Tekkeköy Belediyesi'ne Toros Tarım'ın hibe ettiği araç Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine geldi.

Başkanvekili Turan Çakır, "Bunda usulsüz ve yanlış olan bir durum söz konusu değildir" derken; bağımsız meclis üyesi Erkan Akyüz, konuyla ilgili en masum kişinin Başkan Togar olduğunu söyledi

Samsun Büyükşehir Belediyesi haziran ayı meclis toplantısı Turan Çakır başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda gündem maddeleri komisyonlara havale edilirken, gündem dışı söz alan Bağımsız Meclis Üyesi Erkan Akyüz, 'hibe araç' tartışmalarını gündeme getirip, Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar'ın konudaki en masum kişi olduğunu söyledi.

TOGAR MASUM
Meclüs Üyesi Akyüz, "Benim sormak istediğim Tekkeköy Belediyesi ile ilgili bir durum değil. Toros Gübre, buranın imar uygulamasını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sehven yaptırdı. Büyükşehir de 'ben burada dururken, yukarıya bunu yaptıramazsın' diyerek mahkemeye verdi. Mahkeme de bunu haklı bularak oradaki imar uygulamasını iptal etti. Sonuç olarak oradaki bütün tesis kaçak inşaat durumundadır. Bu işler meclis kürsüsünde açık yüreklilikle konuşulmadığı sürece biz bunlara kılıf aramak zorunda kalacağız. Ben burada parti ayrımı yapmıyoruz. Benim derdim bir partiyi kuyruğundan yakalayarak yerden yere vurmak değil. Benim derdim halkın çıkarı ve menfaati. Geçmiş dönemde imar uygulaması ile ilgili bağış alan belediye var ki buna bizzat şahit oldum. 'Hibe araç' konusundaki en masum kişi Hasan Togar'dır. Eğer gerçekten yanlış bir iş yapmış olsaydı, onu söylemekten imtina ederdi" dedi.

BÜYÜKŞEHİR KAÇ İMAR DÜZENLEMESİ YAPTI?
Akyüz açıklamasını şöyle sürdürdü: " Büyükşehir Belediyesi, özel takiple kaç tane imar düzenlemesi yapmıştır? Yasalara uygun olmayan yerlerde özel istekle, meclis üyelerinin özel takibiyle kaç imar uygulaması düzenlenmiştir? Biz burada iki yıldır meclis üyeliği yapıyoruz. Henüz bir komisyonun bir olayı yerinde incelediğini olayın ne olduğuna şahit olmadan, Büyükşehir Belediyesi'nin ağzından çıkan her sözü doğrudur beyanıyla evet ya da hayır oyu kullanıyoruz. Bundan daha önce birçok kere bizim ret oyu verdiğimiz, yanlış diye nitelendirdiğimiz meclisin büyük çoğunluğuyla kabul edilen, ancak mahkemeden dönen bazı yerlerdeki kararlar, kanuna uygun hale getirilsin dememezi rağmen meclis çoğunluğuyla reddedilirken, acaba Samsun'u kirleten kaç tane daha firmanın, Büyükşehir Belediyemizin özel imtiyaz tanıyarak ya da özel takip sonucunda kaç tane imar uygulaması burada geçmiştir? Biz de burada bilmeden kaçına imza atmışızdır, meclis başkanı olarak bizden öğrenmek istiyorum. Şu an bu konu bize anlatıldığında eğer biz itiraz etmesek sanki bahsi geçen firma ile hiçbir sorun yaşanmamış, orada imar uygulamasında bir sıkıntı olmamış, Büyükşehir Belediyesi sadece egosunu tatmin etmek için firmayı mahkemeye vermiş, orada da hiçbir şey yokmuş gibi zannedecektik. E ortada hiçbir şey yoktu da adamlar size 500 bin lira niye hibe verdi?"

PLANLAMA YAPILMIŞ RUHSAT VERİLMİŞ
Meclis Başkanvekili Turan Çakır ise Akyüz'e verdiği cevapta, "Sizin tabir ettiğiniz gibi, özel olarak hiçbir işlem yapılmıyor. Bunu hepimiz biliyoruz. Komisyonlarda ortak olarak toplanıyoruz. İmar Komisyonu'nda 9 kişiyiz ama bütün meclis üyesi arkadaşlarımız olarak toplanıyoruz. Orada da en ince ayrıntısına kadar inceliyoruz. Bunlar, bir taleple meclise geliyor ve meclis üyesi arkadaşlarımızın oylarıyla gerçekleşiyor. Özel talep diye bir şeyin söz konusu olması mümkün değil. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yapmış olduğu imar uygulaması mahkeme iptal edene kadar geçerlidir. Plan değişiklikleri meclisten geçtiği günden itibaren mahkeme kararına kadar geçerlidir. O süre içerisinde ilgili belediyelerden imar durumunu alırsınız. O imar durumuna göre de işinizi yaparsınız. Adı geçen firma da orada Hayati Tekin döneminde imar durumunu alarak çalışmalarını yapma hakkını kazanmıştır. Bunda usulsüz ve yanlış olan bir durum söz konusu değildir. Ama bunun devamında Hasan Başkan'ın içinden geldiği gibi samimi bir şekilde durumu ifade etmesi vardır. Bu firma, Tekkeköy sınırları içerisinde ve Samsun'un en büyük sanayi kuruluşlarından birisidir. Dolayısıyla bunların belediyelere var olan eksikleriyle alakalı STK çerçevesinde bakarak farklı kuruluşlara farklı farklı zamanlarda yardım etmişlerdir diye ifade edebilirim" ifadelerini kullandı.

YASALARA UYGUN
Büyükşehir ve Tekkeköy Meclis Üyesi Aydın Çift ise kamuoyuna yansıtılmaya çalışıldığı gibi ortada kimseye tanınmış bir imtiyaz olmadığını belirterek, "Toros Tarım'ın yapmış olduğu yapılar ruhsatlandırılmak zorundadır. Belediyede kurallar çerçevesinde bunun ruhsatını vermek zorundadır. Yapılan işlemlerin hiçbiri mevzuatlara, yasalara aykırı değildir. Her şey belgeleriyle ortadadır" şeklinde konuştu.

Barış BUDANOĞLU