Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç, ilçedeki ekili alanlarında incelemelerde bulundu. Genç, hava şartlarından dolayı buğday ve ayçiçeğinde çeşitli hastalıkların başladığını söyledi.

ÜRETİMİ ETKİLEYECEK

Haber Gazetesi'nde yer alan habere göre, Hava şartlarının böyle devam etmesi durumunda rekoltede düşüş ve hastalıkların yaşanacağını ifade eden Genç, "Yapmış olduğumuz tespitlere göre ayçiçeği üreticimizin yüzde 40'ı hastalık nedeni ile tarlasını bozdu ve ikinci ekim yapmak için bekliyor. Ayçiçeğinde ikinci bir sorun ise yabani ot. Yağmur nedeni ile ilaçlama yapılamadığından tarlalarda yabani otların görülme sıklığı arttı. Eğer zamanında müdahale edilmez ise bu da üretimi direkt etkileyecektir" dedi.

TEKNİK DESTEK VERİLİYOR

Yağışlar nedeniyle buğdayda kök çürüklüğünün görüldüğünü anlatan Genç, "Bunun yanı sıra buğdayda yaprak leke hastalığı septorianın da başladığını tespit ettik. Sap çürüklüğünün en büyük nedenlerinden biri bölgeye uygun tohumluğun kullanılmaması. Bunun önüne geçmek için çiftçilerimizi bilgilendirmek adına Ziraat Odamızda mühendisimiz çiftçilerimize teknik destek vermektedir" diye konuştu.