Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ve Başbakan Binali Yıldırım'ın koordinasyonunda 677 Ahıska Türkü'nün 72'si Bitlis'in Ahlat ilçesine yerleştirilmesi üzere özel uçakla Muş'a getirildi.

Dün gece saat 23.30'da Muş Havaalanına gelen 72 Ahıska Türkü'nü, Muş Vali Yardımcısı Ali Sakar, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Salih Bıçak, Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, Dünya Ahıska Birliği Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov, Muş Göç İdaresi Müdürü Fatih Işık, kamu kurum amirleri karşıladı. Çiçeklerle karşılanan Ahıska Türkleri duygularını ifade etmekte güçlük çekerken, anavatanlarına geri dönmenin heyecanını hep birlikte dua ederek yaşadı.


UKRAYNA'DAN 677 AİLE GETİRİLİYOR

Bitlis'in Ahlat ilçesine yerleştirilmesi için 72 ailenin özel uçakla Muş'a getirildiğini belirten İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Salih Bıçak, Ahlat'a 300 kişinin yerleştirileceğini söyledi. Türkiye'ye 677 aileden oluşan yaklaşık 3 bin kişinin yerleştirileceğini ifade eden Genel Müdür Yardımcısı Bıçak, 'Sayın Cumhurbaşkanımızın Ukrayna ziyaretlerinde verdiği bir talimata istinaden 2015 yılının içinde Bakanlar Kurulu kararına istinaden Türkiye'ye yerleştirilecek 677 aile, Ahıska Türkü vardı. Yaklaşık 3 bin kişi civarında. Bu ailelerden 72'si de Ahlat'a yerleştiriliyor. Yaklaşık 300 kişi civarında Ahlat'a yerleştirilecek' dedi.

ÖNCEDEN HAZIRLANAN EVLERİNE YARIN YARLEŞECELER

Ahıska Türklerinin sağ salim Muş'a indirildiğini ve daha sonra Ahlat'ta götürüleceklerini kaydeden Bıçak, 'Yarında nasip olursa Ahlat'a götüreceğiz, evlerine yerleştireceğiz. Ahlat Kaymakamlığı, Muş Valiliğimiz, Bitlis Valiliğimiz ve Ahlat Kaymakamlığı da konutların hazırlanmasında emek sarf ettiler. Kendilerine de teşekkür ediyoruz. Hakikaten büyük emekleri oldu ve bütün emeği geçen arkadaşlara teşekkür ediyorum. Bu duygu tarif edilemez bir duygu. Hakikaten tarif edilemez bir heyecan. İlk heyecanı Erzincan Üzümlü'de yaşamıştık, bu benim için ikinci bir heyecan oldu. Aslında onların duygularını tarif etmek benim açımdan da mümkün değil. Orada çektikleri sıkıntıların burada biteceğini düşünüyorlar. İnşallah o imkanları, o rahatlığı biz onlara sağlarız. Anavatanlarına hoş geldiler diyorum, teşekkür ediyorum' diye konuştu.

3 DEFA SÜRGÜN EDİLDİLER NİHAYET ANAVATANLARINA DÖNÜYORLAR

Çok heyecanlı olduklarının altını çizen Dünya Ahıska Birliği Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov da, 'Bizim bütün Ahıskalar için tarihi bir gün, özel bir gün. Neden? Bir toplum 3-4 kere sürgün olan bir toplum. Eninde sonunda vatanlarına gelmek demek, bunu sırf sözlerle anlatmak mümkün değil. Onu ancak burada yaşamak lazım. Hissetmek lazım. Görüyorsunuz buraya gelen bütün bacılarımız, kardeşlerimiz, büyüklerimiz hepsinin gözleri dolu. Hepsi çok heyecanlı. Neden? Çok eziyet çektiler, sonunda da 1944'te bilirsiniz sürgüne uğradık. Ondan sonra 1989'dan Fergana'dan Özbekistan'dan Ukrayna'ya, Ukrayna'dan savaş bölgesine düştüler. Savaş bölgesinden tekrar sürgün oldular. Çadırlarda bir buçuk senedir yaşıyordular. Sayın Cumhurbaşkanımıza bütün milletimiz adına çok teşekkürlerimi bildirmek isterim bu arada' dedi.

"12 YERE GÖÇ ETTİK, SÜRÜLDÜK, SÜRÜNDÜK, ŞÜKÜRLER OLSUN Kİ NİHAYETİNDE HUZUR BULDUK"

Bir oğlu, gelini ve 3 torunu ile Muş'a gelen Mehmet İlyasoğlu da (76), duygularını şu ifadelerle dile getirdi:

'Biz 44 senesi 14'üncü Noel ayında sürgün olunduk Gürcistan'a, Semerkant'a. Ondan 12 yere göçtük. Bir ağacı 12 yere eksen o ağaç meyve verir mi? Yok. Vatan yokluğundan her yerlerden olunduk, süründük. Ama Allah'ın birliğine şükürler olsun bu toprağa geldik. Artık ölecek yerimiz buradır. İnşallah her şeyi paylaşacağız.'

Türkiye'ye geldiklerinden dolayı çok mutlu olduklarını vurgulayan Ruhigül Rızakızı ise, 'Çok mutluyuz. Allah razı olsun, bu işlere sebep olanlardan. Bizi vatana kavuşturanlardan çok razıyız, Allah razı olsun cümlenizden. Türk halkına minnetimiz çok' şeklinde konuştu.
Okunan duadan sonra Muş Havaalanı bekleme salonuna alınan Ahıska Türkleri, daha sonra konaklama yerlerine taşındılar.