Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Komisyon Toplantısı, Turan Çakır başkanlığında gerçekleştirildi.

Toplantıda 45 gündem maddesi ile 2 gündemdışı madde görüşülürken, kardeş belediye olan Van'ın Gevaş ve Tuşba ilçe belediyelerine Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak yardım amaçlı çalışmalarla ilgili gündem maddesinin görüşülmesi sırasında, AK Parti ve CHP'li meclis üyeleri arasında gerginlik yaşandı.

AYRIM YAPMAMALIYIZ
CHP'li Meclis Üyesi Mustafa Tüfek, Van'ın Gevaş ve Tuşba ilçeleri ile kardeş belediye olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladığı konuşmasında, "Doğu ile ilişkilerimizi geliştirmek önemli. Ancak incelediğimde gördüm ki Van'ın 13 ilçesinin bu 2 belediye dışındakiler HDP'nin elinde. İki belediye de AKP'li. Bunlar hoş karşılanacak tavırlar değil. Gerekirse HDP'li ya da başka partili belediyelere de ayrım yapmadan yardım etmemiz lazım. AKP'li belediyeler zaten gereken desteği alıyor. PKK ile Kürt kökenli vatandaşların birbirine karıştırılmaması lazım. Parti ayrımı yapılmaksızın diğer belediyelerle de bu bağın kurulması şart. Bizim kardeşliğe, barışmaya ihtiyacımız var. Siyasette yanlı hareket etmeyi bir kenara bırakmamız lazım" diye konuştu.

KARDEŞLİK BAĞLARI KURUYORUZ
Bu açıklamalara tepki gösteren AK Partili Meclis Üyesi Sabri Arslan ise, "Orada CHP ve MHP'li belediye yok. HDP'li belediyelerle CHP'li belediyeler zaten yeterince işbirliği yapıyorlar, bir de bizim ilişki kurmamıza gerek yok. Biz oranın insanları ile kardeşlik bağlarını yeterince kuruyoruz, ama kalleşlerle kardeşlik bağı kurulmaz. Siz her konuşmanızda inceden inceye ayar yapıyorsunuz. Bundan sonra bizim için her konuşmanız dikkate değerdir, cevabınızı alacaksınız" dedi.

YAKIŞTIRAMADIM
Daha sonra söz alan Bağımsız Meclis Üyesi Erkan Akyüz, "Sabri Bey'in bu kadar AK Partili üye varken ortaya çıkması doğru değil. Yani kendisinin milli duyguları var da, bizim yok mu? HDP ya da PKK ile ilgili net düşüncelerimizi geçmişten beri ortaya koyuyorum. Tehditvari sözlerle hitapta bulunmak, 'bundan sonra böyle yapacağız' şeklinde konuşmak bizlere yakışan bir durum değil. Kendisine tehditvari bu sözleri yakıştıramadığımı ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

BURASI SİYASİ PLATFORM DEĞİL
Bu sözlerin ardından AK Partili bir diğer üye Aydın Yılmaz'ın da araya girmesiyle ortam bir anda gerildi. Arslan ise 'tehditvari' bir şekilde konuşmadığını ifade etti. Araya girerek tartışmanın büyümesini önleyen Meclis Başkanı Turan Çakır, "Burası siyasi bir platform değil. Tabi ki siyasi düşüncelerimizi yeri gelince tartışırız ama şu anda komisyon çalışması yapıyoruz. Komisyonu kendi görevleri dışına taşımanın hiç kimseye yararı olmaz. Bunun dışına çıkmaya ne benim, ne de siz meclis üyesi arkadaşlarımın hakkı var" açıklamasında bulundu.

Daha sonra komisyon toplantısındaki 46 gündem maddesi kabul edilerek meclise havale edilirken, bir madde değiştirilerek meclise getirilmek üzere geri çekildi.

Barış BUDANOĞLU