Bilinçsiz konserve üretiminde ölümcül tehlike!

Yaz mevsiminin gelmesiyle evlerde yaygınlaşan bilinçsiz konserve üretimi, ölümcül bir zehirlenme olan botulismus hastalığına davetiye çıkarıyor.

Bilinçsiz konserve üretiminde ölümcül tehlike!

İlkbaharın ardından yaz mevsiminin gelmesiyle, konserve sezonu tam anlamıyla açıldı. Mevsimlik meyve ve sebzelerini, koruyucu madde içermeden mevsim dışında da tüketmek isteyen vatandaşlar, geleneksel yöntemlerle kendi konservelerini kendileri yapıyor. Bilinçsiz hazırlanan konserveler ise, ölümcül bir zehirlenme türü olan botulismus hastalığına neden oluyor.

Matematik Öğretmeni Gökçen Demir Ekinci, mevsiminde aldıkları sebzeleri konserve yapmadan önce bir süre az miktarda kaya tuzu kullanarak tencerede kaynattığını söyledi. Cam kavanozu kapatmak için kullandığı kapağı da konservenin hava almaması için her yıl yenilediğini anlatan Ekinci, 'Kavanozumuzu kaynar şekilde doldurduktan sonra kapağı önce 2 defa tersine çeviriyoruz daha sonra normal yöne, hava almayacak şekilde iyice sıkıyoruz. Daha sonra konservemizi ters çevirip bir süre bekletiyoruz. Konservemizin kapağı içine çekiliyor. Soğuduktan sonra karanlık bir yerde bekletiyoruz. Bilinçsiz konserve yapımının daha önce zehirlenmelere sebep olduğunu duymuştum. O yüzden yaparken de çok dikkatli oluyorum. Açarken de bozulma var mı diye dikkatli kullanıyorum. Ayrıca, açtıktan sonra konserveyi pişiriyorum. Pişireceğim yemeklerde kullanıyorum' şeklinde konuştu.

'MUTLAKA CAM KAVANOZ VE YENİ KAPAK'

Dr. Aşkım Tüfekci Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Aslıhan Giray Öztüfekçi ise botulismus hastalığına neden olan etkenin 'clostridium botulinum' adlı bakterinin meydana getirdiği toksin olduğunu kaydetti.

Evde konserve hazırlarken mutlaka cam kavanoz ve yeni kapaklar kullanılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Öztüfekçi, kavanoz ve kapakların 15-20 dakika kaynatılarak steril hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. Konserve yapılacak meyve ve domates gibi gıdaların da 15-20 dakika kaynatılması gerektiğini vurgulayan Öztüfekçi, et ve sebze gibi besinlerin, 120 derece gibi yüksek ısıda, düdüklü tencerede, 20-25 dakika kaynatılması gerektiğini belirtti.

'YEMEDEN ÖNCE DE 10 DAKİKA KAYNATMALIYIZ'

Marketlerden konserve alırken dikkat edilecek konuları açıklayan Dr. Aslıhan Giray Öztüfekçi, 'En önemli, dikkat etmemiz gereken şey; kapağına bakmamız lazım. Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin üretildiğini gösterir ve asla tüketmemeliyiz. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakmamalıyız. Kapağı açtığımızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserveyi de tüketmemeliyiz. Ayrıca bu toksini inaktive etmek için yemeden önce 10 dakika kaynatmalıyız. Üretim tarihine, son tüketim tarihine bakmalı, gerekli izinlerin alınıp alınmadığını kontrol etmeliyiz. Kapağındaki küflenme, ambalajında ezilme gibi değişiklikler varsa bunları da kullanmamalıyız' diye konuştu.

BELİRTİLER 12-72 SAAT ARASINDA GÖRÜLÜYOR

Dr. Öztüfekçi, hastalığın belirtilerini ve yapılması gerekenleri de şöyle anlattı:

'Hastada konserveyi yedikten 12 ila 72 saat sonra bulantı kusma, karın ağrısı, çift görme, görme bozukluğu, kaslarda güçsüzlük meydana geliyor. Zamanında tedavi edilmezse solunum yetmezliği ve ölüm gelişebiliyor. Bu tarz konserve yiyen hastalarda bu semptomlar geliştiğinde en yakın hastaneye ulaştırmak gerekiyor.'



EN ÇOK OKUNANLAR

Samsun'da şoke eden atama

1 Samsun'da şoke eden atama

Başkan Yılmaz: 'Kazma küreği alıp yıkamıyoruz'

2 Başkan Yılmaz: 'Kazma küreği alıp yıkamıyoruz'

Samsun'da dolandırıcı baltayı taşa vurdu

3 Samsun'da dolandırıcı baltayı taşa vurdu

Samsun'da FETÖ'den 12 kişi gözaltına alındı

4 Samsun'da FETÖ'den 12 kişi gözaltına alındı

Samsun'da Kent Park Projesi de iptal edildi

5 Samsun'da Kent Park Projesi de iptal edildi

Samsun'da bonzai ticaretine ceza yağdı!

6 Samsun'da bonzai ticaretine ceza yağdı!

Samsun'da alev alan TIR korkuttu!

7 Samsun'da alev alan TIR korkuttu!

Samsunspor taraftarı yalnız bırakmayacak

8 Samsunspor taraftarı yalnız bırakmayacak

Samsunspor'un 42 yıllık emektar stadı yıkılıyor

9 Samsunspor'un 42 yıllık emektar stadı yıkılıyor

Başkan Yılmaz: 'Projeyi hedeflediğimiz tarihte bitireceğiz'

10 Başkan Yılmaz: 'Projeyi hedeflediğimiz tarihte bitireceğiz'


SIRADAKİ HABER