Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Grafik Tasarım Bölümü mezunu olan Ünyeli Merve Ustaoğlu, bölgede bir ilki yaparak kağıtları katlayarak ve kıvırarak şekil veriyor. Origami ve quilling sanatı olarak adlandırılan çalışmalar ise herkesin beğenisini topluyor. En çok hediyelik olarak isim yazdırılması tercih edilen çalışmalarda, gelinler için yapılan buketler ilgi odağı oluyor.

Yaklaşık 1,5 yıldır origami ve quilling sanatıyla uğraşan ve bakırcılar arastasında hizmet veren Merve Ustaoğlu, bu sanata nasıl başladığını anlatarak 'İnternette dolaşırken kağıt kıvırma sanatıyla ilgili bir resme denk geldim ve dedim ki ben bunu yapabilirim. Zaten el yeteneğime çok güveniyordum. Nasıl yapıldığıyla ilgili hiçbir bilgim yoktu. Biraz araştırma yaptım ve nasıl yapabilirimi düşündüm. İlk başlarda kendi yöntemlerimle yapmaya başladım ama araştırdıkça malzemelerini buldum ve onları temin ettim kendime. Daha sonra tasarımlarla bu kağıdı birleştirerek yaklaşık 1,5 yıldır bu çalışmaları yaptım. Araştırmalarımı sürdürürken 'origami' sanatına rastladım. Bu sanatta çiçekler, kelebekler ve farklı hayvan figürlerinin yapıldığını gördüm. Bunu da yapabileceğimi düşündüm ve katlama ile çiçek yapmaya başladım. Gelin buketleri oluşturuyorum. Şu anda sadece tek bir çiçek türüyle başladım daha farklı gül desenleri, papatya desenleri gibi bu tür şeyleri zamanla buketlere yerleştireceğim' dedi.



İSİMLERİNİ YAZDIRIYORLAR

En çok talep edilen çalışmanın, isim ve firmaya ait logoların olduğunu ifade eden Merve Ustaoğlu 'Bu çalışmaları gören herkes ilk önce farklı bulduğunu söylüyor. Zaten ilk baktıklarında hemen anlayamıyorlar ve boya çizim gibi bir çalışma sanıyorlar. Ama yakından bakıp incelediklerinde farkını o zaman daha net hissediyorlar. Bana çalışmalarla ilgili en çok gelen talep isim yazıları, işletmelere ait isimler ve logolar. Örneğin biri geliyor ve yeni evlenen arkadaşına isim yazdırarak hediye götürüyor. İkinci yoğun talep ise tasarım çalışmaları. Örneğin birinin doğum günü varsa ona ait bilgileri alıyorum, uygun tasarım ve renklerle çalışmamı tamamlıyorum' diye konuştu.

SİPARİŞLER 3 GÜN ÖNCEDEN VERİLMELİ

Çalışmaların yoğun emek ve zaman aldığını, bu nedenle sipariş verecek olanların en geç 3 gün önceden kendisine ulaşması gerektiğini de ifade eden Ustaoğlu 'Bu çalışmalar anlık bir şey değil, sabah gelen bir kişinin isteği akşama hazır olamaz. Çünkü bu çalışmada el emeği çok fazla. Emek ve sabır isteyen bir iş, üstelik siz bu çalışmaları bir bütün halinde görüyorsunuz ancak hazırlanış safhası çok zaman alıyor. Eğer kişi birine hediye götürecekse ve aklında bir tarih varsa, en geç 3 gün önceden gelmesi gerekiyor' şeklinde konuştu.