Samsun'da yaklaşık 8 aydır devam eden 'Anlaşmalı Veteriner Hekim' uygulamasının ihalesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından iptal edildi. İl Müdürü Kadir Güven, iptale gerekçe olarak döner sermayede para olmamasını gösterdi.

DÖNERDE PARA YOK
İl Müdürü Kadir Güven, uygulamanın Samsun'da 8 aydır 3 hekimle yapıldığını belirterek, "Bu ihaleyi döner sermayemizden karşılıyorduk. Ancak döner sermayemizin bunu karşılayamayacak durdumda olduğunu görünce, önüzdeki yıl için bu ihaleyi iptal etmek zorunda kaldık. Bu 3 veteriner arkadaşımız merkezimizde, Ladik, Havza ve Tekkeköy ilçelerimizdeki mezbahaları kontrol etmekteydi. Bu denetimleri kendi veteriner hekimlerimizi görevlendirerek yapmaya başladık. Planımızda 5 kişiye çıkartmak vardı ancak maliyetten dolayı tamamen iptal etmek zorunda kaldık" dedi.

MALİYETİ DAHA DA ARTIRACAK
Samsun Sinop Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mahmut Çetinkaya ise, ihalenin iptal edilmesi yerine sayısının arttırlmasından yana olduklarını belirterek, "Bu uygulama 3 arkadaşımızın iş sahibi olmasını sağlıyordu. Yani şuanda 3 meslektaşımız işsiz kaldı. Bu sayının bizce 5'e yükselmesi gerekmekteydi. İl Müdürlüğü'nden görevlendirme daha da maliyetli olacağını düşünüyoruz. Bunun için bu ihale yeniden yapılmalı ve sayı da 5'e yükseltilmelidir" diye konuştu.

İŞLER SARPA SARAR
Veteriner Hekimler Derneği Samsun İl temsilcisi Harun Pir de, insan sağlığının söz konusu olması durumunda kamunun zarar edebileceğini söyledi. Pir, konunun ihracaatla direk ilgili olduğunu belirterek, "Kamu eliyle bu görevlerin yapılması bürokrasiyi artıracaktır. Çünkü kamu haftanın beş günü çalışıyor. Ama ihracat yapan firmalar hafta sonları, hatta geceleri bile çalışıyorlar, mal çıkarıyorlar. Bu firmaların tırları yola çıkarmak için il müdürlüğünün veteriner hekim göndermesini beklerse, işler sarpa sarar. Zira bugüne kadar görev yapanlar gece gündüz, hafta sonu, hafta içi demeden çalışıyorlardı. Ayrıca, kamudan bu işlere yapılacak görevlendirmelerde, görevlendirilenler asli işlerini bırakarak bu işi yapacaklar. Böylece kamunun asli işinde aksamalar olacak" diye konuştu.

MAAŞLARINI KENDİLERİ ÇIKARIYORLARDI
Pir, döner sermayenin yapılması gereken ihaleyi karşılamayacak durumda olduğu savunmasını inandırıcı bulmadığını belirterek, "Samsun'da kesilen her hayvan için bu döner sermayeye belli bir para yatırılıyor. Her çıkan tırın döner sermayaye getirdiği gelir 2 bin liranın üzerinde. Yani anlaşmalı veterinerler zaten kendi maaşlarını fazlasıyla çıkarıyor. Zaten bu döner sermayenin tamamı hiç bir zaman Samsun için kullanılmadı, belli bölümü hep genel müdürlüğe gönderildi" ifadelerini kullandı.

Bayram OK