Ramazan'a sayılı günler kala şimdiden iftar menüleri oluşturulmaya başladı. Malum iftar sofralarının vazgeçilmezidir, yemek sonrası yenen tatlılar. Ramazanla özdeşleşmiş tatlı ise elbette "Güllaç." Peki, güllaç nasıl yapılır?

Bu sene Ramazan 6 Haziran'da başlıyor. Bu kutsal aya sayılı günler kala, evlerde yemek telaşı başladı. Hanımlar "Ramazanın ilk günü iftara ne yapsam?" diye düşünmeye başladı bile.

İftar sofralarında en az yemekler kadar değerli bir şey daha var, o da tatlı. Hiç kuşkusuz yaz sıcaklarına denk gelen bu özel ayda "Güllaç" yine hafif ve ferahlatıcı özelliğiyle favori tatlılarımızdan olacak.

Peki, dışardan almak yerine evde yapmayı tercih edenler, bu tatlıyı nasıl yapacak? İşte Ramazanın vazgeçilmezi güllaç tarifi:

Malzemeler:

  • 10 yaprak güllaç
  • 1 buçuk litre süt
  • 3 su bardağı şeker
  • 1 paket şekerli vanilin.
  • İsteğe bağlı olarak, 2 yemek kaşığı gül suyu

Üzeri için:

  • File fıstık
  • Nar taneleri

Yapılışı:

Tencereye sütü, toz şekeri, vanilyayı koyalım ve orta ateşte karıştırarak kaynattıktan sonra, ılımaya bırakalım.

Fırın tepsisine parlak kısmı üste gelecek şekilde bir adet güllacı yerleştirelim.

Güllacın her yerini ıslayacak şekilde 1-2 kepçe kadar hazırladığımız karışımdan üzerine dökelim.

Güllaçların tamamı bitene kadar aynı işlemi tekrarlayalım. Yalnız beşinci güllaca geldiğimizde üzerine bolca file badem serpelim.

Güllacın en üstüne hazırladığımız karışımdan döküp, bir gece buzdolabında bekletelim. Süt karışımının içine isterseniz 2 yemek kaşığı gül suyu ekleyebilirsiniz.

Servis yapmadan 2-3 saat önce buzdolabından çıkaralım ve dilimleyelim.

Güllacın üzerini nar taneleri, şam fıstığı ve kiraz şekerlemeleri ile süsleyip, servis yapalım.