Ekonomi gündeminin Ocak ayındaki en önemli gündem maddelerinden biri de milyonlarca çalışanı ilgilendiren 'kıdem tazminatı' olacak. Buna göre, eski çalışanlar kıdem tazminatında mevcut sistemde devam edecek, yenilerin fona gireceği Avrupa ülkelerinde uygulan bir model ortaya konulacak. Patron iflas etse bile çalışanın tazminat alacağında hak kaybı olmayacak. İşveren iflas etse de bireysel hesapta biriken para güvence altında olacak.

ZORA GİRENE DESTEK

Mevcut uygulamada 1 yılını doldurmayan veya belli koşulları taşımayanlar kıdem tazminatı alamıyor. Yapılacak düzenleme ise çalışan herkesi kapsayacak. Yeni sistemle kıdem tazminatı ödeyemediği için zora giren şirketler de ayakta kalabilecek. Mevcut işçiler, eski sistemde devam etme ya da yenisine geçme hakkına sahip olacak. Yasanın yürürlük tarihinden sonra işe girenlerin yeni sisteme tabi olması zorunlu hale gelecek. Kıdem primini yatırmayan işverene yaptırımlar olacak, prim ve diğer istihdam teşviklerinden yararlanma yolu kapanacak. İşveren süresinde yatırmadığı primi de faiziyle ödeyecek. Mevcut sistemde yıl için 30 gün olan kıdem tazminatı hak kazanma oranları da belirlenecek. İşveren temsilcileri bu oranların 15 güne indirilmesini istiyor. İşçi sendikaları ise buna karşı.

AVRUPA ÖRNEKLERİ İNCELENDİ

Başbakan Yardımcısı Lütfü Elvan, Ocak ayında taraflarla yapılacak toplantıda Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyadaki kıdem uygulamalarını ortaya koyacaklarını söyledi. İş güvencesi konusunda ülkelerin kendilerine özgün uygulamaları ve mevzuatları bulunuyor. Yaklaşık 22 ülkede kıdem tazminatı uygulanmıyor. Kıdem tazminatı, iş güvencesi, işsizlik sigortası uygulayan 12 ülke bulunuyor. Fon ise 4 ülkede bulunuyor.