Ünlü Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Ender Saraç, 'Ramazan'da Sağlıklı Beslenme Sünnete Uygun Yeme Disiplini' konulu söyleşide konuştu.

Bu Ramazan ayının en uzun günlere denk geldiğini kaydeden Dr. Saraç, 18 saat oruç tutulduğunu belirtti. Kan şekeri ve göz düşmeden enerjik bir Ramazan geçirmek için neler yapılması gerektiğini ifade eden Dr. Saraç, alanı dolduran davetlilere önemli önerilerde bulundu.

İftarda en büyük hatanın iftarın aceleye getirilmesi olduğunun altını çizen Dr. Saraç, sakin olunması gerektiğini söyledi. Dr. Saraç şöyle konuştu: 'İlk başta bir iri veya üç küçük hurma ile orucumuzu bozalım. Hurma, besin değeri en yüksek besinlerdendir. Kalsiyum ve potasyum yüklüdür. İçindeki magnezyum sinir sistemini güçlendirir, şişkinliği önler. Kalsiyum da kemikleri güçlendirir, kan şekerini düzenler ve bağırsakları düzenler.'

Daha sonra bir bardak hafif ılık suyun içine yarım tatlı kaşığı bal ile 8-10 damla limon katılarak ballı su içilmesi tavsiyesinde bulunan Dr. Saraç, böylece bağırsakların çalıştığını kaydetti. Limonun da C vitamini olduğunu anlatan Dr. Saraç, iftarda mutlaka çorba içilmesi gerektiğini kaydetti. Dr. Saraç, özelikle mercimek, sebze, domates ve tarhana çorbası içilmesini önerdi.

'BEDENİMİZİ DİNLENDİREREK İFTARIMIZI YAPALIM'

Doyma hissinin 10 dakika içinde ortaya çıktığını da kaydeden Dr. Saraç, hızlı yemek yemenin zararlı olacağını söyledi.

Daha sonra 8-10 dakika yürünmesi gerektiğini de anlatan Dr. Saraç, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Yeniden sofraya dönün. Et, köfte, yumurta, balık, hindi, peynir ve deniz ürünleri hayvansal proteindir. Yeşil, kırmızı ve sarı mercimek, barbunya fasulyesi, nohut, kuru fasulye de çok önemli. Bunun yanında zeytinyağlı sebze ve salata tüketelim. Esmer ramazan pidesi, entegral siyah makarna, çavdar ekmeği, bulgur, peynir, yoğurt alabilirsiniz. Eğer iftar sofrasından bir kişi ağırlaşmış olarak kalkıyorsa, göz kapakları düşmüş ise ve boncuk boncuk terliyorsa o iftar yanlış yapılmış demektir. Çarpıntı oluyorsa da kan şekeri yükselmiştir. Ramazanın adabına aykırı beslenmişsinizdir. Dinlenmiş bedene aykırı beslenmişsindir.'

'İFTAR SOFRASINDAN HAFİF KALKALIM'

Teravih zamanının kan şekerinin en yüksek olduğu an olduğunun altını çizen Dr. Saraç, namaz kılınarak kasların esnetildiğini ve yağlanmanın önüne geçildiğini anlattı. Teravih namazı sonrası yaklaşık 1 saat geçtiğini anlatan Dr. Saraç, 'Göbeklenme egzersiz yapmayanlarda olur. Ancak, aç karına da egzersiz yapılmasını önermiyorum' dedi.

'TOK KARINA ALINAN TATLI İNTİHARDIR'

İftardan sonra tok karnına tatlı yemenin intihar olacağının altını çizen Dr. Saraç, insanların hızlı yaşlanmasına sebep olacağını söyledi. Ciddi hastalıkların önünü açtığını da belirten Dr. Saraç, 'İftar sofrasında zaten kan şekeri yükseliyor. Kadınlarda yumurtalık kistleri oluşur ve tiroit hastalığına sebep olur. Fazla hamur tüketen kadınların eklemleri iyi çalışmaz. Burada ölümcül hastalığın temeli atılmıştır. Kek, beyaz ekmek, makarna, pilav ona hastalık olarak döner' şeklinde konuştu.

'SAHURDA CILBIR YİYİN'

Teravih kılındıktan sonra kavun, karpuz, meyve gibi hafif tatlılar tüketilmesi tavsiyesinde bulunan Dr. Saraç, sahurda da katı yumurta yenilmesinin insanı tok tutacağını söyledi. Çılbırın çok faydalı ve besin değeri yüksek yemek olduğunu vurgulayan Dr. Saraç, şunları söyledi: 'Mükemmel protein kaynağıdır. Cildi güzelleştirir ve kemikleri korur. Yeşil mercimek tüketelim. Tok tutar. Bağırsakları çalıştırır ve kan yapar. İçerisinde bitkisel protein vardır. Evde tam buğday unundan pide yapılabilir. Kan şekerini daha az yükseltir. Daha az kilo alırsınız. Bolca peynir yiyin. Özellikle az tuzlu çökelek peyniri alabilirsiniz.'

Dr. Saraç, konuşmasının son bölümünde ise çocukların beslenmesine çok dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. İnsanların fastfood kültürü sayesinde çocuklarını sağlıksız beslediğini vurgulayan Dr. Saraç, bunun çok tehlikeli olduğunu belirterek, 'Eğer bu bilinçsiz beslenme devam ederse Allah saklasın ileriki yıllarda çocuklarımızı mezara vermeye başlarız' dedi.