Suriyeli mültecilerin Arapça bilmeleri nedeniyle Doğu Karadeniz Bölgesi'ne gelen Arap turistleri kolayca etkiledikleri ve kandırarak bölge turizmine darbe vurdukları belirtildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan ADWAA Travel Genel Müdürü İsmet Özpınar, Suriyeli mültecilerin dil bildikleri için Arap müşterileri kandırmalarının kolay olduğuna dikkat çekti. Bu durumun turizm firmalarına önemli zararlar verdiğini ifade eden Özpınar, yeterli hizmet verme becerisine sahip olmayan merdiven altı turizm firmalarının Arap turistler üzerinden olumsuz izler bıraktığını söyledi.

Özpınar, "Son yıllarda yaz mevsiminde bölgemize Ortadoğu ülkelerinden yoğun turist akını olmaktadır. Bu alanda yeterli bilgi, belge ve hizmet eksikliği hissedilmekte olup türeyen merdiven altı firmaların turistleri bölgemizden uzaklaştırmaktadır. Bölgemizde bu alanda yeterli denetimlerin yapılması herkesin bu işi yapması yeterliliği olmayan kişi ve kurumların bu işten el çektirilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu alanda bir diğer eksiklik dil bilmeme konusudur. Bu alanda eğitim kurs ve seminerlerin yapılması zorunluluğu vardır. Bu boşluğu gören Suriyeli mülteciler, Arapça bildikleri için Arap müşterileri kandırmaları bölge turizmine balta vurmakta ve firmalara zarar vermektedir. Şehir yöneticilerinin de turizm alanları konusunda yeni yatırım ve eğlence, mesire alanları inşa etmeleri ve yeniden çalışmalar yapması gerekliliği vardır. Bu şekilde devam etmesi durumunda gelecek 5-10 yıl içinde Ortadoğu'dan gelen turistlerin de kesintiye uğrayacağı aşikardır' diye konuştu.