2016 yılı tahmini fındık rekoltesinin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tespit edilerek açıklanması beklenirken, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) bir toplantıda rakam açıklanması tepkilere neden oldu. Giresun Ziraat Odası Başkanı (GZO) Nurittin Karan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın aldığı karara rağmen, fındık rekoltesiyle ilgili spekülasyon yapıldığını söyledi.

FİYATI AŞAĞI ÇEKMEK İSTİYORLAR

Karan, yaptığı açıklamada, 'Bu yıl Amerika'nın San Diego şehrinde gerçekleşen 35. Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Kongresi'nde açıklanan 2016 yılı tahmini fındık rekoltesi, gerçekten uzak, masa başında yapılan bir çalışmadır. Gerçek rekolte bakanlık tarafından yapılacak olan tespit sonrası ortaya çıkacaktır. Yapılmak istenilenin bir spekülatif ortam oluşturarak, normal seviyesinin oldukça altında bulunan fındık fiyatını 2016 hasat sezonu öncesi daha da aşağılara çekmektir' dedi.

OYUNDAN İBARET

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından rekolte tespitinin bir an önce yapılmasını beklediklerini belirten GZO Başkanı Nurittin Karan, 'Her yıl tahmini fındık rekoltesi Haziran ayı içerisinde yapılan çotanak sayımıyla belirlenmektedir. Rekolte çalışmasının geciktirilmesinin spekülatif söylemleri artırarak, üreticiye zarar vereceği bir gerçektir. Bakanlık bir çalışma yapmayacaksa Ziraat Odaları olarak rekolte çalışması yapmaya biz hazırız. ABD'de açıklanan gerçek dışı rekolte miktarında rakam oyunlarından ibarettir. 2015 yılından devreden ve daha işlenmemiş fındıklarında rekoltenin içine katılarak 2016 rekoltesi gibi gösterilmeye çalışılmaktadır' ifadelerine yer verdi.