Türk müziğinin babası, unutulmaz eserlerin yaratıcısı, Samsun'un gururu Orhan Gencebay, HaberHayat Dergisi'ne çok özel açıklamalar yaptı.

RÖPORTAJI HABERHAYAT DERGİSİ'NDEN OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Hemşerilerine albüm müjdesi veren Gencebay ile müzikten, sinemaya, Akil Adamlıktan projelerine kadar pek çok konuda konuştuk. Gencebay ve samimi açıklamaları sizlerle...

HABERHAYAT:Her döneme damga vuracak eserler üretmek nasıl bir duygu?
ORHAN GENCEBAY: Böyle değerlendirdiğiniz için siz gönül dostlarıma çok teşekkür ediyorum. Şüphesiz beni motive eden sevdiklerim ve gönül dostlarımdır. Sağ olsunlar, var olsunlar.
HABERHAYAT: Orhan Gencebay şarkılarını eskimez yapan nedir?
ORHAN GENCEBAY: Bu düşünceleriniz beni gerçekten çok mutlu ediyor. Ben tercümanlık yapmaya gayret ediyorum. Bir insanın yaşam boyu hissettiği duyguları ifade etmeye çalışıyorum. Ve gönül dostlarım da bu mesajlarımı alıyor. Böylelikle onlarla bütünleşiyorum. Tabi dediğim gibi bana en büyük gayreti onların sevgisi veriyor
HABERHAYAT: Veliahttım diyebileceğiniz biri var mı?
ORHAN GENCEBAY: Öyle sabit biri yok. Ama bizi takip eden nice genç sanatçılarımız var. Bu sanatçılarımızın her biri mutlaka yeteneklerine göre güzel yerlere gelecekler. Biz de bu durumdan çok mutlu olacağız.
HABERHAYAT: Arabesk müziğin Türkiye'deki gelişimini nasıl buluyorsunuz?
ORHAN GENCEBAY: Aslında arabesk diye bir kavram müzik terminolojisinde yoktur. Sadece arabesk değil pop özgün, fantezi gibi kategoriler de müzik terminolojisinde yer almamaktadır. Bu kavramlar belirli kişilerin söylediği tanımlardır. Ben bu kavramları serbest çalışma olarak tanımlıyorum. Bu serbest çalışmalar şu anda Türk musikisini içerisinde güncel olarak yer almakta. Ancak müzikle profesyonel olarak ilgilenenler serbest çalışmaları anlayabilir. Arabesk denen serbest çalışmalar hiçbir zaman eksilmedi artarak devam etmektedir.


HABERHAYAT: Müzikteki üretimi nasıl değerlendiriyorsunuz?
ORHAN GENCEBAY: Müzik üretimde olması gereken yerde değiliz. Müzisyenin üretim yapabilmesi için daha iyi standartlarda yaşaması gerekiyor. Bu anlamda telif haklarıyla ilgili çalışmalar başlattık. Telif haklarını ile ilgili düzenlemelerden sonra sanatçı daha iyi yaşayacak ve üretim de artacak.
HABERHAYAT: 60. sanat yılını kutladığınız ve 'Gurur Albümüm' dediğiniz Orhan Gencebay İle Bir Ömür albümünden sonra diğer sanatçılar da bu tarz albümler yapmaya başladı. Neler söylemek istersiniz?
ORHAN GENCEBAY:: Tabi ki herkes istediği çalışmayı yapabilir. Ustaya saygı anlamında bir çalışmayla öncü olduk. Bu albümü herhangi bir kazanç için değil, şan, şeref ve onur için yaptık. Halkımız büyük ilgi gösterdi. Bu albümle dünyada bir ilki gerçekleştirdik. Dünyanın hiçbir ülkesinde, bir bestecinin 33 bestesini 32 hit olmuş sanatçı yorumlamamıştır. Orhan Gencebay İle Bir Ömür albümü tarihte bir ilki gerçekleştirmiştir.
HABERHAYAT: Birçok sinema filminde oynadınız. Orhan Gencebay'ı tekrar beyaz perdede görebilecek miyiz?
ORHAN GENCEBAY: Film ile ilgili düşüncelerimiz var. Ancak filme ayrı bir zaman ayırmamız gerekiyor. Senaryo ve proje çok önemli. İyi bir proje olduğu zaman derhal bit film yapacağız.
HABERHAYAT: Genç müzisyenlere neler tavsiye edersiniz?
ORHAN GENCEBAY: Öncelikle yetenekleri varsa bunu mutlaka geliştirsinler. Bunun için de çalışmaları ve üretmeleri lazım. Müziği sevmeleri ve müziğe saygılı olmaları lazım. Tercümanlık yapacakları için insanları ve yaşamlarını tanımaları lazım. Sanatın, sevgi, saygı, hoşgörü, bilgi, empati, sempati, paylaşım, adalet, duyarlılık mesajlarına hakim olup yeteneklerini geliştirmeliler.


HABERHAYAT: Akil Adamlar arasında yer aldınız. Süreçten bahseder misiniz?
ORHAN GENCEBAY: Öncelikle Akil Adam nedir onu belirtmekte fayda var. Akil Adam toplumda sevilen, sayılan kanaat önderleridir. Devlet Akil görevi ile bizden ülkemiz için elimizi taşın altına koymamızı istedi. Ülkeme katkı sağlayacak olmanın şerefi ve onuruyla bu görevi kabul ettim. Ve süreç bir buçuk ay sürdü.
HABERHAYAT: Akil Adam olarak neler yaptınız?
ORHAN GENCEBAY: Akiller toplumun her kesimine anket yaptı. Halkımıza, Türk, Laz, Kürt, Abaza, Çerkes, Müslüman, Alevi, Gayri müslim, LGBT ayrımı yapmadan neyden rahatsızsınız, korkularınız neler, neyden şikayetçisiniz, öneriniz var mı diye sorduk. Halkımızda bize cevaplar verdi. Biz de bu cevapları rapor halinde hükümete sunduk. Bu son derece onurlu ve şerefli bir görev değil mi? Bu fevkalade bir şey. Tamamıyla barışa yönelik, halka yönelik, her türlü güzelliği aramaya yönelik bir süreç yaşadık. Ben de bu nedenle bu görevi kabul ettim.
HABERHAYAT: Sevenleriniz büyük bir sabırsızlıkla yeni albümünüzü bekliyor. Yeni albüm ne zaman çıkacak?
ORHAN GENCEBAY: Şu anda yeni albüm için çalışıyorum. Biraz ağır gidiyorum, biraz ihmal ettim. Şu anda notaları yazıyorum. Henüz stüdyoya girmedim. En kısa zamanda stüdyoya girip gönül dostlarım için yepyeni bir albüm çıkartacağım.
HABERHAYAT: Telif hakları için çalışmalar yapıyorsunuz. Neler söylemek istersiniz?
ORHAN GENCEBAY: Sanatçıyı Yaşat ki Sanat Yaşasın sloganıyla yola çıktığımız projemizle telif hakları için çalışıyoruz. İsteklerimizi iyi ifade edeceğimizi düşünüyoruz. Bu projenin sonunda sanat ve sanatçı haklarının teslim edileceğine inanıyoruz. Bu proje sanata katkı sağlayacak ve on binlerce aç ve sefil sanatçı kardeşimizin yaşamasına katkı sağlayacak.
HABERHAYAT:Samsunlu hayranlarınıza neler söylemek istersiniz?
ORHAN GENCEBAY: Birkaç zamandır gidemiyorum Samsun'a. Annemin, babamın ve atalarımın mezarlarını ziyaret edemiyorum. Kendimi suçlu hissediyorum. Dostlarımı da özledim. En kısa zamanda Samsun'a geleceğim. Torağımı çok seviyorum. Tüm toprağıma, canlarıma selam ve sevgilerimi yolluyorum.
HABERHAYAT: Dergimiz hakkında neler söylemek istersiniz?
ORHAN GENCEBAY:Bir Samsunlu olarak böyle güzel bir derginin Samsun'da çıkması beni çok mutlu ediyor. HaberHayat'ta yayın hayatında başarılar diliyorum.

Röportaj: Ayşe KUŞCU

Fotoğraf: Hakan TEK