Samsun Esnaf, Kefalet ve Kredi Kooperatifi 2. Başkanı Mevlüt Oral, Samsun'da her ay icra takibine alınan vatandaşların sayısının arttığını ifade etti.

Oral, ''2016 yılının ilk 5 ayında Samsun'da icra takibindeki vatandaş sayısı 76 bin. Ayda 15 bin kişi icralık oluyor. Kooperatiften kredi isteyen çoğu esnafın banka pretostosu veya icra takibi var ve bankadan geçemiyor'' diye konuştu.

BANKA SECERESİ TEMİZ ESNAF ZOR BULUNUYOR


Piyasada ciddi bir işsizlik sorunu olduğunu ve bu sorunun her kesimi etkilediğini ifade eden Samsun Esnaf ve Kefalet Kredi Kooperatifi 2. Başkanı Mevlüt Oral ''Vatandaş kredi çekmek istiyor ama kimlik numarasıyla hemen geçmişteki bin lira dahi gecikme ve takılma olduğu zaman kredi verilemiyor. 2016 yılının ilk 5 ayında Samsun'da icra takibindeki vatandaş sayısı 76 bin. Ayda 15 bin kişi icralık oluyor. Bu sayının yüzde 60'ının kredi kartlarından dolayı olduğunu düşünüyorum. Geçmişteki banka sicillerinin silinmesi lazım. İmkanı olduğu halde kredi çekmek isteyen insanlar banka siciline takıldıklarından dolayı kredi çekemiyor. Kooperatiften kredi isteyen çoğu esnafın banka pretostosu veya icra takibi var ve bankadan geçemiyorlar. Banka seceresi düzgün çok az esnaf var. Vatandaş temiz kefil bulamıyor, kefil göstermemek için de bizden istediğimiz kadar ipotek almamızı öneriyor. Çünkü piyasada kefil olabilecek temiz esnaf yok. Piyasanın çok zor durumda olduğunu biliyorum ama kötümser olmak istemiyorum, ileriye dönük piyasanın düzeleceğine inanıyorum'' ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU