Samsun'un ve İlkadım'ın büyük bir değişim süreci içerisinde olduğunu dile getiren İlkadım Kaymakamı Turan Atlamaz, 'Samsun muhteşem bir atak yaptı. Adeta bir kurtçuğun sırtından kelebek çıkması gibi şehrimiz bir mutasyon dönemi geçiriyor. Bu dönüşüm katlamalı şekilde de devam ediyor. Ben çok yakın bir gelecekte Samsunumuzun bir patlama yapacağına inanıyorum' dedi

İlkadım tam 54 ilden daha büyük bir ilçe. Tabii büyük ilçenin büyük de sorumlulukları oluyor. Biz de bu sorumlulukları ve daha fazlasını ilçenin mülki amiri Kaymakam Turan Atlamaz ile konuştuk. Kaymakam Atlamaz, İlkadım'ın bir mutasyona uğradığını belirtti ve değişim sürecini anlattı.

BURCU DÜZGÜN: İlkadım sizin için ne ifade ediyor?

TURAN ATLAMAZ: Kurtuluş mücadelesinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ilk kıvılcımı ateşlediği nokta İlkadım. Bunun sorumluluğu çok ağır. Bunun hem tarihi hem sosyal hem de kültürel bir sorumluluğu var. Bizler de omuzumuzdaki sorumluluğun ağırlığını net bir şekilde hissediyoruz. O kutlu mirasa layık olmanın gayreti içerisinde olmamız gerekiyor. Biz de bütün birimlerimizle çalışıyoruz. Ayrıca İlkadım son nüfus verilerine göre 54 şehrimizden daha büyük bir ilçe ve baktığınız zaman hemen hemen kamu hizmetlerinin tamamı ilçemizde mevcut. Bazı ilçelerimizde tüm kamu binaları yok. Onlar da kamuya dair işlerini İlkadım'da yapıyorlar. Bu noktada da İlkadım'ın bir merkez olduğunu söylemeliyim. Kimi zaman hizmet hinterlantlımız dört yüz elli bini buluyor. Bunun yanı sıra ticaretin en canlı yaşandığı bölge de yine İlkadım. Ve hatta nüfus yetkililerimizin değerlendirmelerine göre bu tip sosyal hayatı çok canlı bölgelerde gece nüfusu ile gündüz nüfusu arasında çok fazla fark olur. İlkadım için de böyle.

BURCU DÜZGÜN: İlkadım eğitim konusunda nasıl bir yerde, çalışmalar neler?

TURAN ATLAMAZ: Türkiye'de elli bin nüfuslu iller varken bizim İlkadım'da öğrenci sayımız altmış dört binin üzerinde. Öğretmen sayımız dört bin beş yüz civarında. Yani bazı ilçelerin nüfus sayısından fazla sayıda öğretmenimiz var. Gerek normal okullarımızda verdiğimiz eğitim gerekse (halk eğitim aracılığıyla kurslar ) dolaylı yoldan verdiğimiz eğitimi büyük rakamlarla ifade ediyoruz. Hatta halk eğitim aracılığıyla elli bin kişiye eğitim verildiğini biliyoruz. Ve bu rakamlar az rakamlar değil. Taşımalı eğitim aracılığıyla da yine çok sayıda öğrenci ilçemize gelip eğitim görüyor.

BURCU DÜZGÜN: Eğitim konusunda seviye ne durumda?

TURAN ATLAMAZ: İlkadım'da eğitim seviyesi her geçen gün biraz daha artıyor. Çok gayretli bir yönetim kadromuz var. İki binin üzerinde kurs veriliyor. Şunu da söylemek istiyorum yirmi kişi bir araya gelip biz kurs almak istiyoruz dediği takdirde halk eğitim usta öğretici ile onlara yönelik kurs açıyor. Artık eğitimi talep edipte devletten bu hizmeti alamayan yok. Yeter ki insanlar eğitim talep etsin. Biz onlara gerekli imkanı sağlıyoruz.

BURCU DÜZGÜN: Bu kurslar istihdama katkı sağlıyor mu ve istihdam konusunda başka neler yapılıyor?

TURAN ATLAMAZ: Bu kurslar ile istihdama katkı amaçlanıyor. Onun dışında tarımda çok güzel çalışmalar var. Örneğin kırsaldan kente ciddi bir göç var ve atıl binalar çok fazla. Bu binalar mantar yetiştirilerek değerlendiriliyor. Yani yatırım maliyetleri çok aşağılara çekilerek ciddi kazançlar sağlanabiliyor. Örnek meyve bahçelerimiz var. Uzmanlarımız insanlara proje ve bilgi servisi yapıyor. Bizde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı olarak maddi imkanları olmayan insanlarımıza yardımcı oluyoruz. Bu konuda da çok güzel mutlu edici sonuçlara ulaşıyoruz.

