CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mustafa Tüfek, komisyonda yaşanan ve kamuoyuna 'HDP'li belediyelere yardım istedi' şeklinde yansıyan tartışmaların amacının gündem saptırmak olduğunu ileri sürdü.

Tüfek, gündemin 12 ve 13'üncü sırasında bulunan Van Tuşba belediyesine çok amaçlı konferans ve eğitim salonu yapılması; Gevaş Belediyesi'ne kafeterya, saat kulesi. 15 adet çok amaçlı dükkan yapılması teklifle ilgili konuşmasında iki belediyenin de AK Partili olduğunu belirttiğini ifade ederek, "Bu cümlenin ardından AKP'li Sabri Arslan sözüme girerek, 'Ne olacak HDP'li belediyelere de mi yardım edeceğiz?' diye araya girince, ben de, 'Barış ve kardeşliğe katkısı olacaksa gerekirse yapacağız' dedim. Ancak sanki ben HDP'li belediyelere yardım istemişim gibi bir durum ortaya çıkarılmaya çalışılıyor. Bu tamamen yanlıştır ve amacı gündem sapıtmaktır. Zira aynı konuşmada belediye bütçesinin nasıl bir yerlere harcandığı, belediyenin görevi olmadığı halde bazı vakıflara nasıl destek sağlandığı üzerineydi. AKPliler yönlendirme yaparak Samsunluların bilmesi gereken konuların perdelenmesini sağlamaya çalıştılar" diye konuştu.

HEM BORÇLAN HEM DE DAĞIT
Tüfek, Büyükşehir Belediyesi'nin meclisten 60 milyon TL borçlanma yetkisi istediğini, bununla ilgili olarak, "Büyükşehir Belediyesi'nin hizmetleri ortada. Dolayısıyla bu 60 milyon TL'lik borçlanmaya herhangi bir itirazımız olmayacak. Borçlanmadan hizmet yapma şansı yok. Ama bunun böyle devam etmesi mümkün değil" dediğini belirtti. Tüfek açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Gündemin 8. maddesinde ise 60 milyon TL kredi peşinde olan belediyenin bütçesinden 10 yıllığına bina kiralayarak Türkiye Gençlik ve Eğitim Vakfı'na (TÜRGEV) vermesi görüşüldü. Burada yaptığım konuşmada bunu dile getirerek, 'Yurt yapma işi Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın görevleri içerisinde. Hem borçlanırken, hem de görevimiz olmayan şeylere para harcıyoruz. Bu kanuni olabilir ama etik değil. Biz Samsun'un 900 mahallesinin bir kısmına su götürememişken, TÜGVA gibi, TÜRGEV gibi çok önemli imkanlarla ekonomisini güçlendiren vakıflara belediye bütçesinden para ayrılmasını ben uygun bulmuyorum' dedim" ifadelerini kullandı.

237.4 BİN METREKARE ARSA SATIŞTA
Meclisteki gündem maddeleri arasında bulunan arsa satışlarıyla ilgili de aynı konuşmada eleştirilerde bulunduğunu kaydeden Mustafa Tüfek, mecliste yaptığı bu konuşmaları şöyle hatırlattı: "Gündemin 9. maddesinde, elimizde olan arsaların satışı gündeme geliyor. 'Hazıra dağ dayanmaz, borç yiyen kesesinden' yer gibi sözleri hepimiz biliyoruz. Satış yanlış bir şeydir diye söylemiyorum. Ama sonuçta birkaç sene sonra elimizde gayrimenkul olarak elimizde hiçbir şey kalmayacaktır. Satışa çıkan toplam yer, 237 bin 478 metrekare. Bu çok önemli bir miktar. 155 bini Tekkeköy'de. Gündemin 11. maddesi yine bununla ilgili. Kıranköy'de yer alan 71 bin 489 metrekarelik arsanın borç karşılığı Maliye'ye devrediliyor. Borcumuz yok, gelecekte olması muhtemel borçlara karşılık mı veriliyor, onu izah eder arkadaşlarımız. Yine Kılıçdede Mahallesinde bin 442 metrekarelik bir yerin borçlarımıza karşılık Maliye'ye verilmesi söz konusu."

UCUZ SİYASETİN ÜRÜNÜ
Tüfek, belediyenin bir yandan borçlanırken, bir yandan Samsunlunun parasının bir yerlere aktarıldığını, geleceği olan arsaların büyük bölümler halinde satışa çıkarıldığını gündeme getirdiğini, Samsun'da bir çok hizmete ihtiyacı olan mahalleler varken, siyasi hareket edilerek halkın belediyesinin borçlandırılmasının yanlış olduğunu aynı komisyonda ifade ettiğini belirterek, "Samsunlunun paralarının nasıl ve nerelere harcandığının bilinmesini engellemek için konuşmamdaki ayrımcılık yapılmaması, AKP'li diye Samsunlunun parasının bir yere aktarılmaması gerektiğini ifade ederken, sataşma üzerine söylediğim 'gerekirse, barış ve kardeşliğe katkısı olacaksa HDP'li belediyelere de yardım yapılsın' sözlerimin arasından cımbızla alınan ifadelerle ucuz siyaset yapılmaya çalışıldı. Biz Cumhuriyet Halk Partiliyiz. Bizim teröre ve destek verenlere karşı duruşumuz bellidir. Terör örgütleriyle masaya oturan ve bugün ülkeye gelen şehitlerin sorumlusu olan AKP'nin mensuplarının atmaya çalıştığı çamur bize bulaşmaz" diye konuştu.

Barış BUDANOĞLU