleri gerekir. İftar ve sahur menülerini seçerken 17 saatlik açlık süresini göz önünde bulundurarak her besin grubunu içeren tok tutan yiyecekler seçilmeli.

Ramazan'ın yemek kültürü açısından en bilinen özelliği iftar sofralarındaki çeşitlilik ve bolluktur. Zengin iftar sofraları bir insanın günlük yiyebileceği miktarın çok daha fazlasını kapsar. İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Doğru beslenme alışkanlığı ile ramazan ayında kilo kontrolü sağlamak mümkündür.

SAĞLIKLI BİR ORUÇ İÇİN SAHURA KALKIN

Medicana International Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Hüban Gönülol Ramazan ayında beslenme ve kilo kontrolü konusunda bilgi verdi. Yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayında da sürdürülebilmesi için sahur öğününün atlanmaması gerektiğini belirten Dyt. Gönülol, 'Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Sahura mutlaka kalkılmalı ve sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, ekmek gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı, tatlı ihtiyacını da göz önünde bulundurarak mayveye de yer verilmelidir' dedi.

SU İÇMEK İÇİN SUSAMA HİSSİNİN OLUŞMASINI BEKLEMEYİN

Suyun yaşama için elzem olduğuna dikkat çıkın Dyt. Gönülol, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: 'Vücuttaki su oranın yeterli düzeyde tutulması hayati önem taşıdığından vücuttan kaybolan miktarda suyun mutlaka alınması zorunludur. Günde ortalama en az 2- 3 lt su içmeye özen gösterilmelidir.Susama hissi duyulmasa bile iftar ve sahur arasında sık sık su içilmelidir.Susama hissi duyulmasa bile iftar ve sahur arasında sık sık su içilmelidir. Terle beraber sadece sıvı kayb ı değil aynı zamanda mineral kayıpları da oluşmaktadır. Günlük içilen 1-2 adet sade soda mineral kayıplarını yerine koymak için iyi bir çözüm olacaktır.

İFTAR İÇİN KENDİNİZE ZAMAN TANIYIN

İftar zamanı geldiğinde yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir.Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında yüksek miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilebilir.Bu durum ilerleyen günlerde kilo alımına neden olur.

İftarda çorbayla açılış yapmak mideyi ana yemeğe hazırlamak için uygundur. Ancak çorbadan sonra 10 dklık bir ara midenin dinlenmesine ve daha kontrollü seçimler yapmanız için size zemin hazırlayacaktır.Ana yemeğe geçtiğinizde yemeklerinizi yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek tüketin. Yeterince çiğnenmeyen yiyecekler,sindirim siteminde sorunlara yol açar ve beyne tokluk sinyali gidene kadar, gereğinden fazla yemek yenmesine neden olur.

KIZARTMA, AŞIRI YAĞLI VE HAMURLU YİYECEKLERDEN KAÇININ

Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Yemeklerinizi pişirme yöntemi olarak, kızartma ve kavurma yerine, ızgara, haşlama ve fırında pişirme yöntemlerini tercih edin.İftar sofranızda bol yağlı şarküteri ürünleri, hamur işleri, şerbetli tatlılar ve pide gibi yüksek kalorili, kan şekerini hızlı yükselten ve sindirimi güç besinler yerine sulu yemek ,salata ve ve yoğurt tercih edin.Tatlı olarak posa ve mineral açısından zengin olan meyveler ilk tercih olmalı ve haftanın belirli günlerinde sütlü tatlılar tercih edilmelidir.

METABOLİZMA HIZI YAVAŞLIYOR

İlk hafta içinde vücut 16 saatlik açlık süresine ve yemek yeme saatlerine kendini adapte ettikten sonra harcanan günlük enerjiyi düşürerek az enerji harcamaya başlar. Bu nedenle metabolizma hızı yavaşlar. Bu durumda, normalde yediğiniz miktarları azaltmanız gerekir. Porsiyon miktarlarını fazla arttırmadan ve tercih ettiğiniz yemeklerin içeriğine ve pişirme yöntemine dikkat ederek kilo kontrolünü sağlamak ve daha sağlıklı bir şekilde bayramı karşılamak mümkün.'