Adanalı Ümmiye Koçak, nam-ı diğer Ümmiye Teyze, bugüne kadar yaptığı işlerle fark yaratarak kadının gücünü temsil ediyor.

Çektiği Yün Bebek filmiyle Avrasyalı en iyi kadın sanatçı ödülüne layık görülen Ümmiye Koçak enerjisi ve tüm sevimliliğiyle HaberHayat Dergisi'ne özel açıklamalar yaptı.Ümmiye Koçak ve muhteşem hikayesi sizlerle...

RÖPORTAJI HABERHAYAT DERGİSİ'NDEN OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERHAYAT: Müthiş bir kadınsınız. Sizi biraz tanıyalım?
ÜMMİYE KOÇAK:Adana doğumluyum. 10 kardeşin 6. sıyım. Tesadüfen ilkokulu bitirdim. Benim köyümde kız çocukları okula gitmiyordu. Bir gün camiden 'Her evden bir kız çocuğu okula gidecek' diye bir anons geldi. Ve ben büyük bir sevinçle okula başladım. Okuma öğrendikten sonra hep okudum. İlk okuduğum kitap Maksim Gorki'nin 'Ana'sıydı. O kitabı okuduktan sonra hayal kurmanın ve hayallerin peşinden gitmenin önemini anladım. Ve hayal kurmak beleş deyip, hep hayallerimin peşinden gittim. Hep bir mücadele içindeydim.
HABERHAYAT: İlkokulu bitirdikten sonra kendinize nasıl bir yol çizdiniz?
ÜMMİYE KOÇAK: İlkokulu bitirdikten sonra okuyamayacağımı biliyordum. Ama hiç okumayı bırakmadım. Okulun kütüphanesinden kitap alıyordum. Elime para geçtiği zaman herkes çeyiz alırken ben Ceyhan'dan kitap alıyordum.
HABERHAYAT: Kaç yaşında evlendiniz?
ÜMMİYE KOÇAK: 18 yaşında nişanlandım. 19 yaşında evlendim. Mersin Arslanköy'e gelin gittim. Evlenen herkes çeyiz götürürken, ben yanımda kitap götürdüm. Allah razı olsun mutlu bir evliliğim var. Gelin gittiğim köyde tarlada, evde hep kadınlar çalışıyor. Erkeler ise bir kenarda oturuyor ya da kumar oynuyor.
HABERHAYAT: Siz ne yaptınız bu durum karşısında?
ÜMMİYE KOÇAK: Sağlık memurlarının ve öğretmenlerin çocuklarına bakmaya başladım. İnsanlar bunun kötü bir şey olmadığını anladı. Sonra temizliğe gitmeye başladım. Ben yapınca 'Demek ki olabiliyor' dediler. Ve diğer kadınlar da bu işleri yapmaya başladı.
HABERHAYAT: Tiyatroya ilgi nasıl başladı?
ÜMMİYE KOÇAK: Köye bir tiyatro geldi. Gittim şalvarımla en öne oturdum. Hayatımda ilk defa tiyatro görüyorum. Oyun bitince oyunda rolü olan bir çocuğa 'Oğlum senin adın ne' diye sordum. 'Ali' dedi. 'E ama az önce Veli'ydin' dedim. Güldü ve 'Teyze o benim rolümün adı' dedi. O an komşuların dertlerini, kavgalarını, sıkıntılarını isimleri değiştirerek oyun yazsam, yanlışları gösterebilirim diye düşündüm. Bu şekilde çıktım yola.
HABERHAYAT: Ne zaman kurdunuz Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğunu'nu?
ÜMMİYE KOÇAK: Tiyatroyu 2001 yılında kurdum. Fikri ve düşüncesi bana ait. Oyunları kendim yazıyorum, yönetiyorum ve öğreniyorum. Kültür Bakanlığı tarafından destekleniyorum. Tiyatro topluluğu ile hem il dışına hem de yurt dışına gidiyoruz. 2005 yılında belgeselim çekildi. O belgesel 35 ülkede yayınlandı. Çok fazla ödül aldım. İtalya, İspanya, Milano, Vietnam, Kamboçya, Tayland ve Tayvan'a gittim. Çok fazla ödül aldım. Bu sene en son Dünya Kardeşlik Birliği Mevlana Yüce Vakfı'ndan bir ödül aldım.
HABERHAYAT: Bugüne kadar kaç oyun yazdınız?
ÜMMİYE KOÇAK:11 tiyatro oyunu yazdım. Yaklaşık 500 kere sahneye çıktım. Oyunlarımı Türkiye'nin 4 bir yanında 30 bine yakın kişi seyretti.
HABERHAYAT: Çok güzel bir şey başardınız. Bu başarıyı yakalamak hiç te kolay olmamıştır. Bu yolda erkeklerden nasıl tepkiler aldınız?
ÜMMİYE KOÇAK: Tabi hiç kolay olmadı. Büyük bir mücadele verdim. Ben kadınların bilinçlendirmek ve bir araya getirmek için çalışıyorum. Bu süreçte, çok fazla argo kelimelere maruz kaldım. Ama ben onlara hep teşekkür ettim. Çünkü bu davranışlar beni hep kamçıladı. Asla yolumdan döndürmedi.
HABERHAYAT: Bir de sinema filminiz var…
ÜMMİYE KOÇAK: Tiyatro beleş bile olsa bile çok fazla seyredilmiyor. Ben de bir sinema filmi çekmeye karar verdim. Yün Bebek adlı filminden sonra Avrasyalı En İyi Kadın Sanatçı Ödülünü aldım. Sabancı Üniversite'si tarafından fark yaratan kadın seçildim.
HABERHAYAT: Fark yaratabilmek için kadınlar ne yapmalı?
ÜMMİYE KOÇAK: Çok fazla kitap okusunlar. Hayallerinin peşinden gidip, o hayalleri gerçekleştirene kadar yılmasınlar. Televizyondaki uyduruk programları seyretmesinler. Kendi yeteneklerinin ve güçlerinin farkına varsınlar. Bu başarılarımı kimse bana gümüş tepside sunmadı. Ben hep istemesini ve almasını bildim. Bu anlamda yılmadan ve bıkmadan mücadele vermek çok önemli.


HABERHAYAT: Kaç yaşındasınız?
ÜMMİYE KOÇAK:Ben 21'e yeni girdim diyorum, kimileri de diyor ki 'Yok canım senin yaşın 19'. Nüfus cüzdanıma bakmayın onunla hiç anlaşamıyorum o, 60 diyor şaşkın.
HABERHAYAT: Son olarak neler söylemek istersiniz?
ÜMMİYE KOÇAK: Kadınlar her zaman birbirini desteklemesi ve bir araya gelmesi çok önemli. Sizin aracılığınızla tekrar kadınları birlik olmaya davet ediyorum. olmaya davet ediyorum. Sizlere ve editörünüz hemşerim Hülya Hacıoğlu'na kadınlara
verdiği destek ve gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür ediyorum.

AYŞE KUŞCU