BURCU DÜZGÜN: Dezavantajlı gruplara yönelik nasıl çalışmalarınız var?

TURAN ATLAMAZ: Kış döneminde evi olmayan vatandaşlarımız var ve bunların birçoğu özellikle kış döneminde büyük zorluklar yaşıyor. Ve birçoğu ne yazık ki alkol ya da benzeri sıkıntıları olan insanlar. İçlerinde uyuşturucu bağımlısı olanlar da var. Biz bunların tedavilerini, giyim kuşam hijyen koşullarını, sağlık tedavi, medikal cihaz ihtiyaçları karşılıyoruz. Ayrıca kış dönemi boyunca bir otel ile sözleşme yapıp bu vatandaşlarımızın barınma ve yemek ihtiyaçlarını da karşılamayı temin ediyoruz. Bu yıl da bunu uyguladık. Felsefemiz insanlara evlerinde hizmet götürmek. Mecbur kalınmadığı sürece bunu uygulamaya çalışıyoruz. Fatih Sultan Mehmet Han'ın vakfiyesinin kitabesinde 'Mecbur kalmadıkça hastayı evinden çıkartmadan hizmet veriniz' emri vardır. Bu büyük ecdadımızın bu emri bizler için de geçerliliğini koruyor. Ben bu göreve geldiğimde vakıfta çalışan arkadaşlarıma üç hedef kitlemiz olduğunu söyledim birincisi yalnız yaşayan yaşlılarımız ikincisi engellilerimiz üçüncüsü de kronik hastalarımız. Bu bizim ana listemiz. İkinci bir listemiz daha var onda da diğer dezavantajlı gruplar var örneğin mahkûm çocukları, iyileşe bilir ağır hastalar. İlk liste kırmızı liste ikinci listemiz ise turuncu liste. Ve bu listelerimizi sosyal hizmet uzmanlarımıza da paylaştırdık. Her pazartesi masalarına oturduklarında herkes kendisine düşen listeyi arıyor ve ihtiyaçların karşılanması için harekete geçiliyor. Bu sayede toplumumuzun vicdanını kanatan o mağdur kesimin vakfa gelerek evrak dolandırmasını ve yorulmasını önlemiş oluyoruz. Devlet şefkat elini bizzat uzatıyor. Vakıf mütevelli heyetimiz her hafta çarşamba günleri toplanır bunlar dışındaki müracaatları da değerlendirir Bizim bu uygulamalarımız dikkat çekti. Hatta bu uygulamalarımızı örnek alıp hayata geçiren ilçelerimiz olduğunu biliyoruz bu durum bizleri çok mutlu ediyor.

BURCU DÜZGÜN: Yurt dışından şehrimize gelen insanlara yönelik bir çalışma yapılıyor mu?

TURAN ATLAMAZ: Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfında en önemli hizmet alanlarımızdan biri yurt dışından zorunlu göç ile gelen misafirlerimiz. Biz o insanlarımızın da öncelikle sağlık ve çocuklarının eğitim problemlerini çözmeye çalışıyoruz. Bölgemizde şu anda ciddi bir problem yok.

BURCU DÜZGÜN: Geçtiğimiz dönemlerde Çorum Belediye Başkanlığı yaptığınızı biliyoruz. Yaptığınız sosyal çalışmalara bu yansıyor mu?

TURAN ATLAMAZ: Ben daha önce görev yaptığım yerlerde hep böyle hizmetler verdim. Belki de siyasete ben bu yüzden davet edildim. Ben kesinlikle siyasete kendim talip olmadım. Sağ olsun büyüklerim layık gördüler. Onların talebini de kırmam mümkün değildi. Kendi memleketimde, doğduğum topraklarda belediye başkanlığı yaptım. Ve gurur duyduğum hizmetler verdim. Orada edindiğim tecrübeler çok değerli ki hayat bir tecrübeler birikimidir. Bildiğiniz gibi yerel idareler halkın günlük ihtiyaçlarına yerinde pratik çözümler üretir. Mülki idareler ise daha kapsamlı icra makamlarıdır. Aslında mülki idareler ve belediyelerin çalışma alanları tamamen ayrıdır. Masanın her tarafında çalışmanın hazzı başka oluyor. Daha bir tecrübeli, daha bir bilinçli oluyorsunuz. O nedenle ben çok mutluyum.

BURCU DÜZGÜN: Çalışmalarınızda çeşitli iş birliklerini görüyoruz. Örneğin Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü bu işbirliği ile ilgili neler söyleyeceksiniz nasıl bir yapı var Samsun'da?

TURAN ATLAMAZ: Başta sayın valimiz olmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanımız, İlçe Belediye Başkanlarımız son derece uyumlu çalışıyor. Ve halkın ihtiyaçlarını kendilerine görev bilmiş insanlar olduklarını da biliyorum. Bütün iyi niyetlerde bir araya geldiğinde korkunç bir sinerji yakalanıyor. Ben Samsun için bu yönetimin bir şans olduğu kanaatindeyim. Samsun açılmayı bekleyen bir hazine sandığı gibidir. Bölgede yaptığım diğer görevler aracılığıyla da Samsun'un bir yirmi yıl öncesini de biliyorum. Bu süreçte zaman zaman Samsun'a gelip gittiğimde Samsun'daki değişimi de net bir şekilde gördüm. Samsun muhteşem bir atak yaptı. Adeta bir kurtçuğun sırtından kelebeğin çıkması gibi şehrimiz mutasyon dönemi geçiriyor. Bu dönüşüm kümülatif bir şekilde de devam ediyor. Büyükşehir yasasıyla birlikte kırsalında büyükşehrin hizmet alanına girmesi nedeniyle artık kırsalda köylerimizde de bu dönüşüm hissediliyor. Ben çok yakın bir gelecekte Samsunumuzun bir patlama yapacağına inanıyorum.

BURCU DÜZGÜN: Havaların ısınmasıyla şehirlerde bir hareketlilik oluyor. İlkadım'da da belli turizm noktaları var. Turizm konusundaki çalışmalar neler?

TURAN ATLAMAZ: Daha önce kokudan yanından geçilmeyen denizimiz şu anda rahatlıkla insanların girebileceği hale geldi. Sahillerimizde alt yapı çalışmaları hızla devam ediyor çok güzel bisiklet yolları spor alanları söz konusu. Samsun'da artık rahat bir ulaşım var. Hizmet sektöründe de çok ciddi bir atılım ve yenilik bulunuyor. Bunların yanı sıra Samsun artık bir kongre merkezi konumuna da sahip oldu. Golf alanımız bir artı spor müsabakaları konusunda da çok iyi bir noktadayız. 2017 engelliler Olimpiyatının Samsun'da yapılacak olması da büyük bir şans ve aynı zamanda da tanıtım için çok önemli. Samsunumuz yakın gelecekte çok ciddi bir atılım yapacak ben buna inanıyorum.

BURCU DÜZGÜN: 2017 yılında gerçekleştirilecek olan 23. Deafolimpik Oyunları, Samsun'da yapılacak. Bununla ilgili İlkadım'da hazırlıklar ne durumda özel bir çalışma var mı?

TURAN ATLAMAZ: Evet, çalışmalar ve hazırlıklar devam ediyor. Şu anda valilik ve büyükşehir üniversite riyasetinde çalışmalar yapılıyor. Bunu ilkadım olarak ayıramıyoruz. Kapsamlı bir durum söz konusudur. Uluslararası işitme engelliler konuşma dilinin öğrenilmesine yönelik yürütülen çalışmalar var. O gün geldiğinde Samsunumuz bu işin hakkını verecektir. Ben buna inanıyorum.

BURCU DÜZGÜN: İlkadım ilçesinin on yıl sonrasını nasıl görüyorsunuz? Neler değişecek sizce?

TURAN ATLAMAZ: On yıl çok büyük bir zaman dilimi. Teknoloji hızla ilerliyor. Bir on yıl yirmi yıl öncesinin görüntülerine baktığımız zaman asırlarda olmayan değişmelerin üç beş yıl içinde olduğunu görüyoruz. Hayal edemediğimiz değişimleri yaşıyoruz. Her şey hızla değişiyor. Artık insanlar daha yalnız bir diğer yandan da büyük aileler dönemi bitti nüfusumuz hızla yaşlanıyor Avrupa'nın yetmiş yılda ulaştığı yaşlılık oranına biz on yılda ulaşacağız. Bu nedenle yaşlı bakım hizmetleri önümüzdeki yıllarda daha da ön plana çıkacak. Gerek huzur evleri gerek rehabilitasyon merkezleri ve gerekse kreşler hızla oluşturulacak. Yaşlı ve yaşlı bakım hizmetleri konusunda bazı artılarımız da var örneğin termal sularımız bazı ülkelerde olmayan imkanlar Samsun'da mevcut. Bu durum sağlık turizmini de etkileyecektir. Özel hastaneler konusunda da Samsun çok önemli bir noktada. Yaşlı hizmetleri konusunda biraz geri olduğumuzu da söylemek isterim tabii bunu hızla telafi etmemiz gerekiyor.

BURCU DÜZGÜN: Samsun lojistik açıdan da önemli bir konumda bunun daha aktif kullanılması açısından neler yapılabilir ya da yapılan çalışmalar söz konusu mu?

TURAN ATLAMAZ: Örneğin Çorum bu yıl ihracatta yüzde 26 atılım yapmış bir şehir. Kendini kanıtladı. Çorum'un demir yolu ile Samsun'a bağlanmış olması bizim günlük ihracat ithalat oranlarımızda büyük bir doping etkisi yapacaktır. Onun etkilerini hissedeceğiz. Bizim büyük işletmemelerimiz ham maddeyi İzmir Limanına indiriyorlar ve hammadde oradan taşınıyor. Şimdi Samsun Çorum arasında sağlıklı bir demiryolu ağı olursa hele hele hızlı tren vasıtasıyla olursa Çorum halkı Samsun'un imkanlarından faydalanacaktır. Çorum'da müteşebbislik geleneği iyidir ve Çorum'da risk atlatma konusunda kendisini kanıtlamış işletmeler bulunur. Samsun ve Çorum'un artıları yan yana geldiğinde her iki kesimde ayağa kalkacaktır. Ben bunu çok önemsiyorum. Bu durum bölge turizmine de yansıyacaktır. Artıları yan yana getirmeliyiz bu çok daha etkili ve çok daha kalıcı olacaktır. Bir ağın oluşacağına ben inanıyorum. Bütün şehirlerimiz kıpır kıpır inşaatlar yol yapımları adeta bir şelale gibi oysa Avrupa bir havuza dolmuş su durumunda.

BURCU DÜZGÜN: Şehirlerdeki bu hareketlilik konutlara ve trafiğe de yansıyor. Hatta bazı olumsuzluklar yaşanmasına da sebep olabiliyor. Bu konuda çalışmalar var mı?

TURAN ATLAMAZ: Belediyelerimiz bu konuda artık birçok şeyi fark ettiler. Tarihin mirasının bir yük değil açılmayı bekleyen bir hazine olduğunu da hepsi biliyor. Ama bunun yanında kentin kalkınması vizyon sahibi yöneticiler sayesinde kendisine hedefler belirlemesi ve sosyal mekanlarıyla parklarıyla, yollarıyla, eğlence merkezleriyle halkın ihtiyaç duyduğu her şeye kolaylıkla ulaşım sağlanması noktasında çalışmalar yapılıyor. İnşaat sektöründe bir rant, tarihi mirasın sadakatle gelecek kuşaklara aktarılması ve bir de modern kentlerle tarihi mirasın barışık bir şekilde uyum içerisinde götürülmesi meseleleri var. Artık belediyeler tüm bunların farkında örneğin Samsunumuzda kent estetiği ile ilgili çok önemli çalışmalar yapılıyor. Artık estetik kaygılara geçildiyse bu, alt yapı sorunlarının belli noktada aşıldığı anlamına gelir. Bunun yanında en temel meselelerinde en azından çözüm sürecine girdiğini ifade edebiliriz. Bizim kültürümüzde şehirler insanlar gibidir. Buna organizmacı yaklaşım diyorlar örneğin bizim saçımız var şehirlerin yeşil alanları bizim vücudumuzda bir dolaşım var şehirlerde de trafik akışları mevcut. Kentlerde de derin geçmişin bir miras olarak omuzlarda ağırlığı var. Onun için de Samsunumuz tarihi boyunca Sovyet Blokunu adeta bir huni gibi Anadolu'ya bağlayan bir geçiş noktası. Nasıl tarih boyunca belirleyici ağırlığı varsa gelecekte de bu devam edecektir. Bu yönetimler bilinçli bir şekilde bunun hazırlığını yapıyorlar.

BURCU DÜZGÜN: Teşekkür ederiz.

Röportaj: Burcu DÜZGÜN

Fotoğraf: Çılga Gürel