Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Uzmanı Mehmet Özyürek, Ramazanda oruç açarken kullanılan hurmanın aslında yıl boyu tüketilmesi gerektiğini belirtti.

Mehmet Özyürek ''Faydaları saymakla bitmeyen hurma; hafızayı geliştiriyor, kolesterolü düşürüyor, kanser önleyici antioksidanları ihtiva ediyor, bebeklerin beyin gelişimine önemli katkı sağlıyor, ülsere ve böbrek yetmezliğine fayda sağlıyor, sindirim sistemini düzenliyor. Birçok kişide karşılaşılan Ramazan kabızlığı da denilen pekliği gideriyor. Bu mübarek ayda daha çok oruç açarken çok tüketilen hurmanın aslında yıl boyu tüketilmesi gerekir. Hurma, B-karoten ihtiva ediyor. Yakın zamanlarda yapılan bir araştırma, B-karotenin uzun süreli kullanımının hafıza kaybına mani olduğunu ortaya koydu. Ayrıca Hurmada yüksek oranda lif bulunuyor. Araştırmalar, lifli yiyeceklerle beslenmenin kolon, göğüs ve rahim kanseri ihtimalini düşürdüğünü gösteriyor' dedi.

Vücuttaki şeker oranını ayarlayan hurma hakkında bilgi veren Mehmet Özyürek, 'Kan yapıcıdır, anemi hastalığını tedavisine destek olur, A vitamini ihtiva eden hurma gözleri kuvvetlendirir, özellikle gece körlüğü ve diğer göz rahatsızlıklarının tedavisine de destektir' dedi.

Kanser, damar tıkanıklığı ve yaşlanmanın önlenmesinde faydalı olduğu bilinen antioksidanların hurmada bol miktarda bulunduğunu ifade eden Mehmet Özyürek, 'Ayrıca çağımızın hastalıkları damar sertliği ve kolesterol için de çok faydalıdır. Hurma kan yapıcıdır. İçerdiği bol miktardaki demir sebebiyle, bir insanın günde 15 hurma yiyerek vücudunun demir ihtiyacını karşılayabilir. Hurmada bulunan kalsiyum ve fosfor ise, iskelet oluşumu ve vücudun kemik yapısının dengelenmesi için çok mühim elementlerdir. Hurma, ihtiva ettiği fosfor ve kalsiyum ile kemik zayıflığına karşı bünyeyi koruyup bu hastalıkların azalmasına yardım eder. Hurma içerdiği B1 ve B2 vitaminleri ile karaciğeri kuvvetlendirir' dedi.

Özyürek, 'Stres ve gerginliği gidericidir, zayıflamaya yardımcı olur, çok iyi bir tok tutucudur. Hurma, folik asit açısından çok zengin bir besin türüdür'dedi.