Türkiye'nin ilk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesi açıklandı. Geçen yıl beş firma ile listede yer alan Samsun, bu yıl listeye altı firma ile girdi. Ayrıca, bu yılki listeye Karadeniz Bölgesi'nden 18 firma girerken, Samsun altı firma ile ilk sırada yer aldı.

Aralarında Borsan da var. Samsun'dan 6 firma

İstanbul Sanayi Odası'nın her yıl yaptığı Türkiye'nin İlk 500 Büyük Sanayici Kuruluşu'nun 2015 yılı raporu sonuçları açıklandı. Açıklanan sonuçlara göre, geçen yıl listede beş firmayla yer alan Samsun, bu yıl listeye altı firmayla girerek kentin gururu oldu.

SAMSUN'UN GURURLARI

Açıklanan raporda Yeşilyurt Demir Çelik Endüstrisi ve Liman İşletmeleri Ltd. Şti. 855.654.220 TL üretimden net satışlara göre listede 109'uncu sırada yer alırken, Samsun Makina Sanayi A.Ş. 346.134.487 TL üretimden net satışa göre 332. sırada listede kendine yer buldu. 330.879.713 TL'lik üretimden net satışla Borsan Kablo Elektrik Aydınlatma İnşaat San. ve Tic. A.Ş. 345'inci sıradan listeye girerken, Ulusoy Un San. ve Tic. A.Ş. de 315.287.011 TL üretimden net satışla 373'üncü sırada listede yer aldı. Listede bulunan bir başka Samsunlu firma ise Özyılmaz Fındık Tic. ve San. Ltd. Şti. oldu. Özyılmaz Fındık Tic. ve San. Ltd. Şti. üretimden 304.902.919 TL net satışla 381'inci sıradan listeye girdi. Samsun'un gururu olan bir başka şirket olan Karaçuha Tarım Ürünleri İthalat İhracat San. ve Tic. Ltd. Şti. de 226.795.131 TL üretimden net satışla 497 basamaktan Türkiye'nin en büyük ilk 500 şirketi arasında yer almayı başardı. Bu arada, Karadeniz Bölgesi'nden 18 firma İSO'nun açıkladığı listede yer aldı. Altı firma ile Samsun, geçen yıl olduğu gibi listede en çok firma ile ilk sırada bulunurken, Bolu ve Ordu 3'er, Karabük, Tokat, Trabzon ve Zonguldak 2'şer, Düzce, Amasya, Giresun ve Rize 1'er firma ile listede yer aldı. Öte yandan, açıklanan listede, fabrikaları Samsun'da olup da, merkezi başka illerde bulunan altı firma yer aldı.

MURZİOĞLU: 'ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM'

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Türkiye'nin İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasına giren Samsunlu firmaları başarılarından dolayı kutladı. Firmaların başarılarından dolayı büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Başkan Murzioğlu, 'Firmalarımızın başarılarında payları olan herkese şükranlarını sunuyorum. Göğsümüzü kabartan altı firmamızla ne kadar övünsek azdır. Bir başka sevindirici olay ise, 2013'te üç, 2014'te beş firmayla listede yer alan Samsun'un bu yıl listeye altı firma ile girmesi olmuştur. Ama bu yeterli mi, asla değil. Bizler bugünden daha zengin olmak istiyorsak, yarın, bugünden daha gelişmiş olmak istiyorsak, daha mutlu olmak istiyorsak daha çok çalışmalıyız, daha çok birlik içinde olmalıyız. Tüm zorluklara rağmen Samsun'dan altı firmamızın sıralamada yer almasının anlamı ve önemi bizler için çok büyüktür. Bugün Türkiye'nin ilk 500 firması arasına girerek göğsümüzü kabartan altı firmamız, bir ekonomik başarı öyküsünün kahramanı, Samsun'un gelişme ve kalkınma çabasının çok önemli katkı sağlayıcılarıdır. Bu firmalarımız yoğun çalışma tempolarıyla yedi gün 24 saat çalıştılar, ürettiler, insanlarımıza iş ve aş sağladılar. Gurur kaynağı olan firmalarımız ülkeye sağladıkları katma değerle mücadeleyi, cesareti, inancı, azmi ve iradeyi temsil ettiler. Üretimin ve istihdamın, ihracatın gerçek kahramanları olan bu işletmelerimiz şehrimizin kalkınmasında ve markalaşmasında önemli bir rol üstlendiler' dedi.

'KARADENİZ'İN AMİRAL GEMİSİ SAMSUN'

Açıklamasında, Samsun'un, uluslararası gelişmeleri ve değişimleri ihmal etmeden geleceğe azim ve kararlılıkla yürüdüğüne vurgu yapan Başkan Murzioğlu, 'Karadeniz Bölgesi'nin amiral gemisi Samsun olarak hedeflerimiz yüksek. Hepimizin ortak amacı daha gelişmiş bir Türkiye ve daha zengin bir Samsun. Bunun için de tüm planlarımız hazır. İnşallah belirlediğimiz hedeflerimize de hep birlikte el ele vererek ulaşacağız. Çünkü Samsun'un bu gücü ve potansiyeli var. Temennimiz ve çabamız listeye giren firmalarımızın sayısının daha da artmasıdır. Samsun merkezde yeni bir organize sanayi bölgesi oluşturmak için çabalarımız devam ediyor. Eğer bunu başarabilirsek ilk 500'lere giren firma sayılarımızın iki üç katına çıkacağına inanıyoruz. Çünkü Samsun'un bu gücü ve potansiyeli var. Bu vesileyle ekonomik anlamda ortaya koydukları çaba, sağladıkları katmadeğerlerle Samsun'u ve Türkiye'yi daha güzele taşıma kararlılığında bizlere gurur getiren tüm iş adamlarımızı ve onların şahsında bu başarıya katkı veren herkese bir kez daha içtenlikle teşekkür ediyorum' diye konuştu.