Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) son günlerde yaşanan öğrenci olayları ile ilgili, eğitim sendikası temsilcileri öğrencileri ve üniversite yönetimini sağduyuya davet etti. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Samsun Şubesi Başkanı İsmail Yavuz, üniversiteye düşen görevin öğrencileri karşı karşıya getirmemek olduğunu ifade ederek, ''Siyaset kurumunun, OMÜ rektörlüğünün ve Samsun emniyetinin duruma özgürlükçü biçimde yaklaşması gerekiyor'' dedi.

ÇATIŞMA İSTEMİYORUZ

Üniversitelerin düşünce özgürlüğünün yaşandığı ve farklı düşüncelere tahammül edilen bir yer olması gerektiğini kaydeden Eğitim ve İşgörenleri Sendikası (EĞİTİM-İŞ) Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara ''Bir üniversite o ilin bilimine hizmet etmelidir, OMÜ'de de hiçbir gencin çatışma içinde olmasını istemiyoruz. 80 öncesi olayların benzerlerinin yaşanmaması gerekir. Bir grubun 'Yaşama hakkı tanımayız' şeklindeki söylem tahrik edici nitelikte. Umarım açıklama yapanlar bu konudaki fikirlerini değiştirir. Bir ilin, siyasi anlamda desteğini almış bir partinin oradaki olayları tahrik edici açıklaması talihsiz. Her gün çatışmanın yaşandığı doğuda, artık olayların batıdaki üniversitelere yansıtılmasının ülkede kaosa neden olacak ve bundan en fazla gençlerimiz zarar görecek. Herkes sağduyulu olmalı. Ünversiteler öğrencilerimizindir, dışarıdan türlü müdahaleleri ve siyasetin belli noktasında olan partilerin bu derece işin içinde olmasını doğru bulmuyorum'' dedi.

OMÜ REKTÖRLÜĞÜ SORUŞTURMA YAPMALI

Türkiye'nin birçok üniversitesinde olduğu gibi OMÜ'de de, yasa dışı PKK örgütüne mensup yada sempatizanı öğrenciler tarafından birçok eylem gerçekleştirildiğini savunan Türk- Eğitim Sen Samsun Şube Başkanı Levent Kuruoğlu ise, ''Bir terör örgütünün, devletin üniversitelerinde hala eylem yapabiliyor olması hayret verici. Vatanını ve milletini seven, son dönemdeki terör olaylarından duygusal olarak etkilenmiş birçok öğrenci bu eylemlere karşı çıkıyor ve gruplar birbiriyle karşı karşıya geliyo. Emniyet güçlerimiz önlem alsa da, daha fazla önlem almalı. Rektörlük gerekli soruşturmaları yapmalı ve bu tip olaylara bir daha müsade etmemeli. Samsun'da öğrenci gruplarının karşı karşıya gelmesini istemiyoruz. Burada sorumlu ve suçlu terör örgütü propagandası yapan öğrenci gruplarıdır. Hiç kimse Samsun'u sahipsiz zannetmesin. OMÜ'nün bahçesinde yasa dışı örgüt eylemi yapabileceğini düşünmesin. Emniyet müdürlüğü yetkililerine ve Valiye sesleniyorum, istenmeyen olaylar çıkmadan önce bu eylemlerin durdurulmasını istiyoruz'' ifadelerini kullandı.

ÖZGÜRLÜKÇÜ YAKLAŞIM GEREKLİ

Öğrencilerin fikirlerini üniversitede çatışmasız ve demokratik biçimde ifade etmesi gerektiğini söyleyen Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Samsun Şubesi Başkanı İsmail Yavuz ise ''Üniversitelerde elbette karşıt fikirler bir araya gelecek ve böylece bilim ortaya çıkacak. 'Bunları neden ifade ediyorsunuz' diye karşı görüşlü öğrencilerin müdahale etmesini doğru bulmuyorum. Üniversiteye düşen görev, bu öğrencileri karşı karşıya getirmemeli. Her grubun basın açıklaması yapma özgürlüğünü temin etmeli. İşin şiddet boyutuna varması çok kötü. Siyaset kurumunun, OMÜ rektörlüğünün ve Samsun emniyetinin duruma özgürlükçü biçimde yaklaşması gerekiyor. Yalnızca güvenlik tedbiriyle bu sorun çözülmez, çocukların demokratik haklarını ifade etmelerinin güvenliğini temin edilmeli'' diye konuştu.

Zerrin SOMUNCU