Bütün illerde valiliklerde toplanan komisyonlarda illere göre sürücü kursu ücretleri taban fiyat uygulamasına geçildi. Samsun'da yeni yıldan önce sürücü kurslarının fiyatı 500-600 lira arasında değişirken, yeni yönetmelikle beraber Samsun'daki bütün sürücü kursları, adayları en az bin 128 liradan kaydedebilecekler. Bu fiyatın altında aday kaydı yapan kurslara bir dönem kapatma cezası gelecek.

Yeni yönetmelikle beraber değişen kurallar hakkında açıklamalarda bulunan Karadeniz Sürücü Kursları Dernek Başkanı Hasan Guda, taban fiyat, ders saatleri, IQ testi ve trafik adabı dersi hakkında çok önemli açıklamalarda bulundu.

'KAYITLAR YOK DENECEK KADAR AZ'

Yeni yılla beraber Samsun'daki bütün sürücü kurslarının en az bin 128 liradan kayıt açabileceğini belirten Karadeniz Sürücü Kursları Dernek Başkanı Hasan Guda, 'Yeni yılla beraber sürücü kurslarında değişen ilk yönetmelik 'taban fiyat' uygulaması oldu. Önceden sürücü kursları, adaylara verebileceği en üst fiyatı belirliyorlardı. Yeni çıkan yasayla birlikte artık sürücü kursları taban fiyat üzerinden adaylara kurs verebilecek. Kurslar bu taban fiyatın altında öğrencileri kayıtlarını yapamayacaklar. Yaptıkları takdirde ise 1 dönem kapatma cezası alacaklar. Samsun için belirlenen taban fiyatı ise bin 128 TL oldu. Bu sadece kurs ücreti olarak belirlendi. Trafik, ilk yardım, direksiyon, adap ve motor dersleri var bunun içinde. Bu fiyatlar Cuma günü tespit edildi. Şu ana kadar kayıtlar yok denecek kadar az. Taban fiyat uygulamasından önce ise kurslar 500-600 lira arasında öğrencileri kayıt yapıyordu' dedi.

'IQ'SÜ 76'NIN ALTINDA OLAN ADAYLAR EHLİYET ALAMAYACAK'

IQ'sü 76'nın altında çıkan adayların sürücü belgesi alamayacağını belirten Hasan Guda, 'Basında özellikle yer alan sağlık muayenesi konusunda belirsizlikler var. Adayların sürücü belgesi alması için 76 IQ'nün altında olmaması gerekiyor. Ehliyet almak isteyen adaylar, sağlık raporu almak için bir hekime gittiğinde hekim raporu veriyorsa sıkıntı yok. Hekim adaydan şüphelenirse ve IQ'sünün düşük olduğunu düşünürse, adayı uzman doktora gönderecek. Uzman doktordan alınan IQ raporu, 76'dan fazlaysa sürücü belgesi alınabilecek. Uzman hekimde sürücü adayının IQ'sünü 76'dan az olduğunu belirlerse, adayların bir başka hakkı da İl Sağlık Müdürlüğü'ne müracaat ederek, uzman ve hakem hastanelerden bu raporu almak. Adaylar, IQ testinden İl Müdürlüğü nezaretinde de geçemezse sürücü belgesi alamayacak. Adaylara, sürücü belgesi alamaz raporu verildiği zaman bu rapor, bütün il müdürlüklerine gönderilerek ve o kişinin sürücü belgesi alamayacağı belirtilecek' diye konuştu.

'SINAV ÖNCESİ 5 DAKİKA HEYECAN YENME SOHBETİ EDİLECEK'

Direksiyon sınavının 5 dakika uzatıldığını belirten Guda, 'Direksiyon sınav süreleri önceden 30 dakikaydı. Bu süre şimdi 35 dakikaya çıktı. Bu sürenin uzamasının sebebi ise sınav öncesi adaylarla, komisyon üyeleri sohbet edecek olması. Bu sohbet ile hem adayların heyecanı yenilecek hem de gösterge panellerindeki işaretler sorulacak veya araç parçaları hakkında birkaç soru soracak' şeklinde konuştu.

TRAFİK ADABI DERSİ GELİYOR

Sürücü belgesi almak isteyen yeni adaylara 4 saat trafik adabı dersi verileceğinin belirten Guda, 'Yeni yönetmeliklerle beraber 4 saatlik 'trafik adabı' dersi eklendi. Çok kibar, çok beyefendi birisi bile arabaya bindiğinde ağzından çıkan lafları kulağı duymayacak şekilde şeyler yapabiliyorlar. Bu gibi kötü huyları önlemek için trafik adabı dersleri konuldu. Bunun için birkaç ilde kurslar açıldı. Bütün Türkiye'den 'trafik ve çevre' dersine giren öğretmenler bu kurslara katıldı. Orada trafik adabında neylere dikkat edilmesi gerekiyor, onlar öğretildi. Bütün Türkiye, son günlerde soğuk ve karlı bir havanın etkisi altına girdi. Bunun neticesinde ise yollarda buzlanmalar oluştu. Sürücüler, eğer trafik adabını almış olsalardı bu yollara çıkarken ya kar lastiği takardı ya da lastiklere zincir takardı. Ama çoğu sürücü böyle yapmıyor. Yeni yürürlüğe girecek olan bu trafik adabı dersi ile, sürücülerin oluşturmuş olduğu bu olumsuz tabloların hepsinin yok edilmesini hedefliyoruz' ifadelerini kullandı.