Ülker Sports Arena'da yapılan Fenerbahçe Kulübü Olağan Mali Genel Kurulu'nda Başkan Aziz Yıldırım açıklamalarda bulundu.

'GÖKHAN GÖNÜL İLE ANLAŞMA SAĞLANAMADI'

Tecrübeli futbolcu Gökhan Gönül'ün şu an için kendisine sunulan teklifi kabul etmediğini belirten Yıldırım, 'Gökhan, 1 milyon 710 bin Euro garanti para alıyordu. Maç başı da yaklaşık 20 bin Euro alıyordu. Bu sene bizden istediği ücret 2 milyon 750 bin Euro garanti para, diğer şartlar aynı artı menajerine 500 bin Euro istedi. Yani 3 milyon 550 bin Euro'ya yakın bir para. Bu ücreti Fenerbahçe artık veremez. Önerimiz 2 milyon artı diğer şartlarına evetti. En son İlhan Bey, '2 milyon 250 bin Euro'ya çıkartalım, arkadaşlarla aradaki farkı biz hallederiz, kulübe yük olmamam için' dedi. Teklif ettik. Onlar öbür teklifte durdular. Anlaşma sağlanamadı. Bu şekilde de olursa anlaşma yapmayacağımı herkes bilsin. Gökhan 31 yaşında, bir de 4 yıllık anlaşma istiyor" dedi.

'DEDİĞİMİZ ŞARTLARIN TERSİNE GİDERSE MEHMET TOPAL İLE DEVAM ETMEYECEĞİZ'

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Mehmet Topal'ın durumu ile ilgili olarak ise, hocanın kalmasını istediğini belirterek, "Mehmet Topal 2 milyon 600 bin Euro net para alıyor. Artı 10 bin Euro civarı maç başı. Bizden 2 milyon 750 bin Euro garanti para ve 20 bin Euro maç başı istiyor. Yani 3 milyon 500 bin Euro'ya denk gelen bir ücret. Bizde eski mukavelesinin şartlarında anlaşma yapalım diyoruz. O da 4 yıl anlaşma istiyor. 4 yıla sıcak bakalım düşüncesiyle evet diyoruz ama dediğimiz şartların tersine giderse onun da transferin yapmayacağımızı herkes bilsin' diye konuştu.

'ANLAŞAMAZSAK GÖKHAN GÖNÜL VE MEHMET TOPAL'A TEŞEKKÜR EDERİZ'

Gökhan Gönül'ün takıma 8 senedir hizmet ettiğini ve sadece 2 şampiyonluk gördüğünü belirten Yıldırım, "Kendisinin hizmetine teşekkür ederiz. Mehmet'le anlaşamazsak ona da teşekkür ederiz. Diğer yollarımızı ayırdıklarımıza da teşekkür ederiz' şeklinde konuştu.

"PEREIRA İLE DEVAM EDECEĞİZ"

1 sene daha sözleşmesi olan Teknik Direktör Vitor Pereira ile gelecek sezon da yola devam edeceklerini vurgulayan Yıldırım, 'UEFA kurallarına uyarak transferler yapacağız ya da içerideki oyuncularımıza yüksek bonservis verirlerse transfer yapacağız. Pereira ile iki defa konuştuk ve kendisiyle devam edeceğimizi söyledik. Kendisi de transfer listesini verdi. Harcamak üzere 10 milyon Euro bütçemiz var. Yeni kaynak oluşturabilirsek yaparız. Gerektiği kadar kaynak oluşturacağız. Benden sonrakilere cezalı bir Fenerbahçe bırakmak istemiyorum' dedi.

'UEFA İLE 2015-2016 SEZONU İÇİN 30 MİLYON EURO DİYE ANLAŞMA YAPTIK'

Kulübe 1998 yılında başkan olduğunda 16 milyon Euro bütçenin olduğunu vurgulayan Başkan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:
"Bugün 200 milyon Doları aşan bir bütçemiz var. Borçalanmadan büyüyemezsiniz, doğrudur. Borçlandık. Fenerbahçe başından 2011 yılında geçen kumpas operasyonlarına rağmen dimdik ayakta durdu. Finansal kriterlerle ilgili UEFA ile görüşmeler yaptık. Diğer kulüpler gibi UEFA'yla bazı anlaşmalar yaptık. Kulüpler batmaz, kulüpler büyüktür.

Bu yıl UEFA ile 2015-2016 sezonu için en fazla eksiğimiz 30 milyon Euro olacak diye anlaşma yaptık. Bunu 22-23 milyon Euro ile kapatarak gelir-gider tablosunu tutturduk. 2016-2017'de 20 milyon Euro gelir-gider olacak. 2017-2018'de 10 milyon Euro, daha sonra bu tablo sıfır olacak. Bu tutarları geçersek sezonlar için sırasıyla 2, 2 ve 1.5 milyon Euro ceza ödeyeceğiz. Yıl sonu zararı da 2015-2016'da 50 milyon Euro, önümüzdeki sezon 30 milyon Euro, 2017-2018'de 20 milyon Euro'nun üzerine çıkarsa o zaman finansal kontrole sevk edilip Avrupa kupalarına katılmama cezası alacağız. İkincisi, bonservis giderleri kadar gelirlerin olması lazım. Yani, oyuncu satarsanız alabilirsiniz. Aksi halde alamazsınız. Ya da bu artı eksi para içinde kalarak icraat yapabilirsiniz. Personel maliyeti, bonservis gideri hariç gelirlerin yüzde 60'unu karşılayacak. Geçen yılki bütçemizi kabul ettirdik. Yani 85 milyon Euro'nun içinde kalarak her şeyi yapabiliriz. Transferleri bu bütçelerin içinde kalarak yapacağız. UEFA'dan ceza alacak pozisyona getirtti, dedirtmem. Transfer beklentileri aşırı olmasın."

"LİGİ HAKEMLER BELİRLEDİ"

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Spor Toto Süper Lig'de geçen sezonun sıralamasını hakemlerin belirlediğini söyledi.

'BEŞİKTAŞ STAT YAPIYORUM DİYE, 'AĞLADI AĞLADI' HER TARAFTAN DESTEK ALDI'

Diğer kulüplerin mali olarak durumlarının Fenerbahçe'den daha kötü olduğunu vurgulayan Aziz Yıldırım, "Beşiktaş stat yapıyorum diye, 'Ağladı ağladı' her taraftan destek aldı. Bu sene kötü oynadık ama şampiyonluğu hakemler tayin etti. 9 Haziran'da federasyonun genel kurulunda konuşacağım. Bu sene her şeyi hakemler belirledi' dedi.

'80 MİLYON DOLARA STADIMIZI YAPTIK'

Ülker Stadı'nı zamanında 80 milyon Dolar bedelle yaptıklarını hatırlatan Yıldırım, "80 milyon Dolara stadımızı yaptık. Biz bu stadı yaparken, 3 milyon Telsim, 3 milyon Migros'tan aldık. Bir de 1907 Fenerbahçeliler Derneği'ne tribün sattık. Ona da 10 milyon Dolar koyalım. Toplam 16 milyon Dolar. 4'te ben ilave edeyim 20 milyon Dolar kulübün dışında para topladık. Geri kalan 60 milyon bankadan borç alarak ödedik. Her dönemin altında benim kefalet imzam var. Bazı yöneticilerin de var. Nankörlük etmesinler. Beni başka türlü de konuşturmasınlar" ifadelerini kullandı.

'KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ'

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Antalya'da oynanan Ziraat Türkiye Kupası finalinde bir savcıyla yaşadığı diyalogdan ötürü aldığı 3 ay seyirden men cezasına itiraz edeceğini söyledi.

"HUKUK YARA ALMIŞTIR"

Kupa finalini Galatasaray'a kaybettikten sonra üzüntüden ertesi gün yatağından çıkamadığını belirten Başkan Yıldırım, "Şuna herkes inansın, hepinizden daha çok üzüldüm. Beklediğim tek şey Yargıtay kararı. Ayıp denilen bir şey var. 18 sene ailemizden çocuğumuzdan, rısklarımızdan alarak manevi olarak da hayatımızın bir kısmını çürüttük. Savcı maçta yöneticilerin önünde oturuyor. Galatasaraylı zaten. Maç bitince yöneticilere kol hareketi yapıyor. 15 bin kişi bize küfür ediyor, işlem yapmıyorsunuz dedim. Sayın savcının Galatasaraylı olduğu belli. 3 ay beni seyirden yasak getiriyor. Bu ülkeden artık adalete inanmak zorlaştı. Adalet tuttuğun takıma göre olmamalı. Kitaba göre olmalı. Önemli değil. İtiraz edeceğiz. Hukuk yara almıştır" dedi.

'AMATÖR ŞUBELERİN AÇIĞININ 91 MİLYON LİRA OLDU'

Yıldırım, amatör şubelerin giderleri hakkında ise, 'Amatör şubelerin açığının 91 milyon TL oldu. Sponsorları çıkın açık 83 milyon TL. Obradovic geçen sene Türkiye'yi kazanamadı, Avrupa'da finalde CSKA'ya yenildi. Obradovic olmasa 'Başkan istifa' derlerdi. Bütçeler 30 milyon Euro, gelir 11 milyon avro. Nasıl yapacağız. Kombineyle olmuyor artık. Kurlar çok yükseldi. Basketbolcumuz Ekpe Udoh da NBA'e gidebilir. Gaziantep'teki patlamada korktu. Yüzde 51 kalacak. Takıma 1-2 takviye yapacağız' şeklinde konuştu.

'BANKA BORCUMUZ 88 MİLYON DOLAR'

Göreve geldiği 1998 yılından bu yana amatör şubelere 170 milyon 459 bin Dolar gider yaptıklarını vurgulayan Yıldırım, 'Banka borcumuz 88 milyon dolar. 144 milyon dolar da Sportif AŞ'nin borcu. İkisinin toplamı 232 milyon dolar. 170 milyon Dolar amatörlere harcadık. Devam edersek borç artacak. 1 Milyon Üye projesine de hız verelim. Şu anda 40 bin üye oldu' şeklinde açıklamasını yaptı.

'FENERBAHÇEN'NİN KARŞISINDA OLANLARIN HEPSİNİ BU KULÜPTEN GÖNDERECEĞİZ'

Kadın basketbol takımından bazı oyuncuların Basketbol Geliştirenler Derneği'ne (BGD) transfer olmasına da tepki gösteren Yıldırım, "Fenerbahçeliyiz diyorlarlar ama basket takımı kuruyorlar. Hepsini ihraç edeceğim. Olcay Çakır'a 250 bin TL veriyoruz. BGD dedikleri bir yer 600 bin TL. Hollingsworth'le 400 bin Dolarda anlaşacaktık onlar 500 bin verip BGD'ye alıyorlar. Fenerbahçelilik bu mu? Ondan sonra yemin ediyorlar 'Haberimiz yoktu' diye. Fenerbahçeliyim deyip, Fenerbahçen'nin karşısında olanların hepsini bu kulüpten göndereceğiz. Ya Fenerbahçeli ol ya da olduğun yerde" dedi.

'MALİYE BAKANLIĞI 73 MİLYON TL CEZA VERDİ'

Maliye Bakanlığı'nın kulübe toplam 73 milyon TL ceza verdiğini belirten Yıldırım, bu ceza için uzlaşma da arayacaklarını söyledi.
Amatör şubelerin küçülmesiyle ilgili genel kuruldan talep gelirse kabul edeceğini vurgulayan Yıldırım, 'Benden sonra gelenlere UEFA kriterlerini aşmamış, amatör şubeleri arz ettiğim rakamların içinde kalacak bir kulüp vaat ediyorum. Amatörlerin bütçelerini indirelim derseniz buna da varım. Gelecek yönetimler bunu yerine getiremeyebilir. Onların namına ben yapabilirim. Gelirleri kadar indirelim derseniz amatör branşları, bunun için elimden geleni yaparım. Ben bu koltuğa yapışmadım. Herkes bunu bilsin. Yapışmak da istemiyorum. Muhalefet nasıl yapılır göstereceğim size. İnşallah Allah kısmet eder ve gösteririm' ifadelerini kullandı.

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, konuşması sırasında zaman zaman genel kurulda bulunan kongre üyeleriyle de diyaloğa girdi.