Ramazan'da dikkat edilmesi gereken durumlara değinen Samsun İl Müftüsü Veysel Çakı, vatandaşlara bazı uyarılarda bulundu.

Müftü Çakı yaptığı açıklamada, 'İbadetlerin ferdi ve toplumsal olarak eğitici bir yönünün olduğunu belirterek, "Oruç ibadeti arınma, temizlenme, sabır ve kendine hakim olma ayıdır. Rabbimiz ibadetin temelinde insana kazandırmak istediği bir takım değerler var. O nedenle Müslümanların, Ramazan ayına ve Müslüman'a yakışmayan ve oruç ibadetiyle bağdaşmayan bir takım yanlış davranışlar içine girmemeleri gerekir. Sahurlara kadar kahvelerde oyun oynayarak, çoluk çocuğumuzdan uzakta yanlış işler yaparak akşama kadar helalinden oruç tutmanın bir anlamı yok. Nasıl ki akşama kadar helal olan gıdalardan uzak durarak orucumuzu tutuyorsak en iyisi haramlardan da oruçlu olmak lazım. Günah işlerden de oruçlu olmak lazım. Özellikle son yıllarda Ramazan ayında hiç Ramazanla bağdaştıramadığımız bu tür eğlenceleri tasvip edemeyiz. Halkımızın bu tür işlerden uzak durması gerekir. Elbette eğlenilebilir fakat bu eğlenmenin Ramazan'ın manevi ruhuyla uygun olmalıdır" diye konuştu.

"GÜLER YÜZLERİMİZE İHTİYAÇLARI VAR"

Doğu ve Güneydoğu'daki terör olayları insanları hayli üzdüğünü belirten Veysel Çakı, "Ramazan ayı vesilesiyle o bölgedeki askerlerimize ve zor durumda olan insanlarımıza dualarımızı eksik etmeyelim. Diyanet İşleri Başkanlığımız da bu nedenle bu Ramazan'ın temasını 'gelin gönüller yapalım bu Ramazan her zaman' şeklinde belirledi. Ramazan vesilesiyle kırılan gönülleri, orada zorda olan insanların yaralarının sarılması noktasında önemli bir fırsat. Dualarımızla, maddi ve manevi yardımlarımızla zorda olan Müslümanlara destek olmak durumundayız. Ülkemizde Suriye, Irak ve çeşitli yerlerden mülteciler var. Onların da bizim yardımımıza desteğimize ihtiyacı var. Güler yüzlerimize ihtiyaçları var. Biz 'Ensar' olmak durumundayız. Ramazan ayı aynı zamanda bir yardımlaşma ayı. Fitre, zekat, sadakalarımızla onlara da Ramazan ayının o güzel havasını teneffüs etmelerini sağlamak gerekir. Müslüman oruç sayesinde hem Allah'ın nimetlerinin kadrini bilecek hem de bir tas çorbaya muhtaç insanların halini anlamak konusunda önemli bir ibadettir" şeklinde konuştu.

"MÜSLÜMAN'A YAKIŞMAYAN BİR TAKIM İSTİSMARCILAR OLUYOR"

Ramazan ayını istismar edenlerin de olduğunu söyleyen Çakı, "Ramazan ayı geldiğinde kapılarında sokaklarda maalesef İslam'ın tasvip etmediği bir Müslüman'a yakışmayan bir takım istismarcılar oluyor. Bunlara dikkat etmek lazım. 'Ben vereyim de nereye giderse gitsin, benden çıksın da ne olursa olsun' değil de yardımın yerini bulma noktasında da bir hassasiyetin oluşması lazım. Halini arz edemeyen, derdini anlatamayan, kendi yokluklarıyla boğuşan insanları bulup buluşturmak bize düşen görevdir. Yardım ederken ehlini bulmak lazım" ifadelerini kullandı.