Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Ankara Green Park Otel'de düzenlenen iftar yemeğinde gündeme dair açıklamalarda bulundu. Kıdem tazminatı konusu ile ilgili gelinen son noktayı anlatan Arslan, 'Kıdem tazminatı konusunda Hak-İş kıdem tazminatı ile ilgili yapılacak düzenlemelerin, var olan sorunların çözümünü ve kıdem tazminatını daha da güçlendirilerek güvence altına alınmasını hedeflemektedir. O nedenle gelecek düzenlemelerin mevcut kazanılmış haklarımızı geriye götürmeden yeni haklar ve kıdem tazminatında var olan sorunların çözümünü sağlayacak, yeni, güçlendirilmiş bir kıdem tazminatı düzenlemesi Hak-İş'in talebidir' şeklinde konuştu.

Arslan, tüm tasarıların ve çalışmaların ayrıntılı bir şekilde tartışılması gerektiğini söylediği konuşmasında 'Kıdem tazminatı ile ilgili gelişmeleri biz de basından takip ediyoruz. Sayın Çalışma Bakanımızın önceki günkü konuşması aslında Çalışma Bakanlığı olarak kendi çalışmalarını tamamladıklarını, konunun önümüzdeki süreçte taraflarla ayrıntılı bir şekilde müzakere edileceğini, konuşulacağını ifade ettiler. Bizim ifade ettiğimiz gibi bütün tasarıların taslakların parlamentoda görüşülmeden önce güçlü danışma kurulu gibi kurullarda ayrıntılı bir şekilde tartışılmasını, sosyal tarafların görüşlerinin alınmasını, bu konudaki düşüncelerin alınmasını talep ettik. İnşallah bu süreç bu şekilde gerçekleşir' ifadelerini kullandı.

Konuşmasında, 'Hak-İş kıdem tazminatı ile ilgili yapılacak düzenlemelerin var olan sorunların çözümünü ve kıdem tazminatını daha da güçlendirilerek güvence altına alınmasını hedeflemektedir' diyen Arslan, şunları kaydetti:

'Hak-İş'in geçen hafta genişletilmiş başkanlar kurulunda aldığımız kararlardan bir tanesi de kıdem tazminatıyla ilgilidir. Kıdem tazminatı konusunda Hak-İş kıdem tazminatı ile ilgili yapılacak düzenlemelerin var olan sorunların çözümünü ve kıdem tazminatını daha da güçlendirilerek güvence altına alınmasını hedeflemektedir. O nedenle gelecek düzenlemelerin mevcut kazanılmış haklarımızı geriye götürmeden yeni haklar ve kıdem tazminatında var olan sorunların çözümünü sağlayacak yeni güçlendirilmiş bir kıdem tazminatı düzenlemesi Hak-İş'in talebidir. Hak-İş şurada durmuyor. 'Kıdem tazminatı konusunda var olan düzenlemeler, gelinen hukuki durum bizim için yeterlidir. Dolayısıyla buraya dokunulmasın' noktasında durmuyoruz. Bizim için kıdem tazminatı konusunda mevzuatta ciddi boşluklar var. Eksikler, erişimde zorluklar var, kıdem tazminatını elde etme haklarında kısıtlamalar var. Bütün bunların işçilerin lehine değiştirilecek şekilde bir yeni yaklaşımı biz destekleyeceğiz.'

'HİÇBİR ŞEKİLDE İNSANLARA ZORUNLU OLARAK TASARRUF YAPTIRAMAZSINIZ'

Arslan, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

'Bireysel emeklilik ile ilgili zorunlu bir kesintinin getirilmesi bizimle hiç paylaşılmayan bir konu. Sayın Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in üzerinde çalıştığı bir konu ama taraflarla paylaşılmadan, kamuoyuyla paylaşıldı. Geçmişte yaşadığımız benzer sorunları biliyorum. Hiçbir şekilde insanlara zorunlu olarak tasarruf yaptıramazsınız. Getirilmek istenen düzenlemeler tasarrufu teşvik anlamında. Türkiye emsal ülkelere göre tasarruf oranlarında çok geride. Bu ülkenin genel ekonomik dengeleri açısından hem ülkenin ekonomik gücü açısından sorunlu bir alan. Ancak bunu sadece çalışanların ücretlerinden onların arzu etmediği bir şekilde bir kesinti yaparak bu tasarruf sorununun çözülmek istenmesini kabul etmemiz söz konusu değil.'