Geçtiğimiz haftalarda başlayan düşüş trendi, hafta içinde yerini sabit bir fiyata bırakırken, haftanın son gününde tekrardan fındık fiyatlarında düşüş meydana geldi. Birçok bölgede fındık fiyatlarında 25 kuruşluk bir düşüş yaşanırken, bu düşüş üreticileri düşündürmeye yetti.

Birçok üretici, fındıkta yaşanan düşüşün bu şekilde devam etmesi halinde devletin fındık fiyatlarına el koymasını beklerken, TMO'dan fındık fiyatları hakkında herhangi bir açıklama gelmemesi de üreticileri düşündürüyor. Geçtiğimiz fındık sezonunun başında 14 liraya kadar yükselen ve 14 liradan alıcı bulan fındık, günümüzde 8.50 TL ile 9 TL arasında alıcı buluyor. Özellikle Giresun Ticaret Borsası, Ordu Ticaret Borsası ve Çarşamba Ticaret Borsası'ndaki fındık fiyatı verileri, fiyatlarda yaşanan dalgalanmayı gözler önüne seriyor.

ÇARŞAMBA FINDIK FİYATLARI

Çarşamba'da fındık fiyatları bir dönem çift haneleri görse de, çift hanelerin görülmesi ile birlikte yaşanan düşüş trendi devam ediyor. Fındık piyasasında bu hafta içinde %50 randımanlı kabuklu fındık fiyatları 9 TL ile 8.80 TL arasında işlem görürken, haftanın son gününde fındık fiyatlarında 20 ile 25 kuruş arasında düşüş yaşandı. Bu düşüşle birlikte Çarşamba'da fındık fiyatları 8.80 ile 8.50 TL arasında değişen fiyatlara ulaştı.

İŞTE ÇARŞAMBA GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

GİRESUN FINDIK FİYATLARI

Karadeniz'in en büyük fındık üreticilerinden bir tanesi olan Giresun'da da fındık fiyatları düşüş trendine girdi. Geçtiğimiz dönemlerde çevre il ve ilçelerede fındık fiyatının düşmesine rağmen Giresun fındığı fiyatını korumayı başarmıştı. Fakat ilerleyen günlerde çevre il ve ilçelerde yaşanan fiyat düşüşleri, Giresun fındık fiyatlarını da etkilemeyi başardı. Bir dönem 11 TL'ye kadar yükselen fındık fiyatları, günümüzde 8 ila 9 TL'ye kadar düşüş yaşadı. Giresun Ticaret Borsası'nda güncel fındık fiyatları üzerine verilen grafik de, Giresun'daki fındık fiyatlarının ne denli oynadığını gözler önüne serdi.

İŞTE GİRESUN GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

GİRESUN FINDIK FİYATLARI GRAFİK

ORDU FINDIK FİYATLARI

Karadeniz'de en çok fındık üretimi yapılan illerden bir tanesi olan Ordu'da da fındık fiyatları düşüş eğilimine girdi. Ordu fındık piyasasında geçtiğimiz günlerde ortalama 9 TL'ye alıcı bulan %50 randımanlı kabuklu fındık, 8.75 TL'ye alıcı bulmaya başladı. Bu düşüşle birlikte birçok Ordulu fındık üreticisi emanetteki fındığını piyasaya sürmezken, üreticiler fındık fiyatlarının yükselme eğilimine geçmesini bekliyor.

İŞTE ORDU GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

DÜZCE FINDIK FİYATLARI

Piyasaya en fazla fındık indiren şehirlerden bir tanesi olan Düzce'de de fındık fiyatları düşüş eğilimini devam ettiriyor. Uzunca bir süre sabit kalan Düzce fındık fiyatı, son günlerde 25 kuruşluk düşüş yaşayarak 8.70 TL ile 8.50 TL arasında alıcı buluyor. Birçok üretici, %50 randımanlı kabuklu fındık için ortaya çıkan bu fiyat nedeniyle yeni fındık sezonunda fındığını satıp satmamakta kararsız olduğunu dile getirirken, geçen sezonda olduğu gibi emanet fındık sorunu yaşamak da istemiyor.

İŞTE DÜZCE GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

YENİ FINDIK SEZONUNDA FİYATLAR YÜKSELİR BEKLENTİSİ

Fındık fiyatlarında yaşanan düşüş nedeniyle Karadenli üreticinin yüzü bir türlü gülmezken, yeni fındık sezonunda fındık fiyatlarının yükselme ihtimali üreticilerin fiyat noktasında ümidini korumasını sağlıyor. Fakat yeni sezonda yaşanacak olan rekolte kaybı, üreticilerin bu sefer de rekolteden kaybetmesine neden olacak gibi görünüyor. TÜİK'in verilerine ve araştırmalarına göre yeni sezonda fındıkta %18 ile %20 arasında rekolte kaybı yaşanması bekleniyor.

Fındıktaki rekolte kaybı nedeniyle fiyatların yükselmesi beklenirken, emanetteki fındıkların piyasaya inmesiyle birlikte fiyatların tekrardan dengeleneceği ve fiyat artışının yüksek oranlarda olmayacağı iddia ediliyor. Birçok üretici de, fındık ihracatında yaşanacak artış ile birlikte, iç piyasadaki fındık fiyatlarının değişken bir hal alıp, artışa geçebileceğini ifade ediyor.