Fındık fiyatları üreticisini bir türlü memnun etmiyor. Geçen sezon 14 TL'den alıcı bulan fındık, sezonun ilerlemesiyle birlikte günümüzde 8 TL ile 9 TL arasında değişen fiyatlarda alıcı buluyor.

03.06.2016 tarihinde birçok il ve ilçede fındık fiyatları 9 TL'ye yakın seyrederken, haftanın açılmasıyla birlikte fındık fiyatlarında düşüş yaşanmaya devam etti. Özellikle Düzce, Giresun ve Ordu'da fındık fiyatları 20 kuruş ile 25 kuruş arasında değişen rakamlarda düşüş yaşadı. Birçok üretici, bu düşüşlerin nereye kadar devam edeceğini merak ederken, üreticilerin tek beklentisi ise devletin fındık piyasasına müdahale etme ihtimalinin gerçekleşmesi oldu.

SAMSUN FINDIK FİYATLARI

Samsun'da fındık fiyatları geçtiğimiz günlerde 10 TL'yi görse de, çift haneleri gören rakamlar ilerleyen günlerde yerini düşüş trendine bıraktı. Geçtiğimiz hafta Samsun'un birçok ilçesinde fındık fiyatları 9 TL ile 8.75 TL arasında işlem görürken, yeni haftayla birlikte fındık fiyatları 8.70 TL ile 8.40 TL arasına kadar geriledi.

ÇARŞAMBA FINDIK FİYATLARI

Çarşamba'da fındık fiyatları, 13.05.2016 tarihinde 10 TL'yi görürken, bu tarihten sonra fiyatlar tekrar düşmeye başladı. 10 TL'den sonra 9.50 TL'ye düşen Çarşamba fındık fiyatları, 9.50 TL'den de 9 TL'lere kadar geriledi. Son olarak yeni haftayla birlikte 8.80 TL ile 8.50 TL arasında işlem gören Çarşamba fındığı, 07.06.2016 tarihi itibariyle 8.70 TL ile 8.40 TL'den işlem görmeye başladı. Çarşambalı fındık üreticisi, yaşanan fiyat düşüşlerine çare bulunmasını beklerken, ilçede tonlarca fındığın halen daha emanette olduğu ifade ediliyor.

İŞTE ÇARŞAMBA GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

GİRESUN FINDIK FİYATLARI

Karadeniz'in en fazla fındık üreten illerinden bir tanesi olan Giresun'da da fındık fiyatları üreticilerini memnun etmiyor. Bir dönem 10.50 TL ile 11 TL'ye kadar yükselen fiyatlar, 07.06.2016 tarihi itibariyle kalitesine göre 8.71 ile 7.77 TL arasında değişen fiyatlarda alıcı buluyor. Giresun'da geçtiğimiz hafta fındık fiyatlarının 20 kuruş daha yüksek olduğu belirtilirken, yeni haftanın başlamasıyla birlikte Giresun fındık fiyatlarında 20 kuruş ile 30 kuruş arasında değişen düşüş yaşandığı ifade ediliyor. Giresunlu fındık üreticileri, 700 metre üstü bölgelerde yaşanan zirai don nedeniyle yeni fındık sezonunundan da beklenen verimin elde edilemeyeceğini düşünüyor. Bu nedenle birçok fındık üreticisi, kara kara fındık fiyatlarının yükselmesini bekliyor.

İŞTE GİRESUN GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

ORDU FINDIK FİYATLARI

Ordu fındık fiyatlarının da, son birkaç gün içinde ortalama olarak 50 kuruş düşüş yaşadığı görülüyor. Haziran'ın başında 9 TL'ye işlem gören Ordu fındığı, Haziran 7'si itibariyle 8.50 TL'ye kadar geriledi. Hafta başında 8.75 TL'ye alıcı bulan Ordu fındığı, 8.75 TL'den 8.50 TL'ye gerilemesiyle üreticilerini iyice düşündürmeye başladı. Bölgesel olarak fındık fiyatlarında yaşanan artıştan etkilenen ve bir dönem 10 TL'nin üstünde fındık fiyatlarıyla karşılaşan Ordulu üreticiler ise, fiyatların bu denli düşüşte olmasına anlam veremediklerini ifade ediyor. İhracatta yaşanan azalmanın ve fındık piyasasındaki tekellerin üreticiyi mağdur ettiğini belirten vatandaşlar, bu soruna devletin el koyması gerektiğini ifade ediyor.

İŞTE ORDU GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

DÜZCE FINDIK FİYATLARI

Karadeniz Bölgesi'nde en çok fındık üreten illerin başında gelen Düzce'de de fındık fiyatları son derece kötü bir görüntü veriyor. Bölgedeki fındık fiyatlarına göre 25 kuruş kadar daha düşük fiyata alıcı bulan Düzce fındığı, bölgesel fiyatların düşmesiyle birlikte değer kaybetmeye devam ediyor. Bir dönem 9 TL ile 8.80 TL'den işlem gören Düzce fındığı, günümüzde 8 TL'lere kadar gerileme eğiliminde görülüyor. Düzce Ticaret Borsası verilerine göre Düzce güncel fındık fiyatları, 8.50 TL ile 8.30 TL arasında değişiyor.

İŞTE DÜZCE GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

FINDIK ÜRETİCİLERİ DERTLİ

Geçtiğimiz fındık sezonunda fındık fiyatları artacak beklentisiyle fındığını elinde tutan birçok üretici, ortaya çıkan fındık fiyatları nedeniyle ne yapacağını şaşırmış durumda. Birçok fındık üreticisi, elindeki fındığı piyasaya sürmek istese de, 14 TL'den 8 ila 9 TL'lere kadar gerileyen fiyatlar nedeniyle kararsız görünüyor. Emanetteki fındık tonajının Türkiye fındık üretimi için son derece yüksek olduğu iddia edilirken, yeni sezonda da fındık fiyatlarını emanetteki fındıkların piyasaya sürülmesinin belirleyeceği ifade edildi.

Fındık üreticilerinin tek beklentisi ise, TMO tarafından fındık piyasasına müdahale gelmesi olarak görülüyor. Üreticiler, TMO'nun fındık fiyatlarına müdahale etmesi halinde fiyatların rayına oturacağını düşünüyor